De nieuwe wijkdemocratie in Rotterdam is een stap dichterbij gekomen, nu het college van burgemeester en wethouders de regelgeving voor de nieuw in te voeren wijkraden rond heeft. Ook is het uitvoeringsplan voorgelegd aan de gemeenteraad, wat ervoor moet zorgen dat de invoering van de wijkraden volgend jaar zo soepel mogelijk verloopt.
Rotterdam krijgt in totaal 39 wijkraden
De nieuwe wijkdemocratie in Rotterdam is een stap dichterbij gekomen, nu het college van burgemeester en wethouders de regelgeving voor de…
Meer zeggenschap
Op 17 juni besloot de gemeenteraad dat Rotterdam 39 wijkraden krijgt. Hiermee krijgen bewoners meer zeggenschap over de benodigde plannen in hun wijk, waar het geld aan wordt besteed en welke initiatieven van medebewoners worden uitgevoerd. Ook praten bewoners mee over stedelijke plannen die de wijk overstijgen, zoals Feyenoord City. De wijkraden vervangen de huidige gebiedscommissies en wijkcomités en worden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 ingevoerd.
Precieze verdeling
In de regelgeving heeft het college onder meer de precieze verdeling van de wijkraden over de stad vastgesteld, net als het kiesrecht, de taken en bevoegdheden van een wijkraad en de overlegvormen. Een wijkraad bestaat uit zeven tot negen bewoners, afhankelijk van de wijkgrootte. De leden krijgen ondersteuning van een onafhankelijke wijkraadcoördinator. Op 16 maart, dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen Rotterdammers ook naar de stembus om de leden van hun wijkraad te kiezen.
Campagne
In de komende maanden komt de gemeente met een campagne om uit te leggen wat de nieuwe wijkdemocratie inhoudt en om leden voor de wijkraden te werven. Ook wordt er onder andere gewerkt aan de stadsbrede invoering van het digitale platform Mijn Rotterdam. Hiermee moet het voor Rotterdammers makkelijker worden om bewonersinitiatieven in te dienen, daarover te stemmen en mee te denken en praten over projecten in de wijk. Ambtenaren van de gemeente gaan vanaf volgend jaar ook meer vanuit de wijken werken om dichter bij de bewoners te staan, vanuit onder meer 39 zogeheten wijkhubs. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit lis een veel te ver doorgeschoten democratiseringsplan. Hier dreigt vooral het gevaar van te veel en onnodige inzet van bestuurderscapaciteit, personeel en bureaucratisering. Een verdeling in maximaal 10 of nog minder wijken lijkt een betere optie.