Raadsleden denken dat er door de crisis veel gemeenten zullen verdwijnen, doordat ze samengaan in een groter geheel. Dat meldt het Nicis Instituut woensdag op basis van onderzoek.
Raadsleden: minder gemeenten door crisis
Raadsleden denken dat er door de crisis veel gemeenten zullen verdwijnen, doordat ze samengaan in een groter geheel. Dat meldt het Nicis…
Afname
Veertig procent van de gepeilde raadsleden vreest dat het aantal gemeenten binnen tien jaar met 100 of meer zal afnemen. 'Nu al gaan gemeenten met elkaar samen. Dat is vaak niet iets wat men wil, maar het kan niet anders', aldus een woordvoerder van Nicis. Er zijn nu 415 gemeenten.
Veertig procent van de gepeilde raadsleden vreest dat het aantal gemeenten binnen tien jaar met 100 of meer zal afnemen. 'Nu al gaan gemeenten met elkaar samen. Dat is vaak niet iets wat men wil, maar het kan niet anders', aldus een woordvoerder van Nicis. Er zijn nu 415 gemeenten.
Verminderen
Ook in het kabinetsplan om het aantal raadsleden en wethouders in gemeenten met 25 procent te verminderen, wordt niet goed ontvangen. Ruim twee derde is tegen. Eerder gaf de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook al aan geen heil in die plannen te zien.
Donderdag geeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken een toelichting op de plannen.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
60% van de raadsleden denkt dus van niet. Dus kop zou moeten zijn: Raadsleden: zelfde aantal gemeenten door crisis
Het geldt als een 'eeuwig' wedstrijd van tegengestelden: doet de publiek sector aan schaalvergroting, dan doet de private aan het tegenovergestelde, schaalverkleining
.
En komen in beide sectoren nieuwe generaties aan de macht, meestal al dan niet jonge Mannen die Daden willen stellen, dan gaat de publieke sector geheid over op schaalverkleining en ongeveer toevallig in hetzelfde tijdvak de private sector over op schaalvergroting.
En deze eb-en-vloedbeweging gaat tot in de eeuwen der eeuwen -Amen!- zo door. Tot volle tevredenheid van de organisatieadviesindustrie trouwens, want dit betekent links-om of rechts-om Omzet, en niet zo weinig ook. Tel uit je winst,
En ook hierom: vergroting van tal betekent vergroting van last. Een andere verklaring voor het op enig moment omgooien van gehele organisatiemodellen in beide sectoren wanneer weer eens blijkt dat bijvoorbeeld gemeenten 'moeten' samenvloeien tot grotere eenheden.
Moeten? Van wie eigenlijk? Zie boven.
Dat in tal van vroegere, inmiddels 'gefuseerde' gemeenten, vooral die ver en verder van het gebenedijde 'Den Haag' liggen, de LPF en later de PVV op grote steun mochten en mogen rekenen, verbaast dan ook niet.
Maar daar hebben bureaucratie en organisatieadviesindustrie - die sowieso al in een innige omhelzing verkeren - geen enkele boodschap aan.
Geert Wilders is ze er dankbaar voor. Want hoe vervreemder burgers van met name 'hun' locale overheid raken, in tal van praktische zaken met name, des te meer hij garen van dit wol spint.
Namens de PVV: dank, zeer grote dank.
Dat in dit commentaar noch in het hierboven genoemde nieuwsbericht- hier komt hij - De Burger in het geheel niet voorkomt, dat is natuurlijk geheel bijzaak.
Want organisatiemodellen mogen in hun abstracte schoonheid natuurlijk nooit ingehaald worden door, zoals in dit geval, praktische en praktisch-democratische inzichten laat staan ervaringen.
Die lekkere Omzet immers van de organisatieadviesindustriem nietwaar?
Op zichzelf geen slecht idee. Meer maatwerk naar werkzoekenden toe. Ik werd ontslagen en ik mocht niet naar een presentatie voor een baan in een Gemeente 15 kilometer verderop. Want dit was alleen bedoelt voor klanten die in deze Gemeente woonden. Ja denk je als werkzoekende wat maakt dat nu uit ik zoek toch een baan waarbij jullie een presentatie over houden. Ik hoop dat dit ooit doorgaat. UWVISDGemeentees binnen een straal van 30 kilometer samen gaan voegen. Ik weet zeker dat er dan meer maatwerk komt en dat er dan ook veel meer mensen beter naar een baan begeleid kunnen worden. Ik ben hiervoor. Kleinere gemeentes, beter maatwerk, en let eens op wat zullen veel mensen sneller uit een uitkering getrokken kunnen worden. MAATWERK. en Communicatie . te veel bureaucratie daarom ook zoveel mensen werkloos.
Naar mijn idee zijn er 2 grote problemen in gemeenteland.
Er zijn ongeveer 1.200 soorten diensten en producten die voor de "burger" bedoeld zijn.
Tevens zijn de raads- en collegeleden een onderdeel van het probleem. Grote projecten, paradepaardjes, subsidiëren van sportclubs etc.
De boven 2 items leiden uiteindelijk tot financiële problemen.
De oplossing wordt dan snel de kaasschaaf methode, hogere belasting, wat bezuinigen op ambtenaren, geen inhuur meer etc. En als dit allemaal niet lukt, dan wordt georganiseerd.
Het zijn allemaal schijn oplossingen, want de basis van het probleem wordt niet verholpen.
Oplossingen:
hef de raad en college maar op en creëer een gekozen stadsbestuur;
verminder het aantal wettelijke producten met de helft. Dan heb je letterlijk minder personeel nodig, minder heffingen, minder regels etc.
de mindset veranderen in de publieke sector mbt carrière, ambities en ondernemertje spelen. Het nut van de overheid is om aan de basisbehoefte van de BURGERS te voorzien. Wil je meer doen, ga dan maar werken in private sector. Ga maar ondernemertje spelen met je eigen geld ipv belastingmiddelen of geleend geld welke de burgers ook weer moeten betalen.
Om de adviesbureau's de schuld te geven vanwege de Bestuurders van gemeenten lijkt mij een beetje vreemd. Het lijkt wel of oorzaak en gevolg omgedraaid worden.
Dit klinkt als het bespreken van het kerstdiner met de kalkoen. Die vraag je ook niet wat we gaan eten.
Gewoon terugdringen dus.
@ Gerrit Jan 19:03
lol.