Advertentie

'Aardbevingsgebied groter dan overheid zegt'

Het gebied in Noord-Nederland waar woningen last hebben van aardbevingen, is veel groter dan het door de overheid vastgestelde aardbevingsgebied. Het omvat de meeste gemeenten in de provincie Groningen, maar ook de drie noordelijkste gemeenten in Drenthe.

08 juni 2018

Het gebied in Noord-Nederland waar woningen last hebben van aardbevingen, is veel groter dan het door de overheid vastgestelde aardbevingsgebied. Het omvat de meeste gemeenten in de provincie Groningen, maar ook de drie noordelijkste gemeenten in Drenthe. 

Waardedaling

Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Nicolás Durán en hoogleraar ruimtelijke econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze tonen statistisch aan dat ook Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze tot het aardbevingsgebied behoren. Woningen in aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3 procent in waarde gedaald, zo komt naar voren uit een analyse die de twee onderzoekers hebben losgelaten op gegevens van makelaarsvereniging NVM, over alle verkochte woningen in Groningen, Friesland en Drenthe in de periode 1993-2015. Huizen die de meeste grondtrillingen ondergingen, daalden 27 procent in waarde, huizen die de minste trillingen kenden 1 procent.


'Als een virus'

Volgens de onderzoekers waren de eerste effecten van de aardbevingen op de huizenprijzen te zien in 2009. Sindsdien 'heeft de aardbevingsproblematiek als een virus om zich heen gegrepen', aldus Durán en Elhorst. Bij hun onderzoek hebben ze rekening gehouden met conjunctuurschommelingen, krimp en de manier waarop makelaars hun huizenprijzen vaststellen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

van der Meijden / pensionado
Het is goed dat de leugenachtigheid van met name de VVD kenbaar wordt gemaakt. Het achterhouden van informatie lijkt mij ook moreel, naar eventuele kopers, niet juist. Het lijkt mij dat krachten gebundeld moeten worden en in gezamenlijkheid op te trekken, om zodoende compensatie te verkrijgen. Dus Burgers van Tynaarlo, AA en Hunze en Noordenveld verenigt U.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Wat zullen de inwoners van de gemeenten: Noordenveld, Tynaarloo, AA- en Hunze, reuzeblij zijn dat dit nieuws weer zo nodig geopenbaard moest worden. Nu dit openbaar is, wordt voor hun de kans alleen maar groter minder voor hun huis te krijgen. Het verschil zal dan namelijk echt niet door de NAM bijgelegd worden daar.



Kunnen we degene dus ook aanklagen, die meende dat dit nieuws zo nodig geopenbaard moest worden ?

Want nogmaals: dit openbaren betekend alleen maar verlies voor die inwoners, want (nogmaals), de NAM zal daar- en ook de Staat, helemaal niets aan gaan doen.

En moet je git dan wel openbaren ?

Antwoord: nee dus !

Gewoon een lage streek. Héél erg laag. En waarschijnlijk door iemand, die zelf goed zit. Dat is het wrange ook nog. Je zou het bijna onder: leedvermaak kunnen scharen.



Kijk, ik begrijp wel, indien het zo is, dat er gevaren opdoemen, die een aanpak vereisen. Zeker. Maar op deze manier help je daar echt niemand mee, echt niet.

Advertentie