Advertentie

Martijn van der Steen: ‘Anderhalve meter gaat gewoon niet’

Martijn van der Steen, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adjunct-directeur van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), verkent hoe overheden met radicale onzekerheid om kunnen gaan.

11 mei 2020
Martijn-van-der-Steen.jpg

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Martijn van der Steen, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adjunct-directeur van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), verkent hoe overheden met radicale onzekerheid om kunnen gaan. Al terugkijkend kunnen we de evolutie van de Covid-19-crisis mooi verklaren, maar tot voor kort waren de crisis en haar gevolgen letterlijk onvoorstelbaar. De crisis belichaamt totale of radicale onzekerheid – de crisis is een ‘unknown unknown’. Het onvoorstelbare komt niet door ‘lack of information’, het komt door ‘lack of imagination’. Hoe kunnen overheden inspelen op voorspelbare verrassingen? ‘Juist daar gaat het om: het vermogen om te kunnen omgaan met met voorspelbare verrassingen’, zegt Van der Steen. Welke routes kunnen overheden bewandelen, welke routekaarten kunnen ze presenteren? Van der Steen loopt enkele bekende routes langs (robuustheid, ‘agility’, veerkracht) maar benadrukt vooral het belang van ‘anti-fragiliteit’.

Het gevaar indammen met een ‘robuuste’ lockdown bijvoorbeeld werkt niet als exit-strategie. ‘Overal anderhalve meters optrekken, dat gaat gewoon niet’, zegt hij. Je kunt het gevaar beter opzoeken, in kleine stapjes, zien wat er gebeurt en dan vervolgens razendsnel reageren. ‘We gaan bestuurders krijgen die zeggen we gaan iets doen en de kans dat iets misloopt is vrij groot. Het is de enige manier om te weten te komen hoe het werkt’, aldus Van der Steen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
De 1,5 meter samenleving biedt volop kansen: neem eindelijk eens afstand van dat ellendige Groene Hart. Het bestaat alleen nog door de minstens 50 jaar oude romantische ideeen van Wim Sonneveld - Het tuinpad van mijn vader - en een televisierubriek als Ontdek je plekje, maar heeft geen enkele aansluiting met nieuwe Nederlanders, die graag in die omgeving willen wonen Dus: extreem veel bouwen daar met de CHW in de hand: veel problemen opgelost en de echt belangrijke natuurgebieden zoals Veluwe en Waddenzee ook ontzien. Win, win!
Anna
Er zijn plaatsen aan te wijzen waar de besmettingen heel snel ontstaan en die (met pijn) te vermijden zijn. Denk aan voetbalstadions, drink-horeca (Carnaval, nieuwe uitbraak in Zuid Korea), kerkdiensten (Elst, Mulhouse) en kerkkoren (Heerde). Het zou goed zijn om dit veel langer te vermijden en/of strenge voorwaarden te scheppen. Zo is drink horeca zonder sluitingstijden en handhaving, vragen om problemen.
Rogier
Anna: (bijna) helemaal mee eens, net als met dit artikel. Anderhalve meter samenleving bestaat niet! Is niet vol te houden. En wil ik ook niet! Voor de korte duur is het allemaal prima te doen (en dat moeten we vooral ook volhouden). Maar voor de (middel)lange termijn is dat gewoon niet haalbaar.



@ Hans: Ja, laten we lekker verschillende kwesties door elkaar halen. Willen we in de huidige situatie gaan bouwen op de Veluwe, of op de Waddenzee?!? Overigens ben ik het volledig met je eens dat we de Veluwe en Waddenzee zo veel mogelijk moeten ontzien. Maar ook het Groene Hart heeft zn natuurwaarde, en ook economische waarde op dit moment!
Hans / afdelingsmanager
@ Roger. Ik bedoel: de druk op het Groene Hart is al gigantisch en de ingrepen (wegen, spoorlijnen, woon- en businessparken etc.) talrijk; wordt nog sterker. Dus behoudt daar de echt waardevolle gebieden zoals de plassen etc. en haal de agrarische bedrijvigheid eruit ten gunste van bouwen. Dat vermindert ook de druk op andere gebieden
H. Wiersma / gepens.
Meerdere landen (ook de WHO) hanteren een minimale afstand bewaren van 1 meter. Nederland kan in ieder geval -als de stand van zaken dat toelaat- een tussenstap maken naar 1 meter afstand. Dat zou openbaar vervoer, theaters, bioscopen en horeca ook meer broodnodige ruimte geven.
Shuwei Loo / operationeel
"Zien wat er gebeurt" - Hier zit de crux... Wat gebeurt er eigenlijk? En klopt het wel dat wat ik waarneem ook wat er daadwerkelijk aan de hand is? maw zie ik hier niet een symptoom of een neveneffect maar oorzakelijk gevolg? maw ben ik hier niet alles aan het inschakelen op het symptoombestrijden maar ben ik ook het echte probleem aan het aanpakken?
Advertentie