of 64120 LinkedIn

Burgemeester Halsema genomineerd als ´World Mayor´

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat op de longlist voor de World Mayor Prize, een verkiezing van de beste burgemeester ter wereld.

Amsterdams burgemeester Femke Halsema maakt kans op een prestigieuze prijs. Ze staat op de longlist voor de World Mayor Prize, een verkiezing van de beste burgemeester ter wereld.

Criteria voor de prijs zijn moed, ijver en integriteit, en die staat dit jaar in het teken van de pandemie, meldt The World Mayor Project op haar site worldmayor.com. Ze bevindt zich in het gezelschap van 60 burgemeesters uit 30 landen, op een lijst die nog wordt aangevuld. Zo staat bijvoorbeeld de burgemeester van Bergamo, Giorgio Gori op de longlist, burgemeester van de door corona zwaar getroffen Noord-Italiaanse stad.


Lokaal bestuur

The World Mayor Prize wordt uitgereikt door de City Mayors Foundation, een internationale denktank over lokaal bestuur van professionals uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. Dit jaar staat de prijs in het teken van de coronapandemie en hoe goed ze hun gemeenschap dienen in de pandemie met zekerheid en bescherming.

Het is een open lijst: iedereen kan een burgemeester nomineren, compleet met opmerkingen.


Europese burgemeesters

Naast Halsema staan er nog veel burgemeesters op die in Brussel geen onbekenden zijn binnen het Comité van de Regio´s. Zo staat de – nipt verliezende – uitdager van de Poolse president Duda, Rafal Trzaskowski op de lijst, een christendemocraat. Ook de groene burgemeester van Praag, Zdenek Hrib staat er op. De sociaaldemocratische burgemeester van Wenen, Michael Ludwig staat er op, en Virginia Raggi, niet-partijgebondenn burgemeester van Rome. Ook Fernando Medina, de sociaaldemocratische burgemeester van Lissabon is op de lijst te vinden. Buiten Europa staan onder meer de burgemeester van Raqqa op de lijst, die van Addis Abeba en van Medellin.


De Dam

Halsema kwam tijdens de lockdown dit voorjaar in opspraak vanwege een demonstratie voor Black Lives Matter op de Dam. De regels voor sociale afstand werden daar niet gehandhaafd, dat kon niet vanwege de toestroom van mensen, maar Halsema liep er wel tussen en kwam in politieke moeilijkheden.

In januari wordt de shortlist bekendgemaakt en in de late lente van 2021 de winnaar. Dat zou aanvankelijk eerder zijn, maar dat is niet mogelijk door de pandemie.


Amstelveen

In 2016 nog scoorde de toenmalige burgemeester van Amstelveen, Mirjam in ’t Veld, goed: zij werd zesde in een wedstrijd die gewonnen werd door de liberale burgemeester van Mechelen, Bart Somers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantje op
Heel mooi en een grote eer dat Femke genomineerd is. Ze is ook een capabele burgemeester met hart voor de stad. Ik kan me er goed in vinden dat zij genomineerd is. Alle Amsterdammers mogen daar trots op zijn.
Door Rood Hesje (Thuiswerkend) op
@Joop: het gaat er niet om of iemand wel of geen fan is van Halsema. Het gaat om het niveau van die onderschriften die het merendeel het niveau hebben van kleuters met een iq lager dan 30 en die door een aan verbaal niveau op een schoolplein zonder toezicht van de leerkracht (lees BB) staan te schelden, joelen en vuilspuiten. We zijn hier toch niet de variant van sociale media waar dit anoniem kan ....of well?
Door Hans op
Het allereerste criterium voor zo'n nominatie - en al helemaal de prijs - zou volgens mij moeten zijn of de betrokkene rechtstreeks door het volk is gekozen: in haar geval dus niet. Geen democratische legitimatie ? Exit!
Door Joop op
Rustig maar, Rood Hesje: wees blij dat je thuis werkt. Censuur is nooit een oplossing. (Lang) Niet iedereen is fan van Halsema; prima, toch?
Door Rood Hesje (werkt weer thuis) op
Heel goed dat onze hoofdstedelijke burgermoeder is genomineerd! Zij staat fier voor haar stad en gaat de problemen waar Amsterdam tegenaan loopt niet uit de weg. Integendeel zelfs.

En helaas moet het gros van de lezers van BB weer vaststellen dat de geijkte reaguurders - let op het zijn vooral mannen! - en enkele anderen het niet kunnen nalaten om hier voornamelijk in volstrekt respectloze taal iets van te vinden wat kant noch wal raakt. Vooral de reacties van Rob en Peter Fuijt zijn zo schaamteloos dat die een eeuwige ban rechtvaardigen. Even een citaatje overigens van de twitter van mijnheer Fuijt, waarmee duidelijk wordt wie dit is en hoe immens gefrustreerd die in het leven staat. Op 14 september 2018 schrijft dit heerschap:
"Vrouwen kunnen zelfs niet de weg vinden met een tomtom omdat ze denken dat de software een fout maakt terwijl ze zelf gedisorieteerd zijn".
Dat zegt genoeg hoe de heer Fuijt al in zijn algemeenheid over vrouwen denkt. Laat staan over een vrouwelijke burgemeester.

Het mag iedereen duidelijk zijn dat dit gelukkig maar een klein deel van de lezers is.

Wellicht dat BB beter de mogelijkheid om een reactie te geven op dit soort artikelen kan uitschakelen, zodat er nog leesplezier voor de echte geïnteresseerden overblijft en gewoon ALLE reacties hier op dit artikel deleten (inclusief die van mij zelf) zodat we niet afzakken naar een niveau dat zelfs beneden het riool ligt.Door drs. E. Nabled op
Femke Halsema doet me qua hoofd altijd denken aan de onthoofding van Medusa, prachtig beeld van Benvenuto Cellini en te bewonderen in de Loggia dei Lanzi op het Piazza della Signoria in het prachtige en ietwat sinistere Firenze.
Door Nico Dassen (Observator) op
Ik denk dat een verkiezing van Halsema tot “Beste Burgemeester van de Wereld“ goed is voor een grotere toestroom van nieuwsgierige toeristen naar Amsterdam.
En dat is weer goed om het Damplein Vol te krijgen bij de eerstvolgende demonstratie van Extinction Rebellion.
Dus heel Amsterdam profiteert en daarom dus ook de hele wereld.
Door anand (adviseur) op
onvoorstelbaar dit. Halsema is een goede oppositie politica (dat meen ik echt) maar beslist geen bestuurder.
Door Bert op
Nederland, dat ligt toch in Amsterdam? waarschijnlijk is het aan deze onwetendheid te danken dat ze op haar naam komen.
Door Niels de Groot op
Dit is een gospe. Ik neem aan dat BB naar aanleiding hiervan een protestbrief naar de organisatie gaat schrijven, want het gedrag van Halsema straalt ook af op andere ambtsdragers.... Waarom zouden we Rutte en de Jonge nog serieus nemen zolang Halsema niet oneervol op staande voet ontslagen is?