Uitdaging
De één is al van slag als zijn werkplek een halve meter verschuift, de andere ambtenaar wil juist dat geen werkdag hetzelfde is. Maar veranderen blijft een uitdaging, helemaal als het een werkproces betreft.
Zijn ambtenaren bereid om te veranderen?
Eén overheidsloket voor dienstverlening en informatievoorziening aan burgers en bedrijven. Het kabinet wil dat dit binnen vijf jaar bij…
Goed doel
Het concept van het centrale loket voor overheidsinformatie heet Antwoord©.
Een van de betrokkenen bij het project is Ron van der Kolk, Teamleider Ontwikkeling en Dienstverlening bij de gemeente Enschede. Hij is optimistisch over uitkomst van het onderzoek: 'Mensen willen best hun werk aanpassen als dat een goed doel dient. Ik heb gemerkt dat er veel energie is om dingen goed te doen.'
Technische uitdaging
Een ander horde die genomen moet worden voor het centrale overheidsloket zijn de technische toepassingen. Van der Kolk: 'Informatiemanagement is altijd lastig, je moet bij zo'n loket alle antwoorden kunnen geven aan de burger of het nu om een bouwvergunning of om een uitkering gaat.. Het is dus zaak dat de ambtenaar dat in één oogopslag kan zien. Hier ligt een enorme uitdaging op het technische vlak.'
Gemeenteambtenaren worden opgeroepen om mee te doen aan het onderzoek. Na de zomer zullen we weten hoe flexibel ze zijn in hun werk.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Natuur;lijk zijn ambtenaren bereid 'met de tijd mee te gaan' , maar zorg dan dat ze goed toegerust zijn, knoop er niet stiekum andere doelen aan vast, bezuinigen en met minder personeel het zelfde werk willen doen.
Ambtenaren willen wel maar de vaak verstikkende organisatiecultuur wil niet meewerken. En die cultuur wordt zichtbaar en merkbaar in het organisatiegedrag dat in wisselwerking met het gedrag van medewerkers tot dit beeld van weerstanden en afhaken leidt waar burgers opstandig van worden. We hebben net een 'Open brief' gemaakt die de organisatiecultuur heeft gestuurd naar de organisatiestructuur. Ik kan de link hier niet kwijt maar stuur maar een mailtje dan kun je hem ook krijgen om daar eens een andere beweging in te bewerkstelligen. Want zonder dat wordt het niks.
Beste Hans Visser,
Ik kan geen touw vastknopen aan wat je stelt in je mailtje. Ik ben wel benieuwd naar je open brief.
Wat houden die loket in de praktijk precies in? Doorverwijzing naar een of meerdere andere loketten, of handelt men alles ook zelf af?
Het loket Jeugd en Gezin bestaat nu in een x-aantal Gemeenten. Maar achter het loket gaat het heel verschillend toe. Het loket kan een telefoonnummer betekenen, die je kunt inspreken.
Hoe haalt men het toch in het hoofd om in een Madurodamlandje zoveel verschillen op die aantallen vierkante meters van iedere Gemeente te doen ontstaan.
Wielen die steeds weer moeten worden uitgevonden met duur betaalde externe deskundigen.
Er is nood aan P.I.M. profiel (pragmatiek, integriteit en menselijke maat en dat in dienst van het algemeen belang.
Dienstbaarheid aan doelgroep waar je betaald voor wordt.
Er loopt binnen de overheid een project, de ANDERE OVERHEID. Doelstelling is om daadwerkelijk een andere overheid te creeren. Een overheid die niet procesmatig en intern gericht is, maar extern en klantgericht. Daar worden momenteen veel acties voor uitgezet, zoals Egem de Wabo, het KCC en het overheidsloket.
Ik vind het opvallend dat al deze projecten vooral technisch gestuurd worden. Technisch in de zin dat er hard gewerkt wordt aan het op ordn brengen van ICT, processen opnieuw ingericht worden en fysieke loketten gerealiseerd worden. Want zwaar ondersneeuwd in deze ontwikkeling is dat de overheid een dienstverlenende organisatie is welke sterk afhankelijk is van het human capital. Daar dient naar mijn mening veel meer energie en tijd ingestopt worden. Wil de gemeente als eerste loket van de overheid werkelijk een succes worden dan dient daar de verandering plaats te vinden en niet in ICT oplossingen; die ondersteunen slechts.
In dat kader hielp Pieter Winsemius op het VNG congres ook een mooie toespraak kijk daarvoor naar de filmpjes die op de site van de VNG staan.
Het goed nadenken over het "we / ze " en constructen dient in iedere gemeente plaats te vinden.
T.J.M. van Ekerschot
Raadslid gemeente Nederweert