Advertentie

Kadaster Rotterdam strijdt tegen vastgoedfraude

Het Kadaster Rotterdam gaat als eerste in Nederland de gemeente gegevens van notarissen verstrekken. Op die manier hoopt Rotterdam frauderende notarissen sneller in beeld te krijgen en te kunnen aanpakken.

15 september 2009

Ongebruikelijke transacties
Het kadaster gaat bovendien informatie over vastgoedtransacties zo doorgeven dat het voor de gemeente eenvoudiger wordt om ongebruikelijke transacties op te sporen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om woningen die binnen een half jaar worden doorverkocht, of vastgoed dat in zeer korte tijd ongebruikelijk stijgt in prijs. Tijdens de proef worden ook taxaties en taxateurs op het NWWI-keurmerk (Nederlands Woning Waarde Instituut) gecontroleerd.

 

Hypotheekfraude
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouder Hamit Karakus (PvdA, Wonen) en Justitieminister Ernst Hirsch Ballin gaven maandag het startsein voor de proef, die een jaar duurt. De betrokken partijen hopen op deze manier hypotheekfraude beter tegen te gaan. Rotterdam voert al langer een actief beleid om illegale vastgoedpraktijken een halt toe te roepen.

 

Proef
Het idee komt van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hirsch Ballin schaarde zich in 2007 achter het initiatief waarvan de Rotterdamse proef een voortvloeisel is.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie