Overslaan en naar de inhoud gaan

'EU-debat in elke gemeente'

Gemeenten en regio’s zijn onmisbaar om de burger te bereiken met de Europabrede Conferentie over de Toekomst van Europa. Daardoor, zo…

Verplicht is het niet, gewenst wel: elke gemeente zou met haar inwoners in debat moeten gaan over de toekomst van Europa. De grote zorg is of er straks echt wat met de uitkomsten ervan gebeurt.

Gemeenten en regio’s zijn onmisbaar om de burger te bereiken met de Europabrede Conferentie over de Toekomst van Europa. Daardoor, zo is de achterliggende gedachte, zou de Europese Unie (EU) democratischer moeten worden. Maar veel gemeentelijke actie is nog niet te zien, bevestigt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA, Economische Zaken). ‘Sommige bestuurders kijken je nog wat glazig aan als je met hen praat over de Conferentie over de Toekomst van Europa’, zegt hij.


Burgerdialogen
Zonder betrokkenheid van het lokale en het regionale niveau lukt de oefening in democratie die de Conferentie over de Toekomst van Europa moet zijn, niet, vindt president Apostolos Tzitzikostas van het Comité van de Regio’s (CvdR). Hij roept gemeenten op er werk van te maken, via bijvoorbeeld burgerdialogen in de tweede helft van dit jaar.

Van de bijna zeshonderd evenementen die in de tweede helft van mei op het platform van de Conferentie staan, waren er tot op het moment van schrijven van dit artikel vijf in Nederland gepland. Die worden allemaal georganiseerd door maatschappelijke organisaties; lokale en regionale overheden ontbreken nog. Delegatieleider van de Nederlandse delegatie in het CvdR en burgemeester van Hof van Twente, Ellen Nauta, laat weten dat er momenteel ‘hard wordt nagedacht’ over lokale evenementen zoals burgerdialogen.

Gemiste kans
Wat opvalt is dat het kabinet participatie door gemeenten aan de Conferentie tot dusver niet promoot. In de Kamerbrief over de Conferentie die het kabinet in april naar de Tweede Kamer stuurde wordt met geen woord gerept over de rol die gemeenten kunnen pakken. Nauta kwalificeert dat als ‘een gemiste kans’. Gemeenten hadden eerder namelijk juist aangegeven een rol
te kunnen spelen vanwege hun lokale netwerken.

De conferentie is volgens haar belangrijk omdat de EU zich eens in de zoveel tijd opnieuw moet uitvinden. ‘Mede door de pandemie en de grote digitale en groene transities zijn in de verschillende lidstaten een aantal belangrijke vragen gesteld: welke bevoegdheden moet de EU hebben? Wie neemt welk besluit in de EU? Hoe democratisch is de EU? En waar liggen de grenzen? Dan is het een goede ambitie om daarover eerst een breed gesprek te starten. Tegelijk is het dan de kunst dat gesprek te voeren op plekken waar het er echt toe doet. En dat is waar de Europese Unie met de voeten in de klei staat: gemeenten, provincies en regio’s.’

Subsidies
Gedeputeerde Van Hijum heeft voor in zijn provincie al concrete plannen. Hij wil Overijsselse mkb-ondernemers beter bij Europa betrekken. Vaak hebben ze geen idee wat de EU voor hen kan betekenen als het gaat om subsidies en grensoverschrijdende samenwerking, zegt hij. CvdR-lid Van Hijum wil daar verandering in brengen door met hen in gesprek te gaan en hen ook in het najaar mee te nemen naar Brussel.

De belangrijkste aanbevelingen voor gemeenten zouden in het eindrapport van de Conferentie komen te staan. Van Hijum maakt zich daar nu al zorgen over. Hij denkt dat vraagtekens daarover voor gemeenten een belemmering kunnen zijn om de gewenste activiteiten te organiseren.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap

Lijkt me goed en dan ook een referendum er aan vastknopen met de vragen of we in de eurozone willen blijven en of we hoe dan ook wel lid van de Europese unie willen blijven.

Op 28 mei 2021, 09:10
Paul

Volgens mij is dit nu echt een taak voor het Rijk en niet de gemeenten. Gemeenten hebben geen positie in het EU stelsel, gelukkig-het is al ingewikkeld en getrapt genoeg.

Op 28 mei 2021, 14:47
H. Wiersma

Een debat op lokaal in alle landen van de EU gaat het democratiseringsproces over dit onderwerp zeker niet verbeteren. Ga eerst maar eens op EU niveau een kerntakendiscussie voeren welke zaken nu eigenlijk wel en niet op dat niveau zouden worden moeten geregeld. Nu is dat namelijk op veel terreinen via hap snap beleid geregeld. Trap er nooit in Gemeenten/VNG.

Op 29 mei 2021, 10:59
nelis

EU debat in elke gemeente? Laat me niet lachen!
Eerst maar eens prioriteit geven aan de communicatie met de eigen gemeenteburgers. Dat proces verloopt al zeer moeizaam. Laat dat EU speeltje nou maar aan Den Haag over.

Op 31 mei 2021, 09:59
Robin

Dit heeft geen enkele zin. Zo lang de top bestuurders niet rechtstreeks gekozen worden, blijft het een banencarousel waar niemand op zit te wachten. Ze gooien al decennia geld in bodemloze putten zoals de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg en v.v.. Waarom zou je die lui serieus nemen? De Britten hebben dat, zoals veel vaker, veel beter gezien.

Op 1 juni 2021, 23:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in