Advertentie

Hoorn neemt besluit over tekst JP Coen

De gemeenteraad van Hoorn bepaalde vorig jaar na een burgerinitiatief dat de tekst bij het beeld in het centrum van Coens geboortestad Hoorn zou worden aangepast. Kritische bewoners konden het niet verteren dat Pieterszoon Coen ondanks de slachtingen die hij in Nederlands-Indië aanrichtte als held wordt vereerd.

14 maart 2012

De gemeenteraad in Hoorn heeft dinsdagavond na maanden van discussie de knoop doorgehakt over de veelbesproken tekst op de sokkel van Jan Pieterszoon Coen. De standbeeldtekst belicht straks dat Coen zijn successen als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) op zeer gewelddadige wijze boekte.

Burgerinitiatief

De raad bepaalde vorig jaar na een burgerinitiatief dat de tekst bij het beeld in het centrum van Coens geboortestad Hoorn zou worden aangepast. Kritische bewoners konden het niet verteren dat Pieterszoon Coen ondanks de slachtingen die hij in Nederlands-Indië aanrichtte als held wordt vereerd.

Passende tekst
De afgelopen maanden heeft het Hoornse gemeentebestuur gewerkt aan een passende tekst, die de historische gebeurtenissen op correcte wijze weergeeft. Hierin staat onder meer dat Coen een krachtdadig en visionair bestuurder was, maar ,,evenzeer wordt bekritiseerd om zijn gewelddadig optreden”. Ook wordt vermeld dat het standbeeld niet onomstreden is. ,,Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon”, aldus een van de passages.

Volkerenmoord
De indiener van het burgerinitiatief vindt deze aangepaste tekst nog steeds te neutraal. Hij had graag gezien dat de tekst concreet de volkerenmoord benoemt die Coen in 1621 zou hebben aangericht. Wethouder Peter Westenberg liet al weten dat de gemeente geen moreel oordeel wil vellen. De meerderheid van de gemeenteraad sloot zich daar bij aan.

Plaatsing
Het is nog onduidelijk wanneer de tekst precies bij het beeld wordt geplaatst.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mene Tekel
Is het niet treurig? Walgelijke politieke correctheid. De geschiedenis achteraf herschrijven. Zo lust ik er nog wel een paar. Wij moeten onmiddelijk al onze banden met de VS verbreken, wegens het uitmoorden van de oorspronkelijke bevolking. De grondslag van deze natie is met bloed getekend. Piet Hein heeft ook vreselijk lopen jatten bij de Spanjaarden. Hun hele zilvervloot gepikt. Schande! Wilem van Oranje uit de boeken wegens opstand tegen het Spaanse gezag. Floris de V is niet door de edelen vermoord maar door 1296 aanhangers van D66. Heel Dokkum moet worden ontruimd en gestraft wegens de moord op Bonifatius. Thorbecke heeft koning Willem II dusdanig macht ontnomen dat deze onmiddelijk moet worden hersteld middels een referendum. Sinterklaas bestaat wel degelijk. Churchill dient alsnog te worden beboet wegens roken in het openbaar, zelfs in het bijzijn van kinderen. In de Marcus Bakkerzaal op het Binnenhof dient een bordje te worden geplaatst met de tekst dat deze politicus ooit het communisme omarmde en dat hij daar nooit afstand van heeft genomen. Dat meldpunt overlast Oosteuropeanen moet worden uitgebreid met alle EU parlementariers + Guy Verhofstadt. Wouter Bos mag nooit AOW ontvangen wegen tax aan ouderen.
Advertentie