Advertentie

Intussen in Berg en Dal: vette bonnen voor kliekvolk

Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft opdracht gegeven strenger te handhaven tegen samenklieken, vooral door jongeren.

05 april 2020
Corona-social-distancing-shutterstock-1677600721.jpg

Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft opdracht gegeven strenger te handhaven tegen samenklieken, vooral door jongeren.

Tolerantie voorbij

Waar inwoners die in de openbare ruimte onvoldoende afstand van elkaar houden er eerst nog met een waarschuwing vanaf kwamen, is die tolerantie nu voorbij.  

Op hangplekken in de dorpen Groesbeek, Millingen en Beek zijn bonnen uitgeschreven van 400 euro per persoon. Volgens Slinkman zijn er in zijn gemeente jongeren die een ‘kat en muis-spel’ spelen met politie en BOA’s. Maar ook opvallend veel ouderen bezondigen zich soms onbewust aan het niet respecteren van afstandsgeboden, bijvoorbeeld door in de supermarkt net even voor de vakkenvullers te reiken om iets te pakken.

Onverteerbaar

Het overtreden van de regels is volgens de burgemeester onverteerbaar, zeker in een gemeente waar bovengemiddeld veel besmettingen zijn. Alleen Heerde overtreft in de provincie Gelderland de gemeente Berg en Dal als ‘brandhaard’ van het corona-virus. Het naburige Nijmegen heeft in Gelderland telt absolute zin de meeste geïnfecteerden.   

Carnavalscultuur

Hoe het komt dat Berg en dal zo zwaar is getroffen, is nog niet precies uitgezocht, maar sterke vermoedens zijn er wel. Als oorzaak wordt door de GGD gedacht aan de diepgewortelde carnavalscultuur in het grensdorp Groesbeek (‘het Keulen van Gelderland’), en ook aan het hechte verenigingsleven. Dat komt de leefbaarheid ten goede, maar pakt nu soms fataal uit. Ook zijn er relatief veel instellingen voor (ouderen)zorg. De eerste besmettingen in Berg en Dal zijn herleid tot Noord-Italië.

Hoop en vertrouwen

Om de moed erin te houden heeft Berg en Dal zijn gemeentehuis groen aangelicht. ‘Groen is de kleur van hoop en vertrouwen. In deze moeilijke tijd willen we onze inwoners en ondernemers een hart onder de riem steken’, aldus de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie