Overslaan en naar de inhoud gaan

M/v/x op kandidatenlijst verkiezingen

Politieke partijen moeten op hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en…

Politieke partijen moeten bij het inzenden van hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. Zij stellen dat de informatie noodzakelijk is om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden. Partijen kunnen kiezen voor notering van m/v/x.

4 februari

Partijen die willen meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten of de waterschapsverkiezingen moeten op 4 februari de definitieve kandidatenlijsten inleveren. Het gaat Stem op een Vrouw en Open State Foundation ook om de kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer en het Europees Parlement. Op de kandidatenlijsten staan naam en woonplaats en optioneel de genderidentiteit van de kandidaat.

Goede bedoelingen

Vanuit goede bedoelingen laten partijen steeds vaker de genderaanduiding achterwege, zo stelt Iris Bos, mede-oprichter van Stem op een Vrouw. ‘Dit maakt het steeds lastiger inzicht te krijgen in het aantal vrouwelijke kandidaten en volksvertegenwoordigers. Die informatie is echter noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden.’

Geen genderaanduiding

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar verzamelde Open State Foundation alle kandidatenlijsten. Van bijna 3.000 kandidaten was gender niet op de kandidatenlijst aangegeven. GroenLinks deed dat met 590 keer het vaakst, gevolgd door 421 keer door het CDA en D66 met 418, aldus Open State Foundation. Om te kiezen voor notering van m/v/x kunnen partijen vasthouden aan hun goede intenties, terwijl inzicht worden behouden in de genderverdeling, stellen Open State Foundation en Stem op een Vrouw.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter

Het is wat met die genderneutraliteit.
Waren we als natie zo mooi op weg en nu kunnen we het aantal vrouwen niet onderscheiden.

Op 30 januari 2019, 07:32
Martin

M/V/X....
Over een jaar of twintig kijken mensen terug op deze periode en zullen ze hun ogen niet kunnen geloven. De genderwaanzin is dan allang voorbij, een reliek uit het verleden en de historici zullen boeken schrijven over hoe een samenleving in deze massapsychose en pseudowetenschappelijke nonsens verzeild kon raken. Precies zoals wij nu aankijken tegen de marxistisch-leninistische sekte die in de jaren zeventig door Nederland en de universiteiten waarde. Zoals wij nu aankijken tegen de beweging die pedofilie wilde promoten.

Op 30 januari 2019, 08:17
K.M. Schaap

Het is in dit land ook altijd hetzelfde. Als het er op had gestaan had het er ongetwijfeld af gemoeten

Op 30 januari 2019, 09:05
Manu

Als je een onbevangen keuze wilt promoten, moet het geslacht van de kandidaat juist helemaal niet uitmaken. Het gaat om waar de kandidaat voor staat, niet wat hij is.
De info over het geslacht kan best op de achtergrond worden verzameld (als daarmee een relevant doel wordt gediend), maar op de kandidatenlijst hoort die m.i. per definitie allang niet meer thuis.

Op 30 januari 2019, 09:15
Henk Donkers

Moeten we niet ook bijhouden hoe de integratie van niet- Nederlandes verloopt? Ik stel voor om de lancodeaanduiding van de kandidaat mee te nemen.
En de laagopgeleiden? Hoe zit het met de participatie daarvan? Moeten we niet ook de genoten opleiding vermelden? En laten we vooral de gehandicapten niet vergeten. Heel belangrijk! Ik ben voor een aanduiding op de stembiljeten waarin ik kan zien welk lichaamsdeel van een kandidaat ontbreekt.
Als dit allemaal te veel ruimte kost op het stembiljet kunnen we misschien de naam van de kandidaat wel weglaten. Lijkt me niet zo belangrijk......

Op 30 januari 2019, 09:17
T

met stomheid geslagen dat we ons in dit land zo druk kunnen maken om deze onzin...... eerst mag je geen man of vrouw meer zijn, nu moet het er perse weer bij?????

Op 30 januari 2019, 09:43
Joost

Artikel 1 van de grondweg zegt wat anders...geen discriminatie op grond van geslacht, afkomst etc.
moet je dan bepaalde groepen voor gaan trekken omdat ze denken te kort te komen?

Op 30 januari 2019, 14:16
Paul

Mooie paradox tussen gelijk trekken en (on)gelijkheid zichtbaar maken

Op 30 januari 2019, 15:17

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in