Advertentie

88 raadsleden minder vanaf volgend jaar

Per 1 januari zullen dat er volgens een inventarisatie van Raadslid.nu 8823 raadsleden zijn. Dit als gevolg van de herindelingsverkiezingen. Het aantal raadsleden zal de komende jaren verder afnemen door herindeling van gemeenten.

08 december 2017

Per 1 januari 2018 zijn er als gevolg van de gemeentelijke herindelingen in Friesland, Groningen en Gelderland 88 raadsleden minder in de (nieuwe) gemeentehuizen. Nederland heeft 8911 raadsleden. 

Per 1 januari zullen dat er volgens een inventarisatie van Raadslid.nu 8823 zijn. Dit als gevolg van de herindelingsverkiezingen van vandaag. Het aantal raadsleden zal de komende jaren verder afnemen door herindeling van gemeenten. In 2002 telde Nederland 9.952 raadsleden in 496 gemeenten. Per 1 januari 2018 heeft Nederland 380 gemeenten. In Friesland worden uit Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menamerdiel en Súdwest-Fryslân drie nieuwe gemeenten gevormd: Leeuwarden, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân. Die zeven gemeenten telden samen eerst 151 raadsleden. Na de herindelingsverkiezingen zijn er nog 105 raadsleden over.

In Groningen vormen Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren per 1 januari 2018 de nieuwe gemeente Midden-Groningen, terwijl Vlagtwedde en Bellingwedde samengaan onder de naam Westerwolde. De fusies in Groningen leiden tot 22 raadsleden minder.

In Gelderland zijn er vanaf volgende maand 11 raadsleden minder als gevolg van de fusie van Rijnwaarden en Zevenaar. Het aantal gemeenten is na de Tweede Wereldoorlog fors gedaald: van 1015 gemeenten in 1950 naar 537 gemeenten in 2000. Sinds de eeuwwisseling is het aantal gemeenten gestaag verder teruggelopen naar 380 op 1 januari 2018. Zoals de plannen er nu uitzien, zal het aantal gemeenten per 1 januari 2019 verder afnemen met zo’n 35 gemeenten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Door al die gemeentelijke herindelingen en samenvoegingen ontstaat er alleen maar een steeds grotere kloof tussen kiezers en gekozenen en loopt de kiezersopkomst terug.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Post
Afgezien van de vraag of er efficiënter en goedkoper wordt gewerkt, is de afstand tot het bestuur vergroot. De burgers hebben minder binding en dat kan ongewenste gevolgen geven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie