'Minister Ronald Plasterk zou er goed aan doen zijn energie te gebruiken voor echte problemen, in plaats van provinciale en plaatselijke bestuurders in de gordijnen te jagen met zijn plannen voor samenvoeging en opschaling van provincies en gemeenten.' Dat zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
'Plasterk moet stoppen met plannen megaprovincie'
Minister Plasterk met stoppen met zijn plannen voor opschaling, vindt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
Vervreemden van bestuur
De ChristenUnie wil dat er een eind komt aan de plannen voor een megaprovincie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Segers dient dinsdagavond een motie daartoe in. 'Eindeloos samenvoegen van gemeenten en een provincie van meer dan 4 miljoen burgers versterken de positie van de burger niet, maar vervreemden hem van dat bestuur. Het helpt ook niet echt in de verstandhouding met lokale bestuurders, juist nu veel taken worden overgedragen naar gemeenten', moppert Segers.
Twijfelachtig
Twijfelachtig
'Dankzij dit kabinet zijn veel bestuurders van drie provincies en tientallen gemeenten nu al maanden druk met een opschaling, waarvan het zeer twijfelachtig is of die er ooit komt ', klaagt hij. Andere herindelingsplannen staan inmiddels immers ook al op een laag pitje, aldus het Kamerlid.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eigenlijk moet hij de gemeenten een verplichte taakstelling moeten geven van 20% op personeelkosten te korten.
Plasterk is een aanfluiting voor het ambt van Minister. De man kraamt maar wat uit, niet beseffend wat de impact van zijn woorden is. Hij is altijd de wetenschapper-columnist gebleven, denkend dat hij met zijn uitspraken een bijdrage levert aan het debat.
Hij kan beter weer feestjes en partijtjes gaan aflopen, zoals hij ook deed toen hij minister van OCW was. Zelf deed hij inhoudelijk niets, het besturen van OCW werd gedaan toen door staatssecretaris Bijsterveldt.
Bespaar overheidskosten door fusie van gemeenten
Utrecht en Flevoland zijn mini-provincies, die goed kunnen fuseren, om onnodige bestuurskosten te verminderen. Zeeland kan fuseren met Zuid-Holland. Overijssel kan samen met Drenthe.
Het is ook mogelijk om de provincies te herverkavelen met geheel nieuwe provinciegrenzen, zodat elke provincie ongeveer even veel inwoners heeft, en niet onnodig uitgestrekt is, zoals Noord-Brabant nu. Dat geeft kortere reistijden binnen de provincies.
Ook kunnen er veel kosten bespaard worden, als de kleinere Nederlandse gemeenten zouden fuseren. Dat vind ik verantwoord, want door internet en toegenomen mobiliteit is communicatie tussen overheid en burgers makkelijker geworden, en de ICT-ontwikkelingen zullen in de toekomst sterk doorgaan.
Bovendien is Europa er als zeer kostbare bestuurslaag bijgekomen. En gemeenten hebben nu veel te weinig deskundigheid op allerlei gebieden, en kunnen daardoor gemanipuleerd worden door grote bedrijven, en worden nu vaak misleid door zeer kostbare en onbetrouwbare externe adviesbureaus. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vele mislukte ICT-projecten bij overheden. Door het fuseren van gemeenten, kan die situatie verbeteren.
Veel externe commerciële adviesbureaus hebben belang bij decentralisatie van veel landelijke overheidstaken naar kleine gemeenten, die weinig kennis hebben, want dan krijgen zij meer werk en meer macht. Daarom zullen zij waarschijnlijk adviseren in die richting. De burger betaalt daarvan het gelag.
De overheid kan ook zeer veel geld besparen en effectiever overleggen, door onderling veel meer te communiceren via ICT. Dat kan bijvoorbeeld via vergader-software, besloten webfora, wiki’s en videoconferenties. Dat geeft ook meer genuanceerde en meer deskundige politieke debatten, dan via de huidige mondelinge debatten.
@Kop: U heeft volkomen gelijk. Plasterk is het prototype van de moderne politicus. Hier en daar wat bleren en uitspraken doen die mensen in de gordijnen jagen. Helaas is hij de enige niet. Ook onze "toppolitici" Rutte en Samsom hebben er last van.