Advertentie

Gemeenteraad Heemstede weigert te vergaderen

De gemeenteraad van Heemstede vergadert niet meer totdat er nieuwe afspraken zijn hoe dat op een fatsoenlijke manier kan. Vorige week knetterde het dermate hard in een commissievergadering, dat een raadsmeerderheid gisteravond besloot dat het zo niet verder kan.

19 februari 2021
geweld.jpg

De gemeenteraad van Heemstede vergadert niet meer totdat er nieuwe afspraken zijn hoe dat op een fatsoenlijke manier kan. Vorige week knetterde het dermate hard in een commissievergadering, dat een raadsmeerderheid gisteravond besloot dat het zo niet verder kan.

Het wachten is nu op de uitkomst van een door de burgemeester ingesteld onderzoek naar de verstoorde verhoudingen in de gemeenteraad. Donderdagavond 11 februari ging het goed mis tijdens de commissievergadering ruimte. De vergadering werd voortijdig beëindigd wegens ‘een ernstige situatie’, aldus een latere verklaring. Meer mededelingen werden er niet over gedaan, behalve dan dat burgemeester Astrid Nienhuis een nader onderzoek ging instellen.

 

Scheldpartij

Aanwezig in het raadhuis waren 11 februari behalve commissievoorzitter Olav Lommerse van Heemsteeds Burger Belang (HBB), VVD-fractievoorzitter Michel Radix, CDA-fractievoorzitter Oscar Boeder en VVD-lid Eveline Stam, de overige raadsleden vergaderden digitaal mee vanuit thuis. Gesproken werd er in die bewuste vergadering over een nieuwe manier van afvalinzameling. Daarover verschillen de coalitiepartijen Heemsteeds Burger Belang (HBB), PvdA en GroenLinks sterk van mening met de oppositie, bestaande uit VVD, CDA en D66. Commissievoorzitter Lommerse voelde zich in een korte schorsing van de vergadering bedreigd en wilde niet verder. Lommerse werd naar verluidt de huid vol gescholden door de fractieleden van de VVD en het CDA. Hij zou niet onpartijdig zijn. Op eigen verzoek wilde Lommerse zich vervolgens laten vervangen door een  reserve-voorzitter. Maar nadat doordrong wat er was gebeurd, werd de vergadering geschorst.

 

Intimidatie burgemeester

Tijdens de gisteravond gehouden digitale raadsvergadering werd duidelijk dat het niet de eerste keer was dat er normen werden overschreden in Heemstede. Op 30 oktober 2020 gebeurde dat ook al eens, volgens PvdA-fractievoorzitter Romée Pameijer. Toen tijdens een raadsvergadering. Daarbij zou burgemeester Nienhuis naar verluidt verbaal onheus zijn bejegend, zelfs geïntimideerd.

In afwachting van de te zetten ‘vervolgstappen’ na het ingestelde onderzoek, stelde de coalitie gisteravond voor de vergadering te beëindigen en niet eerder meer bijeen te komen. Zonder afspraken over de vergaderdiscipline – ‘ordentelijk en effectief’ – zien de coalitiepartijen het niet zitten.

 

Blamage

De oppositie sprak van een blamage en verweet de coalitiepartijen het niet nemen van hun democratische verantwoordelijkheid. Bij de stemming over het ordevoorstel waren 11 raadsleden voor een vergaderstop, 10 tegen. Na 18 minuten hamerde burgemeester Nienhuis de vergadering af.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Het komt er ook hier op neer dat niet goed valt samen te werken met raadsleden van lokale partijen. Cliëntelisme, ondeskundigheid, het algemeen belang ondergeschikt achten en dwars liggen zijn eerder regel dan uitzondering in die partijen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan H
Het wordt bijna 20 jaar na de invoering van het dualisme hoog tijd dat raadsleden, ongeacht of ze lid zijn van een coalitiepartij of de oppositie, zich eens realiseren hoe het is gekomen dat ze in de gemeenteraad zitten. Ze zijn op de eerste plaats volksvertegenwoordigers. En natuurlijk dan verkondig je je opvattingen vanuit die diversiteit, maar ze moeten ongeacht van welk smaldeel je deel uitmaakt gericht zijn op het algemene belang van de gehele gemeente. En dat vraagt dus steeds zoeken naar consensus over voorstellen van het college.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rob
@Jan : ik raad u aan om het artikel nog eens goed te lezen en daarna uw reactie nog een keer.Ik lees namelijk dat de vertegenwoordiger van de lokale partij zich bedreigd voelde en de huid werd volgescholden. Door de reguliere partijen dus.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie