Advertentie

Minister en colleges ondervraagd over gemeentelijke e-mail

Raadsleden uit diverse gemeenten hebben hun colleges om opheldering gevraagd over de beveiliging van gemeentelijke e-mail. Ook PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en Manon Fokke leggen de minister vragen voor.

03 juni 2016

Raadsleden uit diverse gemeenten hebben hun colleges om opheldering gevraagd over de beveiliging van gemeentelijke e-mail. Ook PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en Manon Fokke leggen de minister vragen voor.

Oorzaak van slechte beveiliging

Aanleiding voor de vragen is het onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat slechts drie van vijftig gemeenten voldoen aan de internetstandaarden voor veilige e-mail. Oosenbrug en Fokke willen weten hoeveel gemeenten niet voldoen aan de verplichte beveiligingsstandaarden en vragen zich af of de minister zich zorgen maakt en gemeenten hierop gaat aanspreken. Ze zijn ook benieuwd naar de oorzaak van het niet aanhouden van verplichte internetstandaarden. Daarnaast willen ze weten of de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en gemeenteraden voldoende middelen hebben om toezicht te houden op de naleving van de wettelijk geldende eisen voor de verwerking van persoonsgegevens.


Privacy-BIG 

Oosenbrug en Fokke hopen dat de minister naast Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) een privacy-BIG wil instellen om de privacy van burgers te waarborgen. In april vroeg Oosenbrug de minister om hierover in gesprek te gaan met de VNG en KING. Er is nog geen reactie op dat voorstel.


Ook lokale partijen in actie 

Ook lokaal zijn er inmiddels vragen gesteld over de veiligheid van gemeentelijke e-mail. GroenLinks Dronten heeft het college om opheldering gevraagd over de beroerde beveiliging. Fractievoorzitter Paul Vermast noemt het volgens Omroep Flevoland ‘pijnlijk’ dat Dronten in de lijst staat. In Deventer gaan Deventer Belang en Deventer Sociaal het college ondervragen. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van de Amsterdamse GroenLinks, meldde op Twitter ook vragen te gaan stellen. 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marnix
Het gemeente en wijkteampersoneel wil niet meewerken en lekt zelf dagelijks.

Ze weigeren zich aan de geheimhoudingsplicht te houden daar zit het probleem.

Alles uit de dossiers wordt op staat verteld en nog eens sterk aangedikt zodat het heel ernstig lijkt.

Ze halen het zo uit de computer en krijgen het van de gemeente of informeren bij intieme relaties en snuffelen overal rond en het gaat onze mooie participatiesamenleving in.Die kwetsbaren doen er niet toe dat is de realiteit.De mens extra kwetsbaar maken vinden ze ook heel erg leuk.De verantwoording ligt bij de gemeente zelf niet bij de minister. Ze weten al lang hoe het lekken zich volstrekt en doorgegeven wordt. Het sociale domein doet net of hun neus bloedt en weigert zich aan de regels te houden..Het is maar wat je voor een ander over hebt. Het wijkteampersoneel is kwalitatief gezien zeer slecht en heeft het echt niet zo best voor met anderen dat zie je duidelijk maar zonder regels kan het allemaal.Participeren is gewoon samen privegegevens lekken en zelf je ding doen zonder mandaat.Jij beslist wat je doet met iemand.Gewoon mensen,gezinnen en kinderen al vrolijk geestelijk kapot maken en maatschappelijk vernietigen.

De overheid is zo mild met dit personeel.
Frans Mooij
Gemeentepersoneel mailt gewoon gegevens naar prive adressen in hun eigen familie en vriendenkring.

Vaak gaat het om bewoners uit hun eigen woonplaats.

En ze mailen ook gezinsproblemen naar andere instanties in het netwerk alles is zo goed als openbaar.

Wethouders controleren niet en worden niet op de hoogte gehouden van de activiteiten van het personeel.Het probleem ligt dicht bij huis.
kijk eerst naar je zelf
Margriet de Jager van de VNG is zelf erg onteger en drinkt graag gezellig een kopje koffie in Den-Haag.

Steek je hoofd maar lacherig in het zand of in de ppinautomaat.
Marleen
Het ligt niet aan de beveiliging van de computer maar aan degenen die de informatie openen en in handen hebben.

Persoonlijke gegevens lekken heeft vreselijke gevolgen in een leven.En die overvloedige wijkteams sporen en deugen niet en trekken zich nergens iets van aan. Al gaat iemand er letterlijk dood aan ze begrijpen niet wat ze doen en het raakt ze niet.Het ligt altijd aan de ander of de overheid.Het is gewoon tuig dat mag terroriseren.
Robert
De wijkteams en compagnons hebben een hele negatieve invloed op de hele omgeving.Zelfs jonge kinderen gaan dit crimineel getinte gedrag imiteren en normaal vinden en je lokt pesten uit. Je hoeft een mens niet te vernederen.Het is allemaal zielig genoeg wat sommigen met zich mee moeten dragen het wijkteam denkt het recht te hebben hiermee te mogen participeren en uit de school te klappen.Dat is aan de ander of dat mag maar ze vragen niets.

Als die wijkteams verdwijnen dan is er ook geen privacyschending meer.Wat een ontzettend gemene mensen om anderen zoiets minderwaardigs aan te doen.Kinderen/ en andere slachtoffers willen niet meer leven en niet meer naar school of hun werk.

Jasper Mak
Werken bij de gemeente was nog nooit zo leuk.Vrijheid blijheid.

.
Saartje uit Utrecht
Het gaat zeker niet alleen om e-mails.

Om meer contacten aan te knopen bedacht door het team zonder er met mij over in gesprek te gaan of ik dat wel wil zit ik opgescheept met een aantal personen maatjes noemen ze die waar ik de koude rillingen van krijg.Echt opdringerige vieze personen die constant naast je gaan zitten.Ze hebben zelfs een kopie van mijn complete gegevens.Met het team of de gemeente begin je niks zij hebben dit besloten. Ik was altijd zo gelukkig maar ik ben nu mijn zelfstandig leven en vrijheid kwijt. Ze lichten steeds meer mensen in over mij.Ik moet meer contacten hebben beweren ze. Sorry maar van mij hoeft dat niet waar bemoei je je mee doe wat aan je zelf.Ik ben dood en doodongelukkig met de situatie.
Joris
Het is gewoon goed betaald beroeps pesten en zoveel mogelijk derden hierbij oproepen om mee te doe zodat de hele regio weet wie het is.

De meesten die bezocht worden door een team hebben helemaal geen steun nodig.

Ze zijn als team echter vrij in hun keus wie ze uitzoeken.

Het team vooral de vrouwen heeft een laag zelfbeeld denk ik en zelf psychische problemen anders doe je dit werk niet ook de mannen hebben het reuze naar hun zin.

Er zitten mooie jonge dames bij die niets mankeren dat zegt genoeg. Voor de zieken en de ouderen is er geen geld.Jaap Huib / ICT'er
Weer even |"on topic"):Binnenlandsbestuur heeft uiteraard minder gevoelige informatie te verwerken dan gemeenten. De technische beveiligingsmaatregelen waar het artikel over gaat zijn voor alle organisaties nuttig.Van de 5 onderzochte standaarden heeft binnenlandsbestuur er ook slechts 1 in gebruik.

Zie:

https://internet.nl/site/www.binnenlandsbestuur. …

en voor de emailbeveiliging:

https://internet.nl/mail/binnenlandsbestuur.nl/
Advertentie