De gemeenteraad in Rotterdam zet ‘crowdsourcing' in om erachter te komen hoe bewoners van de Maasstad willen dat hun stad in de toekomst wordt bestuurd. Rotterdammers kunnen op een website suggesties en tips geven. Die worden meegenomen in het besluit dat de gemeenteraad in oktober neemt over een nieuw bestuurlijk model.
Bewoners Rotterdam denken mee over toekomst bestuur
Maurice de Hond onderzoekt in opdracht van de gemeenteraad van Rotterdam wat Rotterdammers van hun bestuur verwachten. Hij doet dat met een…
Stuurgroep
Dat maakte een door de raad ingestelde stuurgroep woensdag bekend. Een nieuw model is nodig, omdat er een wetsvoorstel ligt dat in 2014 een einde moet maken aan onder meer de 14 deelgemeenten in Rotterdam. Ook de 8 stadsdelen van Amsterdam moeten daarom verdwijnen.
Crowdsourcing
Maurice de Hond onderzoekt in opdracht van de raad wat Rotterdammers van hun bestuur verwachten. Hij doet dat met een representatief onderzoek onder 1000 inwoners en door crowdsourcing. Hij noemt dat ,,een relatief nieuw instrument’’ waarmee via internet de kennis van een grote groep mensen kan worden aangeboord. ,,In IJsland heeft de bevolking op die manier bijgedragen aan de nieuwe grondwet,’’ zegt De Hond.
Website
VVD-raadslid Jan-Willem Verheij, voorzitter van de stuurgroep, lanceerde woensdag de site rotterdam.queetz.com. Hierop worden vragen gesteld als: ,,Moet er iets in de plaats van de deelgemeenteraden komen, en zo ja, hoe moet dat eruitzien?’’ Hier worden ook creatieve oplossingen verwacht voor de gemeentelijke dienstverlening in de Rotterdamse wijken.
Niet-Rotterdammers
Overigens kunnen ook niet-Rotterdammers op deze site meepraten, maar dat is volgens de stuurgroep geen bezwaar. Wel moeten deelnemers zich registreren. Inloggen kan via Facebook of Twitter.
Besluitvorming
Het is niet te zeggen hoe zwaar de ideeën van de Rotterdamse bevolking uiteindelijk zullen meewegen. Jan-Willem Verheij benadrukt dat de fracties bij de besluitvorming in oktober elk hun eigen afweging zullen maken.