Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: direct bezwaar maken tijdens hoorzitting

Tijdens hoorzittingen over grote projecten moeten burgers meteen hun zienswijze kenbaar kunnen maken. De SP in Zuid-Holland vindt een proef…

Burgers moeten direct bezwaar kunnen maken tijdens hoorzittingen over grote projecten. SP-Statenlid Lies van Aelst heeft GS van Zuid-Holland gevraagd een proef hiermee door te zetten.

Laagdrempelig
De provincie deed vorige week een proef met direct mondeling of schriftelijk bezwaar maken tijdens een hoorzitting in Sliedrecht over het verstrekken van een vergunning aan chemiebedrijf DuPont voor de opslag van meer gevaarlijke stoffen. Van Aelst was hierbij aanwezig en meteen heel positief over de proef.  ‘Inspraak is hierdoor heel laagdrempelig geworden. Dat zie ik graag vaker gebeuren.’

Waardevol
De laagdrempeligheid is een belangrijke meerwaarde, volgens Van Aelst. ‘Veel mensen weten niet hoe ze bezwaar moeten maken en doen het uiteindelijk dan ook niet, terwijl ze wel vaak interessante zienswijzen hebben. Ik vind direct bezwaar maken daarom waardevol.’

Dichter bij mensen
Mondelinge bezwaren worden door notulisten opgetikt. ‘Burgers krijgen dan ook meteen een officiële reactie. Dat is bijzonder en nieuw. De provincie staat vrij ver van de burger af, maar is wel belangrijk. Op deze manier komt de provincie dichter bij de mensen te staan.’

Behoefte
Hoorzittingen vinden alleen plaats als er behoefte aan is en dat is vaak bij grote en ingrijpende projecten. ‘Dan is dit de goede manier en plek om mensen die anders nooit reageren of nooit bezwaar maken toch te horen.’  Van Aert kreeg van enkele andere partijen enthousiaste reacties op haar vragen. Ze verwacht dat Gedeputeerde Staten binnen een maand zullen antwoorden op haar vragen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek

Volgens mij is dit niks nieuws want het zit al opgesloten in de UOV.
Alleen heet het dan geen "bezwaar" maar een zienswijze omdat de UOV geen bezwaarschriftenfase kent. Het zou goed zijn wanneer SP-bestuurders zich eens lieten voorlichten door iemand die wat afweet van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht. Maar ja, helaas zijn oppositiepartijen altijd erg wantrouwend tegen ambtenaren. Jammel,

Op 27 april 2012, 14:22
Lies van Aelst

Beste meneer de Beer,
Ik vrees dat u met uw reactie een aantal onjuiste zaken aanneemt. Om te beginnen, de SP zit in Zuid-Holland in de coalitie, het is een SP gedeputeerde die de proef start waarover in bovenstaand bericht gesproken wordt. De proef betreft het mondeling danwel ter plekke schriftelijk indienen van zienswijzes. Hierover is meer informatie te vinden: http://www.zuidholland.sp.nl/nieuwsitem.php?id=968
Het bovenstaande stuk bepleit het verder doorvoeren van deze verbetering in de mogelijkheden om een zienswijze in te dienen als inwoner.

Op 27 april 2012, 21:29
criticus

Hte lijkt mij dubbel werk.
Het betekent namelijk een hoorzitting plannen in de bezwaarperiode, zodat mensen gehoord kunnen worden.
Na de bezwaarperiode moet er nogmaals een zitting gepland worden om diegenen die na de 1e hoorzitting, maar binnen de bezwaarperiode schriftelijk bezwara gemaakt hebben, ook nog te horen.
Tja, zo hou je jezelf wel aan het werk natuurlijk...

Op 29 april 2012, 19:57
Nico van den Bergh

In de praktijk vinden hoorzittingen doorgaans pas plaats wanneer besluiten op bestuurlijk niveau in feite al zijn genomen, waardoor er een andere, verder complicerende, factor gaat optreden:
Een niet met name te noemen overheidsorganisatie huurde mij ooit in om hen te helpen, meer grip te krijgen op hun projecten. Een van de eerste dingen die ik deed, was: inventariseren hoever die project werkelijk waren gevorderd, ten opzichte van hun planningen en het meerjarenbeleid. Ik concludeerde, dat die voortgang slechts ongeveer een derde was van wat er werd gerapporteerd!
Ik schreef een rapport over mijn bevindingen en dat kreeg ik vervolgens, bijna een half jaar (!) lang, telkens opnieuw terug! Redenen voor afwijzing van dat rapport konden zijn, dat "iemand" van mening was dat een naam of een projectstatus, volgens hem, gewoon niet KONDEN kloppen, en dus klopte het hele rapport niet!
Na dat bijna halve jaar kwam ik erachter dat er eigenlijk slechts 1 man was die mijn rapport telkens tegen hield. Ik vroeg hem waarom hij dat deed, en na veel aandringen van mijn kant bekende hij: "Als De Politiek dit leest, worden ze boos!".
Ik wees hem erop, dat De Politiek het daaropvolgende jaar nog veel bozer zou zijn, wanneer ze, door middel van het voldongen feit van het jaarverslag, met de werkelijke voortgang zouden worden geconfronteerd.
We losten het verder redelijk diplomatiek op, maar naderhand realiseerde ik mij dat die ambtenaar doodgewoon oprecht bang was voor de reactie van De Politiek! Hij had daardoor totaal geen boodschap aan "volgend jaar"; iemand die oprecht bang is, is dat altijd Hier & Nu!
En die raadgever wil je liever niet tijdens het voorgestelde soort hoorzitting op de achtergrond aanwezig hebben . . .

Op 1 mei 2012, 00:27

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in