Advertentie

Eerste Kamer gaat akkoord met Nationale Politie

De Nationale Politie gaat 10 regionale, 43 districten en 168 basisteams tellen. Een basisteam kan een wijk, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten.

10 juli 2012

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van de Nationale Politie. De wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kreeg de steun van de VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

Reeks wijzigingen

De overige partijen stelden niet in te stemmen met de wet, omdat er nog een reeks wijzigingen in aantocht is. Onder meer de PvdA, GroenLinks, D66 en SP wilden ,,tot hun spijt'' niet instemmen met ,,een onvoldragen wetsvoorstel''. ,,Dit is een principieel onjuiste gang van zaken'', vatte senator Thom de Graaf van D66 de bezwaren samen. In de Tweede Kamer werd de wet nog met algemene stemmen aangenomen.

168 basisteams

De nieuwe Nationale Politie gaat 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 zogeheten basisteams tellen. Een basisteam kan een wijk van een grote stad, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten en telt tussen de 60 en 200 voltijdsbanen.

Flexteam

Op momenten dat een basisteam een tekort aan mankracht heeft, kan het een beroep doen op een flexteam. Elk politiedistrict krijgt een flexteam van minimaal 20 mensen. Hun belangrijkste taak wordt de ondersteuning van de basisteams.

Landelijke eenheid

De huidige politieorganisatie kent nog 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten. In 2015 moeten die zijn opgegaan in één landelijk korps. Naast de tien regionale eenheden komt er een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst voor bedrijfsvoeringstaken zoals ICT.

De Nationale Politie wordt per 1 januari ingevoerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
En nu maar hopen dat dit tot meer blauw op straat leidt en vooral 's avonds en 's nachts, als het boevengilde zijn slag slaat. Onder het huidige bestel is de nachtelijke surveillance al tot een minimum gedaald dus slechter kan het vast niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
In principe keert de oude rijkspolitie gewoon terug en

die efficiency geloof ik niet. Watr @Luther al schrijft: de

nachtelijk surveillance is al minimaal. Voordeel is natuurlijk weer wel, dat een Amsterdamse agent ook buiten Amsterdam kan bekeuren. Dat mag hij nu al, maar hij doet het niet, vanwege het vele extra papierwerk, waarin hij zijn optreden tegenover zijn

collega's in een ander korps moet verantwoorden
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie