Advertentie

Hebben we ons dáár zo druk om gemaakt?

Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

18 april 2020
Forum-voor-Democratie.JPG

Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

Niet echt vriendelijk 

In de provincie Noord-Holland wist FvD uit het niets negen zetels te halen. Partijkopstuk Annabel Nanninga is een van de fractieleden. Zij herinnert zich de eerste weken nog. ‘De ontvangst vanuit het ondersteunend personeel was warm, professioneel, daar hebben we veel aan gehad. De ontvangst in de andere Statenleden was uiteraard op links niet echt vriendelijk.’


Aftasten

FvD kwam niet in het college, onder andere omdat de VVD weigerde af te zien van meer windmolens en zonnepanelen. De FvD-fractie voert nu oppositie. Vaker komen partijen bij de fractie langs om te praten over moties, zegt Nanninga. ‘Ook linkse partijen. Maar het blijft natuurlijk aftasten en onze eigen moties worden sporadisch aangenomen.’


Ineffectief

Publicist Chris Aalberts werkt momenteel aan een boek over de partij en volgt die al jaren op de voet. Hij herkent zich in het beeld dat Nanninga schetst. ‘Wat zij vooral doet, is dingen de wereld in slingeren. Daar krijg je niet snel meerderheden voor. Tegelijkertijd provoceert zij ook mensen, waardoor ze dingen niet voor elkaar krijgt.’


Aangenaam verrast
Limburg is de enige provincie waar het ­Forum lukte om mee te besturen. Sinds juni zit daar een extraparlementair college waarvoor de partij één bestuurder levert. ‘Ik moet zeggen: ik ben gewoon goed opgevangen’, zegt FvD-fractievoorzitter Simone Kerseboom. ‘Ook ben ik gaan lunchen met de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, die in dezelfde ­situatie zat als ik. De polarisatie merk je niet, zeker niet in de omgang met elkaar. Ik ben aangenaam verrast hoe we door de andere fracties zijn ontvangen.’

Niks gekregen

Aalberts is minder lovend over de Limburgse situatie. ‘FvD heeft in Limburg vrijwel niks gekregen. Dat referendum was al beloofd en er komen zonnepanelen op daken in plaats van in het landschap. Meer niet.’ Volgens Aalberts is het college in Limburg ‘een totale sof’ voor de partij ‘omdat ze zich met een kluitje in het riet hebben laten sturen’.


Krachten van buiten
In de provincie Overijssel kwam FvD binnen met zes zetels. Leider Johan Almekinders blikt terug op de formatie. ‘Krachten van buiten onze provincie hebben bepaald dat we niet in het bestuur mochten komen,’ zegt hij. Mogelijk had dat te maken met de Europese verkiezingen, meent Almekinders. ‘Timmermans had wel baat bij reuring. Zijn partijgenoten in de Staten hadden geen problemen met ons, maar konden de druk van boven niet aan.’


Geen gedoe

Aalberts snapt dat Almekinders met iedereen door één deur kan. ‘Hij heeft gezegd: we hadden best mee kunnen doen. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Ze hadden ook een capabele wethouder uit Staphorst klaar staan. De PvdA wilde echter geen gedoe met hun landelijke club en daarom moest Almekinders publiekelijk afstand nemen van de dingen die Baudet gezegd heeft.’ Volgens Aalberts zijn er geen problemen in Overijssel. ‘De fractie functioneert keurig en draait mee.’


Ontzettend saai
Vooraf was er veel rumoer over de komst van FvD in de Provinciale Staten. Volgens Aalberts is dat onterecht. ‘Die mensen van FvD in de Staten zijn meestal gewoon ontzettend saai. De grote klimaatoppositie is er niet gekomen en de FvD-oppositie in zijn algemeen is toch wel erg vlak.’ Het had niet anders gekund, omdat er veel verschillende partijen zijn en de kans daarom sowieso klein was dat FvD iets zou bereiken. Aalberts: ‘Als we van tevoren hadden geweten dat dit zo zou zijn, dan zouden we ons veel minder druk hebben gemaakt over FvD in de Provinciale Staten.’

Merendeels moties verworpen

Uit onderzoek blijkt dat zelf-ingediende moties en amendementen van FvD amper werden aangenomen. Van de 175 ingediende moties werden er 27 aangenomen. Het merendeel (110) ervan werd verworpen. De rest werd aangehouden of ingetrokken (zie tabel).  Ook werden er weinig FvD-amendementen aangenomen. Van de vijftien ingediende amendementen, konden er slechts twee op goedkeuring van een meerderheid rekenen.

Provincie

Moties

Aangenomen

Verworpen

Ingetrokken /aangehouden

Noord-Brabant

26

1

18

7

Limburg

5

2

2

1

Gelderland

14

1

10

3

Overijssel

7

5

2

-

Drenthe

3

1

2

-

Groningen

36

1

27

8

Friesland

25

5

13

7

Flevoland

17

4

9

4

Utrecht

10

2

5

3

Zeeland

2

1

1

-

Noord-Holland

17

2

10

5

Zuid-Holland

13

2

11

-

TOTAAL (N)

175

27

110

38

Boerkaverbod
Veel FvD-moties en amendementen gaan over onderwerpen waar de partij sinds maart 2019 mee de boer op ging, zoals klimaat en identiteit. Onder meer in Flevoland en Friesland werden moties aangenomen die een onderzoek naar kernenergie mogelijk maken. De Gelderse fractie diende een motie in die oproept tot het beter handhaven van het boerkaverbod in het openbaar vervoer. Deze werd verworpen. Hetzelfde gold voor een motie in Zuid-Holland voor het plaatsen van de Nederlandse en Zuid-Hollandse vlag in de plenaire vergaderzaal van de Staten. In Noord-Holland kreeg de fractie onder meer voor elkaar dat er een erfgoedregister komt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
Laat u niet in slaap sussen door de provincialen. FVD is Baudet, wat ze ook roepen en zeggen in provincies. En wat Baudet en dus FVD is, valt moeilijk anders te zien dan wat het is. Kijk de debatten over de Corona crisis in de TK er maar eens op na. Dan weet je precies wat voor vlees je met Baudet en dus ook met de provinciale FVD in de kuip hebt.
Keijzer
@De Vries



Een succesvolle nieuwkomer krijgt onmiddellijk tegenwind.

Dat is met Fortuyn begonnen en versterkt door de bekende framing met verwijzingen naar WOII.



We zitten nog met een disproportionele overmacht van de linkse kerk. Bovendien hebben politici, hun partijen, hun leden en fanatieke kiezers, een hekel aan succesvolle, min of meer a-typische politici en helemaal als dit ten kostte gaat van hen zelf gaat, of hun idealen.



Echter, Bart de Wever in Vlaanderen is een persoon die niet direct opvalt in een menigte. Hij is historicus, maar kan ook een filiaalhouder van een bank zijn. Hij is burgermeester van Antwerpen en partijleider. Dit is net als Fortuyn, wel een persoonlijkheid, die tegen de stroom in durft te zwemmen. Positioneert zich als centrum rechts en verantwoord liberaal, civiel nationalistisch (niks mis mee) en als politicus een enorm gevoel van verantwoordelijkheid. Dat allemaal was Fortuyn eveneens. Alleen, als je niet meezingt in het koor van de linkse kerk, ben je meteen extreem rechts. Dat is pas extreem en typisch voor de linkse kerk. Zoals de waard is...Die dynamiek overkwam Bart de Wever ook. Nu Baudet.



Die bekende negatieve framing (karaktermoord/demoniseren) is vrij succesvol, want politieke partijen willen die "besmetting" niet. Daarbij is de versnippering erg groot na een stembusgang, maar grofweg zit de politieke middenlijn in het midden. 4 factoren spelen mee: politieke versnippering, concurrentienijd, niet meedeinen met de statusquo, plus een zekere gunfactor.

Baudet heeft die alle 4 niet, maar dat kan kiezers ook aantrekken, omdat die dit heel erg ondemocratisch vinden en die politieke spelletjes beu zijn binnen hooguit alles opgeteld, 300.000 leden, met een fractie, die de macht uitoefenen in Den Haag en er weinig of niets verandert daar, maar in het leven van veel kiezers des te meer en niet ten goede!
Keijzer
Voor de kiezers van Baudet is het van belang, dat hij de koers van Fortuyn herkenbaar volgt. Baudet heeft lang niet het politiek talent van Fortuyn, maar al doende kan hij nog wel een eind komen. Ter rechterzijde is er behalve VVD niks, op PVV na. PVV is een mix van links en rechts, zoals Vlaams Belang dat ook is.



CDA zit met een kolen en geiten sparen probleem zoals meestal en in heel West Europa. Geen duidelijk profiel. Een sterke partijleider kan wel verschil maken. Dat zagen we in 2002 met Balkenende. Hoekstra heeft ook wel goede papieren voor zetelwinst, maar zit net als Balkenende ook weer met de partijmastodonten/gelovigen van de linkse kerk binnen het CDA. FvD blijft ertoe doen zolang dat zo blijft, tenzij Hoekstra CDA naar centrum rechts trekt en houdt. Zijn concurrent ligt ter linkerzijde van het CDA, denk ik, beter.



De heer Baudet in een type intellectueel/politicus, die beter op zijn plaats was in de positie die hij eerder had en Forum voor Democratie nog geen politieke partij was. Tevens voorzitterschap van partij ook behartigt. Die partij heeft heel veel leden. Men is nog in constructie tijd. Het ging te snel. Een talentenjacht de komende tijd en daaruit top-talenten halen en een daarvan als opvolger van Baudet, zou FvD groot kunnen maken. Baudet mist de adremheid van Fortuyn en humor zou je ook nog kunnen toevoegen, plus connectie met gewone mensen, die Fortuyn als intellectueel van nature duidelijk wel had, maar snoei eerlijk ook was en dat werd gepikt en hij werd vertrouwd. Peilingen voor Fortuyn in maart 2002, gaven boven 40% aan. Niet te geloven, volgende maand is het 18 jaar geleden dat Fortuyn werd vermoord om zijn politieke visie.



Elke nieuwe partij, die als een komeet omhoog schiet komt in turbulente tijden.

De heer Otten en diens achterban maakten de fout, die eigenlijk het bestuur en adviseur van Leefbaar Nederland ook maakten bij het stijgende succes en de stemmenraper Fortuyn, niet meer pruimden en dat werd hun eigen valkuil.



Fortuyn was briljant in heel ingewikkelde kwesties, puntig en begrijpelijk samen te vatten voor iedereen en daaraan ook een logische, gezond verstand en pragmatische conclusie aan te koppelen. Tegelijkertijd mensen eerlijk en overtuigend voorleggend zo nodig, dat er niet altijd ideale oplossingen zijn. Hij zei bijvoorbeeld: als iedereen tegelijk naar het werk wil vertrekken met de auto en ook terugkeren, kan ik de files niet oplossen. Hij tikte tegen zijn voorhoofd, toen het plan opkwam, om Borsele te sluiten en kernenergie te importeren uit heel verouderde centrales over de grens. Gezond verstand had hij en eerlijk was hij.
Petra
Aantallen moties en amendementen zeggen mij niet zoveel. Het gaat om de kwaliteit daarvan.



M.i. terechte vraag: wat hebben de andere partijen bereikt in dezelfde tijd?



Afgeven op het FvD is gemakkelijk en goedkoop. Een goede vergelijking niet.
koen post / gep.
In NL verandert er nooit echt iets. FvD heeft gewoon net als eerdere rechtse partijen een cordon sanitair, vaak vanuit den haag gedicteerd. Wie is die publicist Aalberts die schrijft: ‘Als we van tevoren hadden geweten dat dit zo zou zijn, dan zouden we ons veel minder druk hebben gemaakt over FvD in de Provinciale Staten.’ Deze zinsnede zegt genoeg over de vooringenomenheid die natuurlijk weer een boek er over meent te moeten schrijven. BB lijkt nu direct niet meteen een neutrale waarnemer als het gaat om FvD en PS: wat dacht u dan wat er zou gebeuren met zo'n partij, nieuw, ongewenst, te klein om veel te eisen maar wel in artikel fors wordt afgerekend op (nihil)resultaat, het zijn schreeuwers en hoe saai ze wel niet zijn. Niet erg fijn en de auteur van het artikel laat Aalberts zeggen wat hij kennelijk ook vindt maar laat hem spreken. Hopelijk wordt BB niet een Volkskrant light.
Advertentie