Advertentie

Burgemeester Velema: gemeenten, kom nu in actie

De burgemeester van Westerwolde noemt het 'bijna onbestaanbaar' dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen.

ANP
04 december 2023
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde ANP
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde Huisman Media/ANP

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. 'De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is', zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Rijnbrink
Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeenten geven geen groen licht

Volgens Velema is de situatie in Ter Apel niet alleen op dit moment 'kritisch', maar ook de komende weken 'als er niet ook elders in het land ruimte komt voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld'. 'Ik constateer voor de derde keer dat het vastloopt in Ter Apel. Er zijn locaties beschikbaar, maar gemeenten geven geen groen licht', zegt hij over de opvangplekken die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nodig heeft.

Veranderende politieke situatie

Het gebrek aan extra opvangplekken komt volgens Velema door de veranderende politieke situatie. 'Er is nog altijd een instroom van asielzoekers, maar nog geen duidelijke coalitie. En ook al zou die er zijn, dan is er pas op termijn effect daarvan', aldus de burgemeester.

Slapen op de grond

Als gevolg van de drukte bij het COA verblijven asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND. Soms moeten ze slapen op stoelen en op de grond. Het Rode Kruis leverde dit weekend al voor ruim honderd mensen dekens, matrassen, kussens, shampoo en zeep. De douchecabines die zijn geplaatst, zijn bijna gereed voor gebruik.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Recht (het asielrecht) en maatschappelijke opvatting lopen te veel uiteen. Het recht hoort de maatschappelijke opvatting uiteindelijk te volgen. Met lengte de meerderheid van de Nederlanders is het asielcircus beu. Anarchie is wat je krijgt als het recht de maatschappelijke opvatting niet langer volgt. Je kunt als bestuurder wel vinden dat, zolang het recht niet is aangepast, de asielzoekers netjes opgevangen moeten worden, maar de werkelijkheid achterhaalt dit. Dat is vechten tegen de bierkaai, hoe nobel het ook is. De politiek had eerder moeten inzien dat er een ander verhaal had moeten komen rond vluchtelingen opvang, Een andere verhaal die mensen wel geloven. Zoals dat Nederlanders wel geloven in de opvang van Oekraïeners. De mensen zien nu alleenstaande mannen die een status krijgen omdat zij uit een oorlogsgebied komen en die tegelijkertijd hun vrouw en kinderen in dat oorlogsgebied achterlaten. Het is toch niet gek dat het vertrouwen hierin ernstig laag is. Het asielsysteem is door de politiek nooit geëvalueerd. Het is gebruikt voor stemmenwinst door links en rechts. Om te polariseren. Het is afgelopen. Lang leve de landelijke politiek. We worden door kleuters geregeerd.
Hielco Wiersma
Sinds het laatste generaal pardon in 2007 hebben achtereenvolgende Kabinetten en parlement achterover zitten leunen om het vluchtelingen- en asielbeleid op een goede wijze te regelen. Tot op de dag vandaag zijn er structureel op Europees niveau en/of landelijk niveau geen goede afspraken beschikbaar of bestaande afspraken worden niet nagekomen.
Als Europa er niet uikomt kan/moet dit urgente beleidsdossier uiteraard op landelijk niveau worden geregeld. Wanneer gaat dit gebeuren? De tijd om achter Europa te schuilen is al lang verstreken.
Sommige leden van dit Kabinet lijken meer bezig met het organiseren van buitenlandse reizen dan met het oplossen van veel urente dossiers.
Advertentie