Kieslijst
VVD'er Floris Voorink kwam met drie collega's vanuit Hilversum naar Almere. 'Ik sta voor het eerst op de kieslijst en ben benieuwd wat er op me af gaat komen als raadslid.'
Jorritsma: 'Lees niet alle punten en komma's'
'Lees niet alle punten en komma's.' Zo luidde het advies van Annemarie Jorritsma. De burgemeester van Almere heette maandagavond 75…
Leeswerk
Wim Esselink is al jaren raadslid in Dronten en deelt de mening van Jorritsma. Hij gaf de workshop effectief werken. 'Je kunt niet alles lezen want in drie jaar tijd krijg je ruim 40 kilo leeswerk op je bureau', aldus Esselink.
Kennis
De aankomende raadsleden konden deelnemen aan drie workshops. Coalitieonderhandelingen, profilering en media en effectief werken. Actieprogramma Lokaal Bestuur wil met deze bijeenkomsten kennis overdragen en toekomstige raadsleden instrumenten en ideeën aanreiken.
Indelen
Niet alleen nieuwe raadsleden kwamen op de workshops af. Lucia Kreuger, raadslid voor GroenLinks in Lelystad, denkt dat ze na twaalf jaar raadslid nog steeds iets kan leren. 'Ik kom speciaal voor de workshop coalitieonderhandelingen.' Ook zij benadrukt dat nieuwe raadsleden moeten leren hun tijd in te delen.
Input
Voorink vond de workshop effectief werken boeiend. 'Je merkt dat iedereen zijn eigen methode van werken heeft.' Een kant en klare oplossing voor werkdruk kreeg Voorink echter niet. 'Maar in de fractie kunnen we met deze input wel volop discussiëren over hoe we de dingen aan willen pakken.'
Leuker
Jorritsma keek tijdens de bijeenkomst met veel plezier terug op haar periode als raadslid. 'Als je eenmaal raadslid bent, wordt het met de dag leuker.'
Kleine successen
Ook Kreuger heeft nog een goede tip voor de nieuwkomers. Zij moeten zich realiseren dat ze de wereld niet in vier jaar tijd kunnen veranderen. 'Heb geen hooggespannen verwachtingen, maar focus je op de kleine successen die je behaalt.'
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
40 kilo leeswerk. Die Jorritsma leeft blijkbaar nog steeds niet in het digitale tijdperk.
Ik bedoel natuurlijk: die Esselink.
Vaak gaat het er niet om wat er wordt gezegd maar wie het zegt. Lezen van voorschriften waar het gaat om een vergunningsvereisten is al niet haar sterkste punt.
De volgende vraag die beantwoord moet worden is wie die vrachten papier naar de raadsleden stuurt en met welk doel. Vaak toch ook om informatievervuiling in de hand te werken om te voorkomen dat de raad de eenvoudige keus krijgt voorgelegd wat hij wel of niet wil.
Dat is dus een kwestie van ethiek die het bestuur eerst zelf eens moet beantwoorden.
Ik vrees dat hiervoor een ander signatuur bestuurder en ambtenaar nodig is.
Advies van Jorritsma... maar was dat niet die minister die uitblonk in gebrekkige dossierkennis?
Het aardige van leeswerk is dat je pas nadat je het gelezen hebt kan beoordelen of je die kennis wel nodig hebt. Maar ja dan heb je het al gelezen. Tegen meneer Jan de ambtenaar zou ik willen zeggen dat digitaal niet voor iedereen zaligmakend is. Ik merk vaker meer dat neerbuigend wordt gedaan over mensen die de voorkeur aan papier geven. Dat is onterecht. Wanneer je 40 jaar met papier hebt gewerkt schakel je niet zonder problemen om.
Ik vind het een uitsetekende tip! Veel raadsdebatten gaan immers vaak alleen over de punten en komma's.
@Doeke de Vries:
Dat veel raadsvergaderingen alleen over punten en komma's gaan, komt niet doordat de raadsleden te veel lezen, maar omdat ze vluchten in de punten en komma's om geen stelling te hoeven nemen op de echt belangrijke punten. Alleen raadsleden die papier kunnen vreten, laten zich niet bedotten door bestuurders en ambtenaren die er een eigen agenda op na houden. Na een tijdje papiervreten, leren de raadsleden uit ervaring wat ze wel en niet hoeven te lezen. Er is geen andere effectieve weg. Helaas wordt deze weg slechts door een kleine minderheid van raadsleden bewandeld.