D66 wil dat de provincies hun riante reserves aanspreken om de regionale economie een extra impuls te geven. De provincies potten te veel van hun vermogen op.
D66: provincies moeten miljarden laten rollen
D66 wil dat de provincies hun riante reserves aanspreken om de regionale economie een extra impuls te geven. De provincies potten te veel…
Binnenlands Bestuur bracht vorige week het bericht dat de provincies zo’n 16 miljard euro ‘op de bank’ hebben staan. Volgens D66 hebben mensen en bedrijven er veel meer aan als dat ongebruikt vermogen niet op de plank blijft liggen, maar wordt geïnvesteerd. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het niet te verkopen dat het rijk elk jaar nog een fors tekort heeft, terwijl de provincies geld niet gebruiken. ‘Laten ze dat investeren in hun kerntaken, zoals de regionale economie, infrastructuur en innovatieve bedrijven. Dat zorgt voor meer werkgelegenheid’, zegt hij.
Reserves slinken licht
Het vermogen van de 12 provincies is sinds 2005 gestegen van 3 miljard euro naar ruim 16,6 miljard euro ultimo 2013. In 2014 zouden de reserves licht zijn geslonken, maar daarover komt pas definitieve duidelijkheid over een paar maanden. D66 gaat er vanuit dat het nog steeds over een bedrag van in totaal 14,5 miljard euro gaat. Tussen de twaalf provincies zijn overigens wel grote verschillen in vermogen. Zo heeft Gelderland (eind 2014) 3,3 miljard euro aan reserves en Noord-Brabant ruim twee miljard, terwijl Flevoland en Zeeland slechts zo’n 100 miljoen euro bezitten. Brabant en Gelderland zitten vooral zo goed in de slappe was vanwege de verkoop van hun aandelen in respectievelijk Essent en Nuon.
Plannen voor versterking regionale economie
De afgelopen weken hebben alle 12 D66-afdelingen in de provincies samen met de Tweede Kamerfractie gewerkt aan plannen voor versterking van de regionale economie en meer banen. Zo wil bijvoorbeeld D66 Gelderland 300 miljoen euro vrijmaken voor een fonds voor innovatief mkb. In Overijssel wil D66 250 verouderde schoolgebouwen aanpakken. Een investering van 50 miljoen euro zou daar schonere scholen, een lagere energierekening en meer banen opleveren.
In Noord-Brabant is de ambitie van D66 dat in 2040 alle woningen energieneutraal zijn. Voor goedkope leningen aan woningeigenaren zou 250 miljoen euro beschikbaar moeten komen. ‘Zo stimuleren we investeringen, die mensen vervolgens terugverdienen met een lagere energierekening’, aldus D66. D66 Utrecht wil dat de provincie 50 miljoen euro investeert in goede en veilige fietspaden los van de hoofdwegen, omdat het woon-werk-fietsverkeer daar flink toeneemt.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat is het toch heerlijk om in verkiezingstijd te dromen wat je met het geld van een ander zou willen doen. Het kapitaal van de provincies is opgebracht en eigendom van de inwoners. Rijk en landelijke politicy blijf daar met je vingers vanaf.
Provinciale Staten geef een groot deel daarvan terug aan de gezinnen, die teveel belasting hebben betaald!! Dit geld zal ongetwijfeld weer in de provinciale economie terugkomen, alleen niet via speeltjes van de politiek.
Progressief Provinciale Plundra!
De partij van Arrogander Pechtold heeft helemaal NIETS te zeggen over deze centen. Het is geld van de Provincie en daar zijn PROVINCIALE bestuurders verantwoordelijk voor en niet de Haagse politici. Maar in Den Haag "vergissen" ze zich wel vaker als het om centen van een ander gaat.
Dit is geld van de inwoners van de provincie. Daar heeft pechtold niets over te zeggen. Ik eis teruggave. Of anders aangifte van diefstal!
@beste reageerders volgens mij zijn het allemaal provinciale d66'rs die Pechtold op het schild hebben gehesen met regionale plannen, ff lezen dus...
Overigens als de provincies zoveel meevallers hebben mogen we het als burger wel merken zou ik zo zeggen enne niet alleen in de regio. Immers het meeste geld wordt nationaal opgehaald!
@p volgens mij heeft AP het geroepen en niet de provinciale d'66. ff GOED lezen dus.
Kijk ook eens waar de inkomsten van de provincies vandaan komen. Een niet-onaanzienlijk deel komt van de opcenten van de motorrijtuigenbelasting van de inwoners van elke provincie afzonderlijk. Daarnaast is de ene provincie zuiniger geweest dan de ander ;-)
Goed idee. Er moet geïnvesteerd worden, regionaal en dan in duurzaamheid op een manier die de regionale arbeidsmarkt ten goede komt. Ik ben voor. Gelukkig is het een actie van statenfracties: dus het komt uit de provincie.
De rol van provincies, gewesten, regio's, waterschappen en gemeenten is toch al een uiterst twijfelachtige. Dat blijkt wel als je alleen nu leest dat de provincies 16 miljard op de bank hebben en terugdenkt aan het speculeren met geld in Ijsland.
Hef gemeenten en alles wat er net boven zit tot en met provincies op. Verdeel Nederland in regio's met een klein uitvoeringsorgaan voor burgerzaken, waterschapen en infrastructuur. Scheelt een heleboel onnodige ambtelijke lagen en kost aanzienlijk minder.
D66 claimt de architect ye ijn van het Kunduz-akkoord. De start van een miljardenbezuiniging, overgenomen en uitgevoerd door het huidige kabinet vn VVD en OvdA.
Je makt mij niet wijs dat D66 een paar jaar geleden niet op de hoogte wa van de miljardenvermogens bij de provincies. Warom heeft Pechtold toen niet voorgesteld om dat (dode) geld in te zetten voor het terugbrengen van het financieringsttekort ?
Het is, kortom, weer ordinaire verkiezingsrethoriek die de 66 Democraten hier bedrijven !
Dat D66 niet eerder met dit idee is gekomen heeft te maken met het feit dat ze hebben gestemd vóór een wet die verhinderde dat de Provincies te snel hun spaargeld zouden laten verdampen. Kwestie van beginnende alzheimer bij Pechthold en de zijnen?
En ja, verkiezingsretoriek en niets meer dan dat. D666 begint ook aardig wat populistische trekken te krijgen. Laat ze lekker door hobbyen met de gekozen burgemeester, dualisme en het referendum. Zolang we er maar niet te veel last van hebben.
Vroeger kregen de provincies een jaarlijkse uitkering voor hun aandeel in diverse bedrijven, meestal energiebedrijven of afvalverwerkers. Die bedrijven zijn verkocht en dat geld moet uitgezet worden, willen de provincies op langere termijn ook nog zelfstandige inkomsten hebben. Het lijkt, alsof ze ineens steenrijk zijn geworden, maar het geld wat ze hebben gekregen moet hetzelfde opbrengen als de aandelen vroeger. Wel hebben ze wat meer bestedingsruimte op het moment en die ruimte gebruiken ze ook. Noord-Brabant en Limburg hebben bijvoorbeeld al veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld infrastructuur en vernieuwende bedrijven/bedrijfstakken. Laat de landelijke politiek zich maar eens bemoeien met hun eigen begroting en orde scheppen in plaats van jatten van anderen. Eerst van het ABP, vervolgens door de lagere overheid te verplichten tot schatkistbankieren en nu van de provincies te pikken.
Werkloze financiële middelen van Provincies kunnen goed worden gebruikt voor het creëren van Refolvingfunds voor duurzame en innovatieve Investeringen in Regionale gebieden (zie voor voorbeeld het Refolvingfund voor de Rijksmonumenten).