Advertentie

Meerderheid positief over idee om meerdere dagen te stemmen

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat postief tegenover het wetsvoorstel om bij verkiezingen meerdere dagen te kunnen stemmen.

ANP
25 mei 2023
stembureau in Den Haag
Shutterstock

Het idee van D66 en PvdA om bij verkiezingen meerdere dagen te stemmen om zo meer mensen naar het stemlokaal te lokken, kan op sympathie rekenen bij een meerderheid van de Tweede Kamer. De voorstanders vinden nog wel dat er gesleuteld moet worden aan het wetsvoorstel dat is ingediend door Kamerleden van de genoemde fracties. Zo vragen meerdere partijen zich af of twee stemdagen niet beter zijn dan de drie die worden genoemd in het voorstel.

Extra inspanning

Chris Simons van coalitiepartij VVD denkt dat het wetsvoorstel van 'toegevoegde waarde' kan zijn, maar ziet ook bezwaren. Hij wijst net als meerdere andere Kamerleden op de kritiek die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hebben op het voorstel. Deze instanties waren aanvankelijk positief over het idee, maar veranderden dit voorjaar van mening. Reden was de evaluatie van verkiezingen in 2021 en 2022, toen het vanwege corona tijdelijk mogelijk was om twee extra dagen te stemmen. Dit vergde veel extra inspanning, terwijl het effect op de opkomst gering was. Daarom stelt Simons voor om eerst een 'experimentwet' door te voeren om te bekijken of werkelijk meer mensen gaan stemmen als dat meerdere dagen mag.

Opkomst

Roelof Bisschop (SGP) spreekt van een 'sympathieke gedachte' van initiatiefnemers Joost Sneller (D66) en Julian Bushoff (PvdA) maar vindt dat de effectiviteit van het voorstel beter moet worden onderbouwd. Net als Simons zou hij bovendien willen weten of twee stemdagen niet voldoende zijn om de opkomst op te krikken. De Kiesraad adviseerde eerder hetzelfde omdat dit beter uitvoerbaar zou zijn.

Twijfel

Renske Leijten van SP zegt er 'nog niet van overtuigd' te zijn of het slim is om drie dagen te gaan stemmen. Ze vindt dat er onvoldoende bewijs is dat mensen er meer door gaan stemmen. Bovendien denkt ze dat er misschien simpelere manieren zijn om dit voor elkaar te krijgen, zoals stembureaus langer open houden. Ook PVV en CDA twijfelen nog.

Bolwerken

GroenLinks en ChristenUnie zijn overwegend positief over het voorstel. Stieneke van der Graaf (CU) vindt wel dat er niet zomaar voorbij moet worden gegaan aan de bezwaren van de VNG. Ook vindt ze dat er voldoende geld naar gemeenten moet gaan om ervoor te zorgen dat stembureaus goed bemenst kunnen worden. Ze vreest dat kleinere gemeenten dat niet altijd kunnen bolwerken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie