Overslaan en naar de inhoud gaan

Het rommelt in de lokale politiek

In aanloop naar de lokale herindelingsverkiezingen in zestien gemeenten woensdag maakte de krant een inventarisatie van opgestapte…

Krap acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen rommelt het flink in de lokale politiek. Bij fracties in meer dan vijftig steden en dorpen hielden raadsleden het voor gezien of braken met de fractie. Dat gebeurde opvallend vaak na ruzie in de partij, meldt De Telegraaf woensdag.

Opgestapte raadsleden
In aanloop naar de lokale herindelingsverkiezingen in zestien gemeenten woensdag maakte de krant een inventarisatie van opgestapte raadsleden. Vooral gebrek aan vertrouwen of geruzie in de eigen gelederen, zorgt voor problemen. In 55 afzonderlijke gevallen, stapten zo'n zestig raadsleden op. Ongeveer 25 gingen zelfstandig verder in de raad of sloten zich bij een andere partij aan.

Groot verloop
Het grote verloop binnen de partijen kan problemen opleveren omdat gemeenten steeds meer taken uitvoeren.’Met de decentralisaties van zorg en participatie krijgen de gemeenten er miljarden extra bij. Gemeenteraden zijn politiek verantwoordelijk voor goede zorg, en moeten ook nog eens controleren of het geld wel goed besteed wordt. Daarvoor heb je kennis en ervaring nodig’, waarschuwt hoogleraar bestuursrecht Douwe Jan Elzinga.

Zetelroof
Een andere opvallende ontwikkeling is dat de gebrouilleerde raadsleden hun zetel vaak meenemen. Bij D66 komt zetelroof het vaakst voor. Bij tien onderzochte voorvallen werd in zes gevallen de zetel meegenomen. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rik

Tijd voor een wetswijziging. Raadsleden en fractieassistenten die als dwaallichten van partij naar partij hoppen met hun zetel in hun rugzak. De kiezer heeft het nakijken. Daar gaat mijn stem van de ene naar de andere (ongewenste) partij. Ken een zetel toe aan een lijst en niet aan een persoon, dan voorkom je dit soort gedrag.

Op 20 november 2014, 10:00
johannes

Natuurlijk rommelt het met die lokale partijtjes, die dienen zogenaamd het belang van al die lokale kiezers. Maar wat levert het op, helemaal niets meestal geneuzel over grasveldjes pakeren enz. De belangrijke zaken daar komen ze niet aan toe. Bovendien moeten ze ook rekeninghouden met de andere partijen zodat het toch neerkomt op kiezersbedrog.

Op 20 november 2014, 11:17
Ivo

Voorstel: Wie de kiesdrempel via voorkeursstemmen heeft gehaald, mag zijn zetel houden bij breken met de fractie. De anderen moeten in dat geval gaan.

Op 20 november 2014, 12:00
Gepensioneerd

Als men de fractie wil verlaten, dient men de zetels terug te geven aan de partij. Als men op eigen naam wil doorgaan, is er sprake van pure zetelroof en dat is crimineel gedrag. Overigens zou een kiesdrempel ook een zegen zijn voor ons land, want met al die splinterpartijtjes, wordt het regeren onmogelijk. Sommigen denken dat het een speeltuin is.
Ik zou wensen dat er zo spoedig mogelijk een wetswijziging gaat komen voor een kiesdrempel.

Op 20 november 2014, 13:14
johannes

Teurg naar een 4 of 5 partijen stelsel. Dan ben je van al dat gezeur af.

Op 20 november 2014, 13:31

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in