Advertentie

Limburg boos om weigeren meer blauw door minister Yeşilgöz

De Limburgse politie is volgens de burgemeesters overvraagd en overbelast.

ANP
01 juli 2024
Politie
Shutterstock

Zuid-Limburgse gemeenten zijn boos omdat demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD) weigert meer blauw voor Limburg beschikbaar te stellen. In een maandag uitgegeven verklaring wijzen negen Zuid-Limburgse gemeenten erop dat de Limburgse politie aan weinig anders toekomt dan aan incidentbestrijding. En dat terwijl Limburg hoog scoort in de misdaadcijfers. Vier Limburgse gemeenten staan in de top tien van de misdaadmeter en vijf in de top tien van de RTL-ondermijningskaart.

Adviseur Signaal Herkennen

JS Consultancy
Adviseur Signaal Herkennen

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gemeente Gemert-Bakel
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Overbelast

De Limburgse politie is volgens de burgemeesters van Vaals, Maastricht, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld overvraagd en overbelast. De gemeenten reageren op het ongegrond verklaren door de minister van het beroep tegen het Regionaal Beleidsplan Politie dat acht Limburgse gemeenten in de regio Heerlen instelden. Daarin luidden zij de noodklok over de naar eigen zeggen forse afname van de politiecapaciteit die dit beleidsplan zou betekenen voor de regio Heerlen. Ook de rest van Limburg blijft door de houding van de minister volgens deze gemeenten zitten met een groot tekort aan politiecapaciteit.

In strijd met de politiewet

‘De politie in Limburg staat zwaar onder druk’, aldus burgemeester Roel Wever van Heerlen. Volgens hem denkt de minister niet mee met oplossingen voor dit probleem. Volgens burgemeester Harry Leunessen van Vaals handelt de minister door haar houding in strijd met de politiewet. ‘Volgens artikel 3 van de Politiewet moet de politie zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.’ Maar die taak kan de politie volgens Leunessen niet meer adequaat uitvoeren.

In gesprek blijven

Wever zegt dat Limburg in gesprek wil blijven met Den Haag over de politiecapaciteit. De Maastrichtse burgemeester Wim Hillenaar voegt daar aan toe dat het niet alleen gaat om meer mensen en middelen, maar ook om onder meer investeringen en innovatie.

Wever ziet nog mogelijkheden. ‘We hebben met elkaar duidelijk gemaakt dat de politiecapaciteit in Limburg groter moet. Hopelijk leidt dat tot resultaat bij de nu op handen zijnde nieuwe landelijke herverdeling van die capaciteit.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie