Advertentie

Discriminatie door politie Rotterdam onderzocht

De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden, bevestigt de politie na berichtgeving van NRC.

30 december 2020
Politieagent-shutterstock-290146856.jpg
Shutterstock

De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden, bevestigt de politie na berichtgeving van NRC.

Vechtpartij

Advocaat Justin Kötter laat weten dat er inmiddels aangifte is gedaan. ‘Ik kan bevestigen dat er ons inziens meerdere strafbare feiten zijn gepleegd’, reageert de advocaat woensdag. Op 5 december raakten agenten in Dordrecht verwikkeld in een vechtpartij met een gezin, aldus de politie in een verklaring dinsdagavond. Een 45-jarige man uit Dordrecht, zijn zoon (18) en een vrouw van 37 jaar werden aangehouden omdat ze drie agenten hadden belaagd. Een van de verdachten heeft twee weken in hechtenis gezeten.

 

Racistische termen

Volgens NRC is op camerabeelden van het voorval te horen dat de agenten verschillende keren op de drie mensen schelden met racistische termen. Ook zou het gezin meerdere malen met pepperspray in het gezicht zijn gespoten en zouden de vader en de vrouw - volgens de krant de moeder van het gezin - in het gezicht zijn geslagen. Een van de agenten zou anderhalve minuut zijn benen om de nek van de vader hebben geklemd. Eenmaal in het politiebusje zou een agent tegen de zoon hebben gezegd: ‘Je bent al van stront. Waarom ruik je dan ook nog naar stront?’

 

Camerabeelden

De politie Rotterdam wilde dinsdagavond niet inhoudelijk ingaan op de aangifte. ‘We hebben de aangifte nog niet ontvangen. Die wachten we eerst af.’ De camerabeelden zullen worden meegenomen in het onderzoek. ‘Dit zal met voortvarendheid worden opgepakt’, aldus de politie.

 

Klappen en trappen

In het nieuwsbericht dat de politie begin december schreef over het voorval stond dat de agenten afkwamen op een melding over een blaffende hond aan de Beekmanstraat. ‘Bij de portiekdeur werden ze opgehouden door een dronken man. Toen ze hem wegstuurden, beledigde hij hen, waarna een van de agenten hem wilde aanhouden.’ De man werd vervolgens geholpen door de drie gezinsleden. ‘Er vielen rake klappen en trappen’, schreef de politie en meldde dat de 45-jarige man een agente probeerde te verstikken. ‘De situatie was zo nijpend en bedreigend, dat de agente haar vuurwapen wilde trekken.’

 

Extreme geweldsuitbarsting

De agenten hebben destijds zelf aangifte gedaan van geweld. ‘We zijn er ten dienste van de burger. Altijd. En wat nu gebeurd is, gaat alle perken te buiten’, reageerde teamchef Joke Kajim. ‘Dat je komt voor hulpverlening, wordt uitgescholden en dat dat vervolgens uitmondt in zo’n extreme geweldsuitbarsting van omstanders, is op geen enkele manier goed te praten.’ De man met wie het allemaal begon, wist uiteindelijk te ontkomen.

 

Laakbaar

De Rotterdamse politie raakte eerder dit jaar in opspraak, nadat via NRC bekend werd dat agenten vermeend racistische berichten aan elkaar hadden gestuurd via WhatsApp. Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek de vijf agenten niet te vervolgen omdat de berichten in een besloten groep waren geplaatst, al waren de chats ‘zeker laakbaar en niet passend’. De politie kondigde daarop aan de zaak intern verder te onderzoeken. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie