Advertentie

GL A'dam niet aan tafel met D66, VVD en SP

Nu de Amsterdamse fractie van GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, VVD en SP, lijkt een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad nog ver weg.

20 mei 2014

Nu de Amsterdamse fractie van GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, VVD en SP, lijkt een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad nog ver weg. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink liet dinsdag weten dat zijn partij na lang beraad heeft besloten niet aan tafel te gaan met de drie partijen, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag hadden voorgesteld.

Impasse
Dat betekent dat de coalitiebesprekingen 2 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds in een impasse zitten. ,,We vinden en vonden ook al dat een andere combinatie beter is voor de stad'', zei Groot Wassink. ,,We vinden het gek dat D66 en VVD de as moeten zijn, terwijl er ook veel linkse zetels zijn. Dit had niet onze voorkeur en we vinden dat ook andere opties verkend hadden moeten worden, zoals D66 met twee linkse partijen.''

Jammer
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, de grote winnaar bij de verkiezingen, noemde het besluit ,,ontzettend jammer''. ,,GroenLinks had verklaard dat er geen blokkades lagen op deze coalitie, dus ik ging ervan uit dat dit mogelijk was.''

Niet voor de hand
SP-leider Laurens Ivens liet weten dat een combinatie van D66, VVD en zijn partij zonder GroenLinks absoluut niet voor de hand ligt. ,,De verkenners hebben een voorstel gedaan van twee, in onze ogen, rechtse partijen en twee linkse om enigszins de balans erin te houden. Wij zagen daar moeizame onderhandelingen in en stonden zeker niet te juichen. Maar 8 weken na de verkiezingen moet je gewoon verder en wij waren bereid die onderhandelingen aan te gaan.'' Zolang D66 en VVD zich aan elkaar vasthouden, net als GroenLinks en PvdA, gebeurt er volgens Ivens niets.

Teleurgesteld
Ook VVD-leider Eric van der Burg zei ,,erg teleurgesteld'' te zijn over het besluit van GroenLinks. ,,We zijn nu in een situatie gekomen waarin we weer niet verder kunnen.''

Onderhandelingen
Aanvankelijk was het de bedoeling dat D66, VVD en GroenLinks een nieuw college zouden vormen. Die onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks de handdoek in de ring gooide, omdat de partij vond dat de standpunten te ver uit elkaar lagen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De PvdA is al sinds mensenheugenis aan de macht in Amsterdam en bij de verkiezingen weggestemd. Dan is het heel gezond dat deze partij een keer niet in het dagelijks bestuur vertegenwoordigd is. De houding van PlucheLinks is dan ook onbegrijpelijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie