Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extra handjes' voor handhaving coronatoegangsbewijzen

Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte de premier niet bekend.

Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.

Extra handjes
Bedrijven en organisaties worden zelf verantwoordelijk dat zij klanten en bezoekers controleren op een coronapas. Gemeenten krijgen volgens Rutte met het geld 'extra handjes' om te controleren of dit ook goed gebeurt. Hij waarschuwde dat cafés gesloten kunnen worden als ze niet goed controleren op de coronatoegangsbewijzen.

Middernacht
Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte de premier niet bekend. Mensen krijgen een bewijs als ze zijn gevaccineerd, hersteld van corona of zich hebben laten testen. Het testen blijft gratis, kondigde het kabinet aan. De horeca blijft gesloten tussen middernacht en 06.00 uur.

Gevaren
Het controleren op coronatoegangsbewijzen in de horeca is echter geen taak voor boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren), zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Volgens hem ligt die verantwoordelijkheid bij ondernemers zelf. Boa's kunnen zich niet goed verdedigen 'op het moment dat het escaleert', stelt hij. Boa's beschikken namelijk niet over de middelen die bijvoorbeeld de politie wel heeft, zoals een wapenstok, zegt hij. 'Wij gaan boa's niet blootstellen aan gevaren.' Goed overleg over de manier waarop dit zou moeten gebeuren, is dan ook nodig volgens Gerrits.

Excessen

In Nieuwsuur reageerde voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad op de nieuwe maatregelen. 'We gaan echt niet elke bezoeker van een café nu persoonlijk controleren', aldus Bruls. 'Dat hebben we nooit gedaan. Daar hebben we geen mensen voor, dat gaat nu ook niet gebeuren.' De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's zullen voorlopig vooral kijken naar mogelijke excessen bij horecaondernemers. Bij excessen moet vooral gedacht worden aan controles bij horecaondernemers die nu al zeggen niet te zullen controleren op een coronabewijs vanaf 25 september, lichtte Bruls toe. 

Niet logisch
Dat nachthoreca, zoals clubs en discotheken, vanaf 25 september om middernacht gesloten moet zijn vinden Bruls en zijn collega's niet logisch. Zij zien niet in waarom deze bijvoorbeeld niet tot 02.00 uur 's nachts open kunnen blijven als een coronabewijs verplicht is. Het Veiligheidsberaad gaat daarover nog in overleg met het kabinet. 'Wie weet komen we op dit punt op nog wat verruiming,' aldus Bruls. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag liet weten dat horecazaken wat hem betreft gecompenseerd moet worden voor de omzet die ze mislopen vanwege de verplichte sluiting na middernacht.

Vaccinatiegraad
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vreest dat de sluitingstijd jongeren zal demotiveren om zich te laten vaccineren. 'Juist jongeren, bij wie de vaccinatiegraad laag ligt, zouden op allerlei manieren verleid moeten worden om de prik te laten zetten', aldus Halsema. 'Het verlangen van jongeren om eindelijk hun sociale leven weer te beginnen moet serieus genomen worden. De nachthoreca betaalt bovendien al heel lang een enorm hoge prijs voor de coronacrisis.'


Zeer tijdelijk
Het controleren van coronatoegangsbewijzen, die mensen moeten laten zien om bijvoorbeeld bij evenementen en in de horeca binnen te komen, duurt vooralsnog tot begin november. Demissionair premier Mark Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat deze maatregel 'zeer tijdelijk is'. Begin november zal het kabinet nieuwe besluiten nemen over de coronamaatregelen.

Thuiswerken
Het demissionaire kabinet past ook het thuiswerkadvies aan. Werkgevers en werknemers krijgen iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Spreiden
Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een lichte versoepeling. 'We begrijpen heel goed dat mensen weer meer naar kantoor gaan. Maar doe het wel stap voor stap. Voorkom nou dat morgen de treinen weer bomvol zijn en de files weer terug zijn. Laten we het een beetje spreiden met elkaar.' Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor. Rutte constateert dat veel mensen zelf al voor 'een mix' kiezen.

Heldere afspraken
Vakbond FNV stelt in principe positief te staan tegenover versoepelingen in het thuiswerkadvies. 'Na anderhalf jaar goed thuiswerken kunnen niet louter werkgevers gaan bepalen waar iemand werkt. De regie over waar wordt gewerkt, moet zoveel mogelijk bij de werknemers liggen', zegt vakbondsvoorzitter Tuur Elzinga. 'We willen heldere afspraken met werkgevers hierover. De overheid heeft hier als grootste werkgever van Nederland een voorbeeldfunctie. Daarom willen wij met de overheid, werkgevers en sectoren zo snel mogelijk afspraken maken.'

Afstand
Ook is het vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden, maar het blijft wel een 'veilige afstand'. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. 'Geef elkaar de ruimte', is zijn oproep. Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra

"Mark Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat deze maatregel 'zeer tijdelijk is'."
Wie dit gelooft is dom.

Op 15 september 2021, 11:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in