of 61441 LinkedIn

Veel discriminatie op Utrechtse huurmarkt

Op de Utrechtse particuliere huurwoningmarkt wordt gediscrimineerd op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat meldt de gemeente Utrecht na een verkennend onderzoek door Academie van de Stad in opdracht van de gemeente.
1 reactie

Op de Utrechtse particuliere huurwoningmarkt wordt gediscrimineerd op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat meldt de gemeente Utrecht na een verkennend onderzoek door Academie van de Stad in opdracht van de gemeente.

Verzoek

Ruim 80 procent van de makelaars die telefoontjes van fictieve verhuurders beantwoordden, bleek bereid in te gaan op een verzoek om niet te verhuren aan mensen met een niet-westerse achtergrond of aan homoseksuele mensen. De reacties varieerden van "Dat zouden wij kunnen doen voor u" tot "Wij verhuren standaard niet aan bepaalde groepen".

 

Ongelijk

Voor het onderzoek reageerden daarnaast de fictieve potentiële huurders Abdel El Amrani en Stef de Vries op 110 woningen, evenals Daan en Julia en Max en Thijs. Dat deden ze per mail, die naar de verhuurder of de makelaar in kwestie werd gestuurd. Uit deze test bleek dat kandidaten met een niet-westerse naam in 13,5 procent van de gevallen ongelijk behandeld werden, en mensen met een partner van hetzelfde geslacht in 10,9 procent van de gevallen.

 

Geschrokken

'Wij zijn geschrokken van deze uitkomsten en nemen dit hoog op. Discriminatie is onacceptabel', zegt wethouder Kees Diepeveen. De gemeente wil gaan praten met Utrechtse brancheorganisaties. Ook wil de gemeente praktijktesten gaan doen en kijken wat er mogelijk is op het gebied van controleren en beboeten.

 

Maatregelen

Ook in andere grote steden als Amsterdam of Rotterdam is recentelijk gekeken naar de discriminatie van huurders op de particuliere woningmarkt. Zo wil Amsterdam een mystery guest inzetten om te zien hoe vaak huurders worden gediscrimineerd.  In Rotterdam draait al enige tijd een pilot om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken. Hier wordt in kaart gebracht waarom mensen hiermee te maken hebben en welke maatregelen ondernemingen en brancheverenigingen zelf al nemen tegen discriminatie. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door C.J. Dellebeke op
Waarom mag ik als verhuurder van onroerend goed niet zelf bepalen aan wie ik verhuur?