Advertentie

Statenfractie VVD Groningen baalt van uitspraak Hoes

De VVD-Statenfractie in Groningen baalt van uitspraken die partijgenoot Onno Hoes heeft gedaan in het radioprogramma Spraakmakers, over schade door aardbevingen in het gebied.

09 januari 2019

De VVD-Statenfractie in Groningen baalt van uitspraken die partijgenoot Onno Hoes heeft gedaan in het radioprogramma Spraakmakers, over schade door aardbevingen in het gebied.

Gelukszoekers
Hoes, momenteel waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, zei niets te zien in een generaal pardon als oplossing voor Groningers met schade 'omdat je dan gelukszoekers krijgt. Fractievoorzitter Mirjam Wulfse reageert woensdag gestoken. 'De suggestie die wordt gewekt, is dat mensen met schade gelukszoekers zijn. Dat is een verkeerd beeld en daar balen wij van. Het helpt ons hier in Groningen niet verder.'

Afstand

Wulfse heeft inmiddels met Hoes gesproken en hij vindt het volgens haar heel vervelend dat hij het woord gelukszoekers heeft gebruikt. Volgens Wulfse neemt hij afstand van het woord en begrijpt hij de ontstane commotie. Spraakmakers besteedde dinsdag aandacht aan de schade, omdat het toen exact een jaar geleden er in het dorp Zeerijp een aardbeving was met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter, met veel schades tot gevolg. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gelukzoeker
Beste Onno, noem mij maar gelukszoeker. Na de eerste schade heeft het meer dan 4 jaar geduurd voordat de Nam over de brug kwam, en dan nog als tegemoetkoming omdat er nog geen overeenstemming was over de totale schade. Voor de schade die daarna is ontstaan, mag ik al ruim anderhalf jaar wachten op inspectie, evenals 17000 anderen.

Ik word liever door een onbehouwen bestuurder uitgemaakt voor gelukszoeker, maar met schade vergoeding, dan dat ik nog langer door mijn slaapkamermuur in mijn garage kan kijken.
Frits
Ha, ha, dit is het traditionele VVD-gepruts wanneer het om het gaswinningsdossier gaat. Herinnert u zich burgemeester Wil Houben (VVD) van de Limburgse gemeente gemeente Schubbekutteveen (ik doet het uit het hoofd, dus de gemeentenaam kan net iets anders zijn) nog?



De VVD-ers in dit land lachen zich dood om de Groningers met gaswinningsschade. Het interesseert ze niks maar hebben doorgaans nog het fatsoen dat niet kenbaar te maken. Maar af en toe breekt er een VVD-geluid door dit flinterdunne laagje fatsoen en krijgen we te horen wat ze er echt van vinden.



Maar goed, fatsoen en Hoes was al een ongelukkige combinatie...
Robert Bleeker


1. Hoes heeft enkele jaren geleden - als ware hij zelf een verward persoon, die zijn innerlijke driften niet langer onder controle had - ronduit Russische roulette gespeeld met het burgemeestersambt van Maastricht en zag zich daardoor uiteindelijk ook gedwongen om af te treden.



2. Met het spelen van Russische roulette met zijn publieke functie bedoel ik mede te zeggen, dat hij - los van de geruchtmakende Powned affaire - destijds in zijn buitenechtelijke jacht op nieuw en jong erogeen territoir, zo ver is gegaan, dat kwaadwillende derden serieus meenden hem succesvol te kunnen chanteren met zijn controversiële private gedragingen in het semi-publieke domein.



3. Na zijn aftreden hebben zijn loopbaan- en PR-adviseurs echter onmiddellijk een rigoureus rehabilitatie-programma opgesteld en in het kader daarvan een ambitieus politiek-bestuurlijk re-integratie-traject in gang gezet.



4. Omdat Hoes zich in die gewraakte periode mede met veel dedain over de Gemeenteraad van Maastricht en haar leden had uitgelaten, hebben zijn professionele hulptroepen gekozen om (geheel projectmatig) via het voorzitterschap van "het schakelteam verwarde personen" een compleet ander publiek imago voor hem te creëren.



5. Een imago namelijk van sociaal-maatschappelijk mededogen met de sociaal-psychologisch wat minder begaafde medemens, dat het oude, minder welgevallige publieke imago van Hoes snel moest doen vergeten.



6. Een nieuw imago dat middels een veelheid van (in ieder geval uiterlijk) sociaal-bewogen media-optredens - Hoes schijnt nogal wat invloedrijke contacten te hebben in media-land en ook het machtige VVD netwerk heeft hem al die tijd duchtig ondersteund - letterlijk aan de man moest worden gebracht.



7. Echter, net nu het gecombineerde rehabilitatie- annex re-integratie project - dat inmiddels heeft geresulteerd in een waarnemend burgemeesterschap van Haarlemmermeer, als beoogd opstapje naar nog hogere bestuurlijke doelen (hij liet in dit verband recentelijk bij voorbeeld nog voorzichtig doorschemeren bepaald gecharmeerd te zijn van media-geruchten dat hij een goede kandidaat zou zijn voor het toen nog vacante burgemeesterschap van Amsterdam) - zijn vruchten begint af te werpen, vangen wij ineens weer een glimp op van de oude arrogante bestuurder Hoes, die in dit geval met veel dedain over zwaar getroffen medeburgers spreekt.



8. De term "gelukzoekers" is daarenboven een bekend extreem-rechts frame – frequent gebruikt door de politieke rattenvangers Wilders en Baudet - dat in onderhavig geval extra zout in de open Groningse wonde heeft gestrooid en ons aldus een onthullend inkijkje heeft gegund in de (klaarblijkelijk) ware politieke zielenroerselen van deze VVD prominent.



9.Deze ogenschijnlijke faux pas zou natuurlijk ook een bewuste strategische vervolg-zet van zijn hulp-team kunnen zijn (bedoeld) als een politiek signaal naar de achterban van de VVD - waarvan met name de rechter flank, dit soort terminologie wel op haar xenofobe VVD merites zal weten te waarderen - en zou zelfs kunnen duiden op aspiraties van Hoes op nationaal politiek-bestuurlijk niveau.



10. Voorlopig lijkt Hoes in Haarlemmermeer - een veilig VVD bolwerk, waarbinnen onder meer zijn geachte partijgenoot en "politiek neutrale" Haarlemmermeerse Raadsgriffier Van der Rhee een invloedrijke werkplek heeft gevonden, terwijl diezelfde Raadsgriffier “in zijn vrije tijd" nota bene gewoon (expliciet partijpolitiek gemotiveerd) fractievoorzitter kan zijn van de Alkmaarse VVD - rustig verder te kunnen bouwen aan zijn comeback in bestuurdersland.



Advertentie