Advertentie

College Urk baart opzien met ‘absurde’ gedragsregels

De raad van Urk buigt zich donderdagavond over het voorstel voor nieuwe gedragsregels, maar veel kans lijkt dit niet te maken.

05 februari 2015

Het college van Urk wil toegang hebben tot de e-mails van raadsleden en hoopt dat als gedragsregel in te voeren. Met het voorstel, waarmee het lekken van vertrouwelijke informatie voorkomen moet worden, oogst het bestuur zowel landelijk als lokaal flinke kritiek en verbazing. 

Verbolgen burgemeester
De raad van Urk buigt zich donderdagavond over het voorstel, maar veel kans lijkt de nieuwe gedragsregel niet te maken. Behalve e-mailaccounts toegankelijk te maken, moeten straks privé en zakelijke mails strikt gescheiden blijven. Oppositiepartij CDA is in ieder geval faliekant tegen het voorstel, zegt fractievoorzitter Klaas Brouwer. ‘Om te beginnen is zo’n regelement in strijd met de wet. Om ons daar op voor te bereiden, hebben we een advocaat in de arm genomen. Op die manier willen we voorkomen dat deze gedragsregels worden ingevoerd.’ Brouwer noemt het voorstel van het college onverstandig. ‘De burgemeester is verbolgen over gelekte informatie uit de raad en dat begrijp ik goed. Maar er worden nu buitenproportionele acties genomen.’

Onnauwkeurig te werk
Volgens Brouwer kan het informatielek ook goed per ongeluk zijn ontstaan. ‘Ik weet dat onze partij van informatie lekken verdacht wordt. Maar wij ontkennen stellig dat we er iets mee te maken hebben. Het kan ook goed zijn dat de vertrouwelijke stukken via ambtenaren op het gemeentehuis in de openbaarheid zijn geraakt. Ter illustratie: ik was met een aantal partijgenoten op het gemeentehuis voor een activiteit en we zagen zomaar een vertrouwelijk stuk op de printer liggen. Als er zo onnauwkeurig wordt gewerkt, kan het lekken langs alle kanten gebeuren.’ Brouwer ziet het wel zitten om de behandeling van vertrouwelijke documenten te veranderen. ‘Je voorkomt veel door de documenten alleen op papier beschikbaar te maken en ze op het gemeentehuis inzichtelijk te maken. Natuurlijk is daar niet alle risico mee weggenomen, maar het verkleint de kans al aanzienlijk. Die manier is echter wel tijdrovend.’

Niet van deze tijd
Ook collegepartij ChristenUnie steunt het voorstel niet. ‘Privé en zakelijke mail onderscheiden is niet meer van deze tijd. Alles loopt tegenwoordig door elkaar heen. Het advies voor de nieuwe gedragsregels zullen wij dan ook niet overnemen’, aldus fractieleider Albert Woord. ‘Als ik wil lekken, dan kan ik mijn privé-mail gebruiken of desnoods de post. Het voorstel heeft geen enkele kans van slagen en een oplossing is het zeker niet.’ Mocht er onderzoek gedaan worden naar integriteit door B&W, dan werkt ChristenUnie daar vrijwillig aan mee. ‘Wij gaan niet op de juridische toer. Wij willen open en transparant zijn als het op integriteit aankomt.’

Absurd
John Bijl, directeur van Periklesinstituut en begeleider van gemeenteraden, noemt de voorgestelde gedragsregels absurd. ‘En ze druisen tegen alle bestuurlijke verhoudingen in. Ik heb eigenlijk nog nooit zoiets gehoord. Het is een extreem en uniek voorstel. De burgemeester kan de raad niet onder curatele stellen.’ Volgens Bijl komt het wel vaker voor dat een politiek orgaan onder druk staat en dat de gemeenteraad zich monddood gemaakt voelt. Dat kan lekken in de hand werken. ‘Er wordt door de raadsleden in zulke gevallen dan wel vaker informatie gelekt en zelden gebeurt dat per ongeluk. Dat mag niet gebeuren. Maar een maatregel als deze zegt alles over de bestuurlijke verhoudingen tussen B&W en de raad in Urk. Dit bestempelt bovendien dat het Urker bestuur bang is om het debat aan te gaan.’

Vertrouwen herstellen
Volgens Bijl moeten de politieke organen in Urk flink bij zichzelf te rade gaan. ‘Wanneer je als college iets ter inzage stuurt, moet je er vanuit kunnen gaan dat de informatie ook geheim blijft. Je kan er voor kiezen om de informatie op papier in het gemeentehuis ter inzage aan te bieden om lekken te voorkomen, maar zoiets gaat eigenlijk tegen de tijdsgeest in. Ik raad Urk aan om het onderlinge vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen.’ Eerder liet privacy-deskundige en onderzoeksjournalist Brenno de Winter zich tegenover Omroep Flevoland ook kritisch uit over het voorstel.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
De idee van de controle van de Raad door het College is natuurlijk wel een hele vreemde, maar dat mijnheer Brouwer dan meteen probeert om de schuld van het informatielek af te schuiven op de ambtenaren... Wat een zwaktebod...
hans wieser / senior project/programmamanager
Ik kan niet anders konkluderen dan dat een burgemeester die zo'n voorstel ondersteunt niet capabel is. Geldt overigens hetzelfde voor de wethouders, die even achterlijk zijn. Dit eilandbestuur is te vergelijken met dictaturen als NoordKorea, Rusland, Nigeria enz. die nog in de middeleeuwen leven.
Wim van Duuren
Waarom maakt niemand zich zorgen over het lekken van informatie? Is dat wel normaal dan? Wie is er nu niet capabel?
Cees van Hoof / sociaal rechercheur
Het moet niet veel gekker worden in dit land wat al bol staat van regels en daar weer regels over maken. vervolgens maak je nog een regeling wie dat weer regelt en misschien is het lekken ook wel in en regel vastgelegd. Want dat lekken per ongeluk gebeurt is een fabeltje. Net zo iets als Sinterklaas. We weten allemaal dat hij niet bestaat, maar we doen net alsof. Dat het college met zo'n voorstel komt getuigd van ........... ( zelf invullen) Welke regelneef heeft deze waanzin bedacht. Ik moest weer denken aan het type wethouder Hekking ( Kees van kooten) Ik wens de raad in Urk wijsheid, sterkte en vooral standvastigheid.
H. Noltes / raadslid Stichtse Vecht
Tijd om dit college naar huis te sturen
tineke / bestuurssecretaresse
Urk, er zijn er wel meer gemeenten waar de 'vooral gemeentesecretaris en burgemeester 'graag wil weten wat raadsleden zoal mailen. het was zelfs zo dat printjes door ICT zijn gemaakt. Dus Urk staat niet op alleen!
Jules Hinssen / maatschappelijk veranderaar
Is er een reden dat een Burgemeester het 'beter 'kan -meer te vertrouwen is- dan raadsleden? En was de gemeenteraad niet het hoofd van de Gemeente? M.a.w. wat is het criterium dat iemand een ander de maat neemt?

Wie vrij is van zonden werpe de eerste steen is wel toepasselijk in Urk.

Frank Perquin / Fractievoorzitter VVD Meppel
Zouden ze hier nooit bedenken gelukkig. Onzalig idee, hopelijk komt college in Urk tijdig tot inkeer....
Arjan
Wanneer het college de mogelijkheid krijgt de raadsmail te lezen zal ik als burger nooit meer een kritische mail over een wethouder aan een raadslid sturen. Het is de wereld op z'n kop: controleert in Urk het college de raad?



Burgemeester: maak het weer normaal in uw gemeente.
A.P. Pel / Commercie
Ik kan me niet voorstellen dat de raad, dit laat gebeuren. Er is hier m.i. sprake van een ernstige vertrouwensbreuk. Dit zal zeker geen serieus voorstel kunnen zijn van het college, waarschijnlijk een bijzonder signaal richting de raad. Als het wel een serieus plan betreft, zijn er twee mogelijkheden m.i. vertrouwen herstellen, ontbinden.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
ChristenUnie hanteert de begrippen 'open en transparant'. Daar moet in Urk een enorm gebrek aan zijn. Wantrouwen en een, al of niet misplaatst, gevoel van superioriteit bij het college lijken daarentegen ruim voorhanden te zijn. De raad moet misschien als aanvulling op de 'gedragsregels' voorstellen dat zij omgekeerd inzage krijgt in alle correspondentie van Burgemeester en Wethouders. Het voorstel zal dan vanzelf in het 'ronde archief' verdwijnen
André Plat / Frisdenkers
Boeiend debat over openbaarheid bij openbare functies. Lost mogelijk wel vraagstuk op van beleidsintimiteit, privacy en doet appel op behoorlijk bestuur, good governance en beschaafde omgang van burgers en bedrijven met haar eigen overheid. Zoveel kansen, ik vind dit wel grappig.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
politiek en urk........dat zijn al jaaaaaaaren vijanden. ongefundeerde moties, en beschuldigingen zonder argumentatie getuigen daarvan. dat men dáár niet overspannen wordt.........
JaapvV / adviseur
..overigens: informatielekken ontstaan nooit per ongeluk, zoals het cda suggereert
alexander / ambtenaar
Weinig verstand van wet- en regelgeving bij dit college, dan wel van het ondersteunende ambtelijk apparaat. Verbaast me toch in bestuurlijk Nederland. Commissaris van de Koning, ga daar eens langs.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit college kan beter naar Noord Korea verhuizen.
Advertentie