Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerwoord tegen vernieuwers

Stevig onderbouwd laat Van der Meer zien dat het functioneren van de representatieve democratie in de afgelopen honderd jaar niet zo is…

Een meeloper kun je Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, niet noemen. Met zijn essay ‘Niet de kiezer is gek’ vaart de Amsterdamse politicoloog recht tegen de stroom van democratievernieuwers in.

Stevig onderbouwd laat Van der Meer zien dat het functioneren van de representatieve democratie in de afgelopen honderd jaar niet zo is geërodeerd als de Code Oranjes, Thierry Baudetts, GeenPeilen, Van Reybroucks ons graag doen geloven. De kiezer gedraagt zich precies zoals er van hem mag worden verwacht, legt Van der Meer uit. De stemgerechtigde Nederlander laat zich niet meer leiden door de blinde partijloyaliteit die de verzuiling zo kenmerkte, maar kiest.

AfbeeldingVlugschrift
Nieuwe voorstellen ‘om het land bestuurbaar te houden’ – zoals loting, burgerfora of kiesdrempels – zullen daarom niet helpen, meent de auteur. Ze werken in op een probleem dat niet bestaat en, zoals Van der Meer prangend beschrijft, kennen smadelijke neveneffecten. Met ‘Niet de kiezer is gek’ geeft Van der Meer een levendig en scherp weerwoord in een tot nog toe dikwijls nauwelijks weersproken debat over de staat van onze democratie. De vraag is of democratiecritici na de eerste pagina’s van dit betoog verder zullen lezen, wanneer ze zo om de oren zijn geslagen met de tegengestelde visie van de auteur. Maar de politicus én kiezer die zijn democratische inborst niet de put in laat praten, zal aan dit vlugschrift veel steun en plezier beleven.

Niet de kiezer is gek, Tom van der Meer, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000352746

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel

Hear hear.

Op 29 januari 2017, 21:42
An.oniem

Waar is het daadwerkelijke artikel? Dit is noch een nieuwsbericht, noch een boekbespreking.

Op 30 januari 2017, 10:16
Ron Hartman

De randvoorwaarden moeten WEL aangepast worden aan de forse veranderingen in de samenleving. Beinvloeding, populisme, flits- en misinformatie maakt voor grote groepen haast geen gefundeerde keus meer mogelijk. De kiesdrempel omhoog zou een minimum kunnen zijn en nadrukkelijke presentatie van de CV van elke politicus; wat heb je te bieden en hoe in plaats van een wollig of ''mis'' verhaal.

Op 30 januari 2017, 11:33
Kaas !

Ons democratische stelsel functioneert uitstekend sinds stemgerechtigden, dankzij internet, het nieuws kunnen duiden zonder aangewezen te zijn op het eenzijdige linkse gedram van de publieke omroepen en gesubsidieerde krantjes.

Op 30 januari 2017, 12:25
Jan Beerenhout azn

@An.oniem
Dit is een korte boekbespreking, zoals we die in ieder nummer van Binnenlands Bestuur publiceren in de rubriek Kort. Gelijktijdig of vlak na publicatie in het magazine zetten we deze Kort-jes ook op de website.

Op 30 januari 2017, 16:58

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in