Advertentie

'Gevaarlijk kunstwerk is geen speelgoed'

De gemeente Hoogeveen vindt dat het geen maatregelen hoeft te nemen bij een kunstwerk dat als speeltoestel wordt gebruikt.

10 juli 2013

Is het een kunstwerk of is het een speeltoestel? Om deze vraag draait het bij een felle discussie tussen bezorgde ouders en de gemeente Hoogeveen. De 7-jarige Chesney raakte vorig jaar bij het spelen op het metalen straatmeubilair behoorlijk gewond aan een scherpe rand. De gemeente wijst de verantwoordelijkheid af omdat het kunst is en geen speelgoed. Maar de ouders vinden dat de sculpturen die pal voor een school, een kinderopvang en een peuterspeelzaal staan, voldoen aan alle kenmerken van een speeltoestel. Behalve de veiligheid dan.

Onrechtmatige daad
Hoogeveense kinderen stellen zich in de praktijk overigens niet de vraag of het officieel speelgoed is, die klimmen, springen en kruipen over de artistieke stalen tafel, trap, stoel en ronde bak. De ouders van het gewonde meisje vinden dit onverantwoord en zijn een actie op facebook tegen de gemeente begonnen en hebben een letselschadespecialist ingeschakeld. Die wil naar de rechter als de gemeente bij haar standpunt blijft. ‘Chesney maakt het naar omstandigheden goed, maar ze heeft inwendig letsel opgelopen en de effecten zijn pas in haar puberteit duidelijk,’ zegt advocaat Frans Peter de Jong. ‘Ik moet nog zien of het bouwwerk aan alle regels voldoet, dat moet de gemeente nog bewijzen. Maar ook al zou het aan alle regels voldoen, het staat recht voor een school. Je kunt verwachten dat kinderen daarop gaan spelen. Ik denk dan ook dat er sprake is van verwijtbaar gedrag of zoals in artikel 162 staat, een onrechtmatige daad.’


Decor voor klassenfoto's

‘Het kunstwerk voldoet aan alle bouwtechnische eisen,’ meldt een gemeentewoordvoerster. ‘De vraag is of één ongeluk het meteen onveilig maakt. De hoeken en randen zijn afgerond.  Er staat ook een bordje dat het niet is toegestaan om daar zomaar te komen. Het is niet bedoeld om op te spelen maar als decor voor klassenfoto’s.’We hebben in de gemeente ook een kunstwerk in de vorm van een grote metalen tas staan. Als je daarop klimt en er vanaf valt, raak je ook gewond.’


Niet alleen kijken

Maar volgens de officiële omschrijving van het kunstwerk ‘picture point’ is het echt niet alleen bedoeld om naar te kijken. (…) a place for the primary school children to sit and retreat, but that also functions as a picture point for the annual class photo's.(…) they improvised with existing furniture to create a comfortable, everyday situation.


Wel voor kinderen

Ook de kunstenaars, Tejo Remy&René Veenhuizen, zeggen dat het kunstwerk wel degelijk voor kinderen bedoeld is en zelfs gedeeltelijk door hen gemaakt. ‘Tekeningen van leerlingen zijn er gedeeltelijk in geponst. Het idee is inderdaad dat het als achtergrond voor klassenfoto’s kan dienen, maar ook voor kinderen om op te zitten. In mijn ogen is het niet gevaarlijk, kinderen kunnen er ook op klauteren. Het is een lastige discussie, want je kunt ook je enkel verstuiken op een stoeprand,’ zegt kunstenaar René Veenhuizen.


Aanpassen

Het meisje raakte gewond doordat viel met de hoge rand van de badkuip tussen haar benen. De kunstenaar zou het daarom geen probleem vinden om het werk aan te passen. ‘Natuurlijk ben ik daartoe bereid, je maakt zoiets niet zodat iemand zich bezeert. De bodem van de bewuste badkuip kan bijvoorbeeld wat mij betreft verhoogd worden.’


Onderzoek

Naar aanleiding van de commotie liet de gemeente woensdagmiddag weten dat er binnen de organisatie een onderzoek is gestart naar de achtergronden, naar de verantwoordelijkheid van de gemeente en eventuele anderen en naar de handelwijze binnen de gemeente.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Kinderen klimmen, klauteren, ontdekken en zeker op zelf-mee-bedachte toestellen, niets leuker als dat en dat het dichtbij benaderbaar en bespeelbaar is, werkt het geheel in de hand en bordjes met tekst werken in deze leeftijdsgroep echt niet, tenzij er een duidelijk visueel gevaarsbeeld te ontdekken valt, wat naar ik begrijp, niet aanwezig is (doelgroepafgepaste communicatie). Inherent aan het klimmen en klauteren gebeuren er ongelukjes, een schaafwond, een blauwe plek en soms ook een gebroken arm. Uiteraard dient er zoveel als mogelijk veiligheid geboden te worden, maar om de gehele verantwoordelijkheid bij de overheid/gemeente te leggen gaat in deze erg ver. Waar is het toezicht vanuit school wanneer kinderen van deze leeftijd het speelterrein "vergroten" met toestellen die niet op het schoolterrein zelf staan. En ook het ouderlijk toezicht om, wanneer dit buiten schooltijd gebeurd, ze van ongewenste speeltoestellen weg te houden. We hebben het hier over de leeftijdscategorie die zelf nog niet kan beoordelen of iets wel/niet mag, dus .... ouders/schoolleiding, neem je verantwoordelijkheid serieus, maar schuif niet af. Deze ligt echt bij jullie!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Speelvoorzieningen (dus ook kunstwerken met een dergelijke functie) dienen te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor speelvoorzieningen. Als het kunstwerk als speelvoorziening is neergezet dient het derhalve aan die voorschriften te voldoen.

Is het kunstwerk niet met die bedoeling neergezet (overigens zet je zo'n kunstwerk dan niet bij een school neer) dan dient het m.i. zeker in die omgeving voldoende te zijn beveiligd ter voorkoming van ongevallen.

Henri Okken / Hoogeveense burger.
Met alle respect, in Tilburg is een kind omgekomen door vallende lampen in het zwembad. Ook hier wisten verantwoordelijke bestuurders dat de zaak niet in de haak was,maar grepen niet in. De gevolgen zijn dramatisch !. Waar wacht het college op !. Luister eens naar de bevolking,neem maatregelingen voor dat hier ook meerdere slachtoffers vallen!. Een gewaarschuwd mens telt voor twee !. Als het kalf verdronken is, dempt men de put !. Vriendelijke groet. Klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken gehandicapten gemeente Hoogeveen, Drenthe.

Henri Okken.
Linda / Jansen
Ik ben van mening dat de tas niet te vergelijken is met het kunstwerk voor de bredeschool. De tas is alleen een pompeus kunstwerk met ronde vormen. Een kind zou hier alleen af kunnen vallen. Het kunstwerk voor de school bevat zelfs een fles! Als een kind daar met zijn hoofd opvalt.. en dan nog het feit dat de tas niet voor een school/kinderopvang/consultatiebureau/creche staat!!!!
Advertentie