Advertentie

Kwetsbare ouderen Eindhoven in beeld

Het CBS en de gemeente Eindhoven hebben samen in beeld gebracht waar in welke wijken kwetsbare 70-plussers wonen. Aan de hand van die gegevens wil de gemeente buurten zo inrichten dat een verzorgingshuis in feite niet meer nodig is omdat de senioren langer zelfstandig thuis wonen.

13 juli 2020
Meest-voorkomende-cluster--002-.png

Het CBS en de gemeente Eindhoven hebben samen in kaart gebracht waar in welke wijken kwetsbare 70-plussers wonen. Aan de hand van die gegevens wil de gemeente buurten zo inrichten dat een verzorgingshuis in feite niet meer nodig is omdat de senioren langer zelfstandig thuis wonen.

Het onderzoek is gedaan in het Urban Data Center Eindhoven via een zogeheten clusteranalyse. Aan de hand van verschillende kenmerken (demografische-, sociaaleconomische-, woon-en zorgkenmerken) is de Eindhovense bevolking ingedeeld in groepen waar mensen dezelfde kenmerken hebben. Zodoende is er voor het eerst een compleet beeld geschetst van kwetsbare ouderen in de stad.

Coronacrisis

Om te bepalen wat ervoor nodig is, dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, is de belangrijkste vraag wie die ouderen eigenlijk zijn. Aan de hand van een clusteranalyse zijn de 70-plussers op basis van verschillende indicatoren in acht groepen ingedeeld. De resultaten vormen een goede basis voor het maken van beleid en vervolgonderzoek. Niet in de laatste plaats door de coronacrisis is dit onderzoek volgens het CBS nog relevanter geworden.

Woningaanpassingen

‘Er is veel meer duidelijk over wat voor soort senioren er in de buurten wonen, ze zijn immers niet allemaal in één hokje te plaatsen. Dat is meteen de belangrijkste boodschap: DE senior bestaat niet, er zijn juist veel verschillen die komen door de combinatie van verschillende factoren. Zo zie je dat buurten vaak een andere samenstelling van clusters hebben, en waarschijnlijk dus ook baat hebben bij verschillende preventieve maatregelen. Zo zou het in sommige buurten kunnen helpen als er aanpassingen gedaan worden aan de woningen en voorzieningen, maar zou er in andere buurten misschien meer gedaan moeten worden aan het voorkomen van isolatie en eenzaamheid. De gemeente gaat dit onderzoek gebruiken om hierin te prioriteren’, aldus het CBS.

Inzicht woningmarkt

Een idee voor een vervolgstap is om mensen te gaan volgen in de tijd. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld kijken welke clusters uiteindelijk vaker in een verzorgingstehuis terecht komen en of daar een bepaald life-event aan vooraf gegaan is, zoals het overlijden van een partner, gezondheidsklachten of gewoon ouder worden. Voor sommige clusters is het bijvoorbeeld interessant om naar de huidige woonsituatie te kijken, voor sommige senioren ligt het waarschijnlijk in de lijn der verwachting dat zij naar een kleinere woning gaan verhuizen. Dit geeft belangrijke inzichten over de woningmarkt.

Eindhoven gaat nu zelf met deze inzichten de buurten in om het gesprek met de bewoners aan te gaan.

De diverse clusters:

1: Gehuwd zonder kinderen

2: Alleenstaand zonder kinderen

3: Hulpbehoevende/afhankelijke

4. rouw, gehuwd met kinderen

5: Verweduwde of gescheiden vrouw

6: Alleenstaand met kind in de buurt

7: Welvarende mannen

8: Gehuwde mannen in corporatiewoning

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 14 van deze week

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie