Advertentie

Omtzigt wil elke minister verbinden aan een regio

Sommige steden hebben een wethouder die ook een stadsdeel krijgen toegewezen. Omtzigt wil iets soortgelijks voor ministers mogelijk maken.

ANP
05 juli 2024
Pieter-Omtzigt-.1.jpg

NSC-leider Pieter Omtzigt stelt Dick Schoof voor om elke minister te verbinden aan een regio. Dat gaat de premier 'een brug te ver'. Maar hij vindt het wel een goed idee om ministers en staatssecretarissen op een andere manier vaker te laten zien buiten Den Haag.

Adviseur Signaal Herkennen

JS Consultancy
Adviseur Signaal Herkennen

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gemeente Gemert-Bakel
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Den Haag is ver weg

Omtzigt staat open voor andere manieren om de in het hoofdlijnenakkoord uitgesproken intentie in te vullen om de banden met regio's aan te halen. 'In een gedeelte van dit land wordt wel degelijk beleefd dat Den Haag best ver weg is', motiveert de politicus. Hij hoopt dat het nieuwe kabinet daar een wat 'geïnstitutionaliseerde' manier van werken in kan vinden. 

Schoof zegt op dat 'woordje' af te haken. Maar hij belooft wel in het najaar met een plan te komen om de band tussen Den Haag en de regio's te versterken.

Aarzeling

Sommige steden hebben een wethouder die naast een inhoudelijke portefeuille ook een stadsdeel krijgen toegewezen, weet Omtzigt. Hij ziet zitten om dat 'in gelijke vorm' ook te doen in het kabinet. De minister van Binnenlandse Zaken zou dan bijvoorbeeld verantwoordelijk kunnen worden voor Noord-Holland en die van Landbouw voor Friesland, verduidelijkt de NSC-leider. Hij zegt evenwel de 'aarzeling' van Schoof te begrijpen en wacht het plan van de premier af.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een mogelijkheid is om ministers regelmatig bezoeken te laten afleggen naar regio's waar op bepaalde beleidsterreinen problemen zijn. Daarbij niet alleen bestuurders en bedrijven, maar ook deskundigen en burgers betrekken.
Advertentie