Het kabinet wil gaan experimenteren met vormen van ‘early voting’, om daarmee de behoefte aan het geven van volmachten te verminderen. Gemeenten worden gevraagd met ideeën daartoe te komen. Het is een van de vernieuwingen die het kabinet wil doorvoeren in het verkiezingsproces. Het experiment met het centraal tellen van stemmen wordt voortgezet en uitgebreid.
Ideeën gezocht voor vervroegd stemmen
Het kabinet wil toe naar experimenten met vormen van ‘early voting’. Gemeenten worden gevraagd met ideeën daartoe te komen.
Experimentenwet
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de NVVB en de VNG gevraagd of gemeenten zelf ook concrete ideeën hebben voor vormen van vervroegd stemmen. ‘Als die ideeën er zijn, kunnen we bekijken hoe experimenten met early voting concreet kunnen worden vormgegeven; dit kan dan in een tijdelijke experimentenwet worden gegoten’, aldus de NVVB op haar site. Ideeën kunnen tot 1 september worden ingediend.
Stemgeheim
Early voting is een van de vernieuwingen die het kabinet in het verkiezingsproces wil doorvoeren, om het proces toegankelijker, transparanter en controleerbaarder te maken. Medio juni stemde het kabinet in met een voorstel daartoe van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Kiezers moeten zoveel als mogelijk zelf kunnen stemmen, vindt Ollongren. Bij het geven van een volmacht betekent dat het stemgeheim wordt prijsgegeven. Ook kan de stemvrijheid in het gedrang komen, als kiezers onder druk worden gezet om een volmacht te verstrekken.
Centraal tellen
‘Early voting’ is een van de vier ‘vernieuwingslijnen’. Ook het centraal tellen van de stemmen vormt een onderdeel van de vernieuwingsagenda. Daar heeft een twintigtal gemeenten bij de raadsverkiezingen van maart al mee geëxperimenteerd. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, maart volgend jaar, wordt de proef uitgebreid. Op de avond van de verkiezingen worden dan alleen de stemmen per lijst geteld. De dag erna worden per gemeente op een centrale locaties de stemmen per kandidaat geteld. Deze systematiek vermindert het risico op tel- en overnamefouten.
Nieuw stembiljet
Na het zomerreces komt Ollongren met een wetsvoorstel om de processen-verbaal van de stembureaus en de totalen op gemeentelijk niveau volledig openbaar te kunnen maken en op het internet te publiceren. Zij vindt dat er meer transparantie en controleerbaarheid nodig is bij het vaststellen van de uitslag van de verkiezingen. Begin volgend jaar komt Ollongren met een voorstel voor een nieuw stembiljet dat elektronisch kan worden geteld. Die zouden dan bij de herindelingsverkiezingen van 2021 en de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kunnen worden getest.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zorg ook maar eens dat Nederlanders, die in het buitenland verblijven, hun stem op een normale praktische manier (via internet?) kunnen uitbrengen. De manier, waarop dat nu moet gebeuren, dateert uit de tijd van de trekschuiten.