Advertentie

Gemeenten kunnen optreden tegen woonoverlast

Woonoverlast kan in de toekomst sneller worden aangepakt door burgemeesters. Gemeenten krijgen extra mogelijkheden om hier iets aan te doen. Zo kan een burgemeester straks sneller bijvoorbeeld geluidsoverlast stoppen.

26 december 2016

Woonoverlast kan in de toekomst sneller worden aangepakt door burgemeesters. Gemeenten krijgen extra mogelijkheden om hier iets aan te doen. Zo kan een burgemeester straks sneller bijvoorbeeld geluidsoverlast stoppen.

Maatschappelijk probleem
Bijna de hele Tweede Kamer steunde donderdag een initiatiefwetsvoorstel van de VVD hiertoe. Gemeenten hebben volgens de partij nu te weinig middelen om op te treden tegen woonoverlast, terwijl het wel een groot maatschappelijk probleem is. Omwonenden kunnen er vaak weinig tegen doen.

Twee opties
Op dit moment heeft een gemeente grofweg twee opties. Ze kan een waarschuwing afgeven of mensen uit huis plaatsen. Dat laatste is geen eenvoudige procedure en een te zwaar middel voor veel vormen van woonoverlast, aldus de VVD.

Gedragsaanwijzing
Door het wetsvoorstel krijgen burgemeesters de mogelijkheid om bindende specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers. De gemeenten reageerden eerder positief op het voorstel. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kim
Het is goed dat het ook allemaal niet zo makkelijk kan want er wordt erg overdreven met buurtbemiddeling en overlast ze kunnen het het heel simpel laten escaleren omdat de keten zo groot is het moet wel echt ernstig en noodzakelijk zijn om in te grijpen iets wat nu te snel gebeurt.Ze slaan helemaal door op ieder vlak.Het mag allemaal wel wat respectvoller.

Harry
Tegen geluidsoverlast is al veel tegen te doen. Politie, Gemeente en de Woningbouwverenigingen moeten het wel willen en de weg weten en daar schort het aan. Daarnaast zijn het geen meldingen waar je op kunt scoren of promoveren. Mijn bejaarde en kwetsbare ouders hebben last van een asociale jonge vrouw (vermoedelijk met subsidie) uit het appartementen complex. JA ik voor snelle actie en desnoods een nog makkelijker procedure om dit soort mensen uitzetten. Laat ze maar in een container gaan wonen, dan piepen ze wel anders. KIM de vorige spreker, als de overlast veroorzaker zich respectvol gedraagt zijn er ook geen problemen. Problemen kunnen leiden tot excessen en die hebben we al genoeg in de wereld. Pro-actief eerst, werkt dat niet dan keihard repressief.
JaapvV / adviseur
Wat zijn ' bindende specifieke gedragsaanwijzingen ' anders dan waarschuwingen? De taal maakt in ieder geval flink indruk. Zolang mensen vaak hun buren niet willen leren kennen, noch de hand schudden, noch groeten zal buurtbemiddeling blijven floreren. Daar helpt geen wetje met metataal aan.
Utrechter
Je moet wel zelf weten hoe je met je buren om wilt gaan na het standaard gedrag van je voorstellen en gedag zeggen en een klein praatje maken natuurlijk want wat buurtbemiddeling allemaal aanricht gaat te ver als is het leuk om te doen en zorgt zelfs voor levensbeeindiging ( uw buurman is misbruikt daarom doet hij zo tegen mannen hebben jullie het allemaal meegekregen in de heeele wijk ? )ieder mens moet wel zelf bepalen wat hij of zij gaat delen met de buren we haten de Movisie insteek die beslissingen nemen die ze niet horen te nemen voor anderen. Je moet zelf beslissen hoe ver je met het contact met je buren wilt gaan. Buurtbemiddeling heeft de privacygrens te respecteren.
Mark
De meeste geschilletjes gaan niet over ernstige overlast we storen ons gewoon te makkelijk aan een ander en er is te veel bemiddeling en het wordt er veel te snel bijgehaald notabene nog vreemden ook laten we eens verdraagzamer zijn en mensen accepteren zoals ze zijn we mogen anders en verschillend zijn ieder mens is uniek en mooi en verdient respect.
Advertentie