Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetgeving die schuldhulp frustreert in beeld

Experts op gebied van schuldhulpverlening hebben op verzoek van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een…

Experts op gebied van schuldhulpverlening hebben op verzoek van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een overzicht gemaakt van vijftig aanpassingen op gebied van wetgeving die volgens hen nodig zijn om de schuldhulp te verbeteren.

Participatiewet behoeft aanpassing

Onder de wetgeving die volgens onderzoekers Nadja Jungmann (Hogeschool Utrecht), Tamara Madern (Hogeschool Utrecht), Roeland van Geuns (Hogeschool van Amsterdam) en André Moerman (Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, schuldinfo.nl) zou moeten worden aangepast, vallen onder meer artikelen uit de Participatiewet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de Faillissementswet, de Zorgverzekeringswet, de Wet op het consumentenkrediet en artikelen uit Burgerlijk Wetboek 1 en 6 en het Wetboek van Strafrecht. Ook kijken de onderzoekers kort vooruit op de door het kabinet beoogde invoering van loondispensatie. Die compliceert volgens de onderzoekers de situatie van schuldenaren uit de doelgroep doordat zij met nog meer geldstromen te maken krijgen.

Bijzondere aandacht Commissie SZW

De Commissie SZW wil middels het rapport meer inzicht krijgen in de inefficiënties en tegenstrijdigheden in de huidige wetgeving rondom schulden. Dat thema heeft dit jaar de bijzondere aandacht van de Commissie SZW. Voor de inventarisatie is gebruik gemaakt van rapporten en onderzoek van de laatste zes jaar en is een vijftigtal inhoudelijke commentaren verzameld via een oproep op LinkedIn, onder meer in de groep van Binnenlands Bestuur.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in