Advertentie

SP eist opheldering afluisteren politici

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) opheldering gevraagd over het afluisteren van politici door de AIVD. Uit een rapport van de toezichthouder CTIVD blijkt dat de inlichtingendienst tot twee keer toe met een speciale bevoegdheid onderzoek heeft gedaan naar een politicus en die daar achteraf niet van op de hoogte gesteld, terwijl dat wel verplicht is.

26 juli 2013
De SP wil opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) over het afluisteren van politici door de AIVD.
Niet op de hoogte  Uit een rapport van de toezichthouder CTIVD blijkt dat de inlichtingendienst tot twee keer toe met een speciale bevoegdheid onderzoek heeft gedaan naar een politicus en die daar achteraf niet van op de hoogte gesteld, terwijl dat wel verplicht is.   Aftappen Volgens de CTIVD werd onder anderen ,,een voormalig lid van een vertegenwoordigend orgaan van een politieke partij'' gevolgd. De AIVD bracht deze persoon niet op de hoogte, omdat de dienst er dan openlijk voor uit moest komen dat ze politieke partijen aftappen. ,,Als de AIVD politici afluistert, moet de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd. Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft'', meent SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vrijdag.    

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True


Krijgen we dan ook daadwerkelijk antwoord van Plasterk of verdwijnt dit gewoon weer uit de publiciteit?
wim / reageerder
Heftig

We hebben het hier wel over het functioneren van de democratische controle. Ernstig, dat het afluisteren achteraf niet gemeld is.
Willem
Als politici worden afgeluisterd, moet de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd. Ergo, als men politici afluistert, moet men dat bij politici melden. In dat "ons kent ons" en "de ene hand wast de andere"cultuurtje, kun je het dan ook net zo goed in de landelijke dagbladen zetten.
August Biels / gewezen ambtenaar
Afluisteren van politici? Volstrekt ongeloofwaardig. Wie wil er nou naar een politicus luisteren?
Kritikus / Geen Hagenees
De SP doet niet aan reces: Zie de media-oogst in de afgelopen week:

1. SP wil debat over thuiszorg

2. SP wil opheldering over afluisteren politici door AIVD

3. SP wil energiebedrijf NUON terugkopen (lees: nationaliseren).



Willem
De SP leidt sowieso aan een bepaalde mediageilheid. In de aanloop naar de kamerverkiezingen kon je, bij wijze van spreken, geen programma bekijken of je liep de kans om weer tegen Emiel Roemer aan te kijken. Als dat nog politiek getinte programma's waren, was dat nog daar aan toe, maar wat Roemer te zoeken had in tal van andere programma's, kan niet anders worden uitgelegd als mediageilheid en aandachtrekkerij.
Willem
excuses voor de verschrijving.
Advertentie