Advertentie

Interesse in lokaal nieuws groot

Nederlanders zijn over het algemeen geïnteresseerd in lokaal nieuws en schatten de betrouwbaarheid van regionale nieuwsbronnen hoog in.

04 oktober 2022
kranten achter deurklink
Erald Van Der Aa/ANP

De interesse van de gemiddelde Nederlander in lokaal nieuws is zeer groot. Bijna de helft (46 procent) noemt zichzelf buitengewoon of erg geïnteresseerd in wat er zoal in de gemeente gebeurt. Nog eens 43 procent is enigszins geïnteresseerd. Een kleine minderheid heeft helemaal (2 procent) of nauwelijks (9 procent) behoefte aan lokaal nieuws. Dat blijkt uit het onderzoek De staat van lokale informatievoorziening van het Commissariaat voor de Media.

Huis-aan-huisbladen

De geïnteresseerde burgers zijn vooral gericht op onderwerpen als veiligheid en justitie, natuur en milieu, zorg en welzijn, infrastructuur en verkeer en economie. Het valt vooral op dat met name de gratis huis-aan-huisbladen er het best in slagen om mensen voor lokaal nieuws te interesseren. Dat geldt beduidend minder voor lokale omroepen. Nieuwsapps en nieuwssites doen het wel weer goed. Maar een van de belangrijkste bronnen van lokale informatie is toch gesprekken in het persoonlijke netwerk. Bij landelijk en internationaal nieuws is dat veel minder het geval.

Enorme gevolgen

Volgens de onderzoekers gaat de digitale transformatie enorme gevolgen hebben voor het toekomstige aanbod van lokale journalistieke informatiebronnen. Op lokaal niveau maakt de burger nog veel gebruik van papieren kranten, zoals regionale bladen en huis-aan-huisbladen. Maar steeds meer gratis huis-aan-huisbladen kunnen het hoofd niet boven water houden en moeten sluiten. Daardoor is het aanbod aan dergelijke kranten de laatste jaren stevig uitgedund en zal volgens het commissariaat van de media de komende jaren stevig blijven afnemen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie