Advertentie

Oproep tien burgemeesters: meer investeren in politie

Tien burgemeesters roepen donderdag het kabinet in een opiniestuk in de Volkskrant op meer te investeren in de politie.

24 maart 2016

Tien burgemeesters roepen donderdag het kabinet in een opiniestuk in de Volkskrant op meer te investeren in de politie. Het ingezonden stuk is ondertekend door de burgemeesters van de grote steden onder wie Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

Bodem bereikt
‘Het piept en het kraakt bij de politie. Dat baart ons grote zorgen. Er is fors bezuinigd op de politie en inmiddels is de bodem bereikt’, schrijven de burgemeesters. Ze zijn vooral bang dat de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren in de wijk in het gedrang komt. Ze voorzien dat er door eerdere bezuinigingen een structureel tekort aan politiemensen ontstaat. Eerder werd een norm afgesproken van minstens een wijkagent op 5000 inwoners, maar er is zonder nieuwe investeringen volgens de burgemeesters niet genoeg personeel om aan dat minimum te voldoen.

Wijkagenten
‘De wijkagenten snuiven op wat er is gebeurd en wat er staat te gebeuren’, zegt Van Zanen. ‘Juist als het gaat om terrorisme is dat laatste natuurlijk van het hoogste belang. De wijkagent is geen tovenaar en ook geen garantie dat er nooit een aanslag plaatsvindt, maar deze mannen en vrouwen zijn in ons deradicaliseringsbeleid onmisbaar.’

Minder mensen geen optie
De nieuwe veiligheidsvraagstukken vergen nieuwe kennis, ict, technologie maar bovenal voldoende capaciteit. Het is een illusie dat de politie de huidige en toekomstige problemen kan aanpakken met minder mensen, aldus de burgemeesters. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Helaas voor de politie: meer werk van een hogere kwaliteit voor minder geld is nog steeds het credo dat politiek en bestuurlijk Nederland rondschreeuwen.Geldt overigens ook voor defensie, zorg, onderwijs, etc.

De vraag is dan: waar is het geld gebleven, want zoveel minder belasting zijn we niet gaan betalen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Krelis
Gratuit geblaat van de burgemeesters. Er zijn agenten zat, maar die kijken liever de andere kant op dan in actie te komen. En de enkele politieman of - vrouw die wel wil aanpakken, wordt door de korpschef snel tot de orde geroepen.Sinds Annie M.G. is er nog maar weinig veranderd."Stel er breek ergens een brand uit

De brandweer die steekt geen hand uit

De politie kwam ook

Maar bij het zien van de rook

Rijdt zij heel snel de andere kant uit

Ja dan denk ik, het wordt tijd

Voor een andere overheid"Refrein:

"Als je elkaar niet meer vertrouwen kan

Waar blijven we dan " enz.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
loe / zelfstandige
Zorg dat ook het leger ook opgeleid wordt om te kunnen assisteren !
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie