Advertentie

Geen extra inzet gemeenten tegen vuurwerkoverlast

Op oudjaarsdag zetten gemeenten nauwelijks extra mankracht in om te controleren of de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden nageleefd, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

07 december 2014

Op oudjaarsdag zetten gemeenten nauwelijks extra mankracht in om te controleren of de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden nageleefd, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Dit jaar mag pas op oudjaarsdag tussen 18.00 en 02.00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken en niet meer vanaf 10.00 uur in de ochtend.

Normale aantal
Van de 256 gemeenten die reageerden op de enquête van de NOS zeiden 25 gemeenten extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten voor de handhaving van het verbod. 194 gemeenten zegt het ‘normale’ aantal agenten of boa’s in te zetten. 14 gemeenten zeggen het afsteekverbod tussen 10.00 en 18.00 uur niet te gaan handhaven en 23 hebben nog niet besloten.

Hogere straffen
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) willen met een pakket maatregelen de overlast en excessen terugdringen rond de jaarwisseling en illegaal vuurwerk beter aanpakken. Daders krijgen al hogere straffen. Die worden nog hoger als ze hulpverleners en politie belagen.

Vuurwerkvrije zones
Sommige gemeenten stellen daarnaast vuurwerkvrije zones in tijdens oud en nieuw. In de enquête van de NOS gaven 32 aan dat te gaan doen. Die vuurwerkvrije zones roepen vragen op, zo werd vorige week al duidelijk. Onder meer de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maakt zich daar zorgen over. Maar ook de Nederlandse Politiebond NPB twijfelt eraan of er wel voldoende capaciteit is om vuurwerkverboden te handhaven.

Zaak van gemeenten
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt uit de enquête dat de meeste gemeenten de bestaande capaciteit voor de controle handhaven. Omdat de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken korter is, betekent dat dat er meer manuren voor controle beschikbaar zijn. De woordvoerder onderstreept dat de handhaving een zaak is van het lokale gezag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Zoals al eerder gezegd: het zijn dus praatjes voor de vaak, holle rethoriek en symboolpolitiek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie