of 64707 LinkedIn

Code Oranje op de kieslijst

‘De nieuwe democratie hoort ook in ons parlement thuis’, zegt waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Blase ter toelichting over de verkiezingsplannen van Code Oranje. Eerst mogen de provincies bij de Statenverkiezingen van 20 maart volgend jaar proeven van de burgerzeggenschap.

Code Oranje gaat meedoen aan de Statenverkiezingen. Het moet namelijk anders met onze democratie, vindt het gezicht van de beweging, Bert Blase. ‘Geen partijpolitiek, maar burgerzeggenschap’, is zijn devies.

‘De nieuwe democratie hoort ook in ons parlement thuis’, zegt waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Blase ter toelichting over de verkiezingsplannen van Code Oranje. Eerst mogen de provincies bij de Statenverkiezingen van 20 maart volgend jaar proeven van de burgerzeggenschap.

Iedere provincie
De provincie was niet zijn eerste doelwit. Bert Blase: ‘Lokaal is er heel wat aan de hand, maar landelijk loopt het enorm achter. Mijn idee was daarom om de landelijke boom op te schudden en in de arena van de Tweede Kamer te laten zien dat het anders kan. Toen ik dat had voorgesteld, zeiden anderen: “Volgend jaar zijn de Statenverkiezingen; wij willen ook gewoon de Staten in.” Daar had ik helemaal niet aan gedacht, maar als er energie is: doen.’

In Noord- en Zuid-Holland prijkt Code Oranje in ieder geval op de kieslijst. In Gelderland doet de beweging waarschijnlijk ook mee, en in Overijssel, waar ook volop burgerinitiatieven zijn, misschien. Blase, nog steeds lid van de PvdA: ‘Code Oranje is zeker niet alleen een Randstedelijk dingetje en ik ben ervan overtuigd dat het in iedere provincie zou kunnen, maar we moeten het wel goed organiseren en mensen op tijd kunnen samenbrengen. Als we het doen, dan doen we het goed.’

IJverige ambtenaar
Als het balletje na deze week flink gaat rollen, zou het volgens Blase zomaar kunnen dat ook andere provincies opstaan. ‘Waar we dan als het ware in een soort proeftuin zullen laten zien hoe de nieuwe democratie op provinciaal niveau kan werken. Het wordt een fluwelen revolutie. De burgerzeggenschap heeft namelijk niet alleen invloed op de politiek en het bestuur, maar net zo goed op de ambtenarij. Het is afgelopen met het beeld van de ijverige ambtenaar die achter zijn bureau regels maakt. Er ontstaat een nieuw soort ambtenaar die als intermediair tussen burgers en bestuur de straat op gaat. Niet omdat ík dat wil, maar omdat de samenleving daarom vraagt.’

Tegengestelde belangen
In de ‘provinciale proeftuinen’ zal de democratie wat hem betreft zonder ideologisch gehakketak thematisch worden georganiseerd. Blase: ‘Ik voel geen enkele behoefte om partijen de les te lezen of tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Ik ben in die orde burgemeester en ik zie dat mensen zich overal in het zweet werken om er wat van te maken.’ Dat ziet hij in de provincie, en in het Haagse. ‘Dat is zeer te waarderen, maar ik zie óók dat de samenleving andere manieren van doen heeft ontwikkeld waar het systeem geen antwoord op geeft. Natuurlijk weet ik best dat die samenleving vol zit met tegengestelde ideeën en belangen. Ik zou haast zeggen: vertel mij wat. Tegelijk merk ik als lokaal bestuurder dat er met een andere aanpak, waarbij je verschillende inzichten gebruikt als bouwstenen voor de beste oplossing, dingen kunnen gebeuren die je in het oude systeem van competitiedrang en profilering niet voor mogelijk had gehouden.’

Verkopen standpunten
Maar dan moet de politiek wel de samenleving in, vindt Bert Blase. Niet voor de vorm (‘wij horen u’) of omdat het erbij hoort in een verkiezingscampagne, maar omdat het de reden van je bestaan is. En ook niet om standpunten te verkopen, maar om inzichten op te doen. De Code Oranje-voorman: ‘In al mijn jaren als raadslid en later als burgemeester, heb ik de groepen opgezocht die niet van nature de weg naar het gemeentehuis of de politieke arena weten te vinden. Realiseer je dat slechts 2 procent van de Nederlanders lid is van een politieke partij, van wie vervolgens zo’n 10 procent actief is. Wij willen de resterende 99,8 procent van Nederland in positie brengen om mee te agenderen.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wouter Fontein (Directeur ) op
Mee eens. Ik steun de gedachte
Door Observator (Politiek actief) op
Wat een onzinverhaal is dit een partij die nog meer inwonersparticpatie wil. De inwoners nog meer bij besluitvorming betrekken? Overal worden pogingen gedaan om de burger meer te betrekken. De waarheid is dat slechts een zeer beperkt deel zich druk wil/kan maken om wat er leeft en speelt in de gemeente. De meeste inwoners willen gewoon dat zaken die hen aan gaan, goed geregeld worden. Kijk naar politieke inspraakrondes daar zie je altijd weer dezelfde inwoners. De zgn burgerparticipatieprojecten eindigen niet zelden in getouwtrek tussen voor- en tegenstanders van het project, waardoor de verhoudingen in een wijk of buurt niet zelden op scherp komen te staan. Ik zou zeggen laat een ieder in zijn waarde, betrek de inwoners die dit echt willen en laat de rest met rust.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Vooral doen dit initiatief, kan nooit kwaad.

Maar de digitale democratie zit niet te wachten op een "nieuw soort ambtenaar die als intermediair tussen burgers en bestuur de straat op gaat".
De twatterende wijkambtenaar met maling aan wet en regels, en vooral druk met hypes, pretprojecten en zelfprofilering kennen we inmiddels wel. Daar vraagt de samenleving niet om.
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Wat heeft de heer Blase een merkwaardig beeld van ambtenaren. En hij afficheert zich nog wel als waarnemdend burgemeester van Heerhugowaard, wat ik ken als een door Mencke goed achtergelaten moderne ambtelijke organisatie. Ik denk dat het hier jammer genoeg toch weer gaat om een populistisch praatje.
Door Govert op
Bert Blaaskaak noemden we hem in Vlaardingen, waar hij ook een tijdje waarnemer was..De beste man heeft gewoon te veel energie.
Maak hem maar vervanger van een grote gemeente, dan heeft hij geen tijd meer voor dit soort fratsen.
Door Karel (observant) op
OMG, Blaise heeft weer een nieuw speeltje ontdekt.

Nadat het hem als burgemeester al jaren niet lukte om echt vorm te geven aan bestuurlijke vernieuwing, had meneer behoefte aan wat meer publiciteit. Dus richtte hij een paar jaar geleden Code Oranje op, tezamen met andere, elders gesneefde PvdA'ers. Weinig bereikt overigens, anders dan vermelding in de bladen....
Nu ook die publiciteit weer is opgedroogd, zijn de PS-verkiezingen aan de beurt.

Ben trouwens benieuwd of deze waarnemend burgemeester van Heerhugowaard zelf ook mee gaat doen aan de verkiezingen. Dan kickt zijn 'echte' partij - de PvdA - hem nl. buiten.

Opportunisme van het verkeerde soort.....

Vacatures

Van onze partners