Advertentie

Evaluatie: veel gevraagd van stembureaus bij verkiezing maart

De Kiesraad constateert dat de verkiezingen hebben geleid tot betrouwbare uitslagen, maar dat de organisatie van het proces onder druk staat

ANP
15 juni 2023
Verkiezingen op 15 maart 2023
Shutterstock

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen van 15 maart is veel gevraagd van de stembureaus, gemeenten en de waterschappen. De Kiesraad meldt na evaluatie van de stembusgang dat dit onder meer komt door het samenvallen van twee verkiezingen en het gebruik van een groot stembiljet.

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Kleiner stembiljet

De Kiesraad constateert dat de verkiezingen hebben geleid tot betrouwbare uitslagen, maar dat de organisatie van het verkiezingsproces onder grote druk staat. De raad doet een aantal aanbevelingen om dat proces te verbeteren en stelt dat het allereerst belangrijk is haast te maken met de invoering van een kleiner stembiljet. 'Een kleiner stembiljet is beter hanteerbaar voor kiezers en stembureauleden.' Ook roept de Kiesraad minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) op snel te beginnen met testen en experimenten met het elektronisch tellen van stembiljetten.

Telproces

Verder adviseert de Kiesraad gemeenten de telling van de stemmen op verkiezingsdag veel meer dan nu het geval is te zien en te presenteren als het begin van het telproces. 'Stembureaus hoeven nog geen nieuwe tellingen uit te voeren als er een onverklaard telverschil zit tussen de opkomst en het aantal getelde stembiljetten. Dat kan beter een dag later worden overgelaten aan uitgeruste tellers van de gemeentelijk stembureaus.'

Vergoeding

Een andere aanbeveling is het belastingvrij maken van de vergoeding voor vrijwilligers die meehelpen tijdens verkiezingen. Die maatregel kan ertoe bijdragen dat er bij verkiezingen voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn, meent de raad.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie