De heer Epe overleed vorig jaar nadat hij zich precies achttien dagen binnen de gemeentegrenzen van Apeldoorn bevond. Zijn zoon kreeg in zijn naam onlangs een informatiepakket, twee dubbelbedrukte brieven en een acceptgiro voor de afvalstoffenheffing in de bus. Te betalen over 2008: €0,48. De gemeentevoorlichter licht de kwestie toe.
Apeldoorn wil 48 cent van overledene
De paarse krokodil. Burgertje pesten. Bureaucratie. Het zijn de hardnekkige vooroordelen waar gemeenten maar al te graag vanaf willen. De…
Heeft u de rekening voor de overleden meneer al kwijtgescholden?
‘We moeten er eerst goed naar kijken. Als je immers een maatregel gaat nemen, geldt deze voor meer mensen. We kunnen daarom niet zomaar zeggen “laat maar zitten.”'
Er zijn dus meer rekeningen met dit soort bedragen door de gemeente verstuurd?
'We hebben nooit eerder klachten gehad. Maar de afdeling en de wethouder zijn hierdoor nu gealarmeerd.'
Hoe komt het dat de gemeente Apeldoorn dit soort rekeningen verstuurt?
'We hebben een nieuw diftarsysteem ingevoerd en voorheen vielen dit soort bedragen niet op.'
Maar gaat u nu die 48 cent kwijtschelden?
'Nee, dat kan ik nog niet zeggen. Hier geldt de wet van de grote getallen, wellicht wordt het kwijtgescholden.'
Is een bericht als dit goed voor het imago van Apeldoorn?
'Dit soort dingen overkomt je weleens als gemeente, die dingen gebeuren gewoon. Maar ik snap ook dat dit niet altijd wordt begrepen door de buitenwereld.'
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zeer merkwaardige antwoorden van een gemeentevoorlichter! Wat zijn de kosten om die 48 eurocenten binnen te halen? Apeldoorn let degelijk op de kleintjes !
Dit is weer eens een toonbeeld van bureaucratie. 'Het systeem is nu eenmaal zo en we kunnen niet zomaar uitzonderingen maken'. Klinkklare onzin. Gewoon het systeem zo inrichten dat dit soort facturen er niet uitrollen. Is niet zo heel ingewikkeld.
Het antwoord van de voorlichter is ronduit teleurstellend. Geef als gemeente toch gewoon eens toe dat je fout zit, is dat nou zo moeilijk? Gemeentebestuur, doe er wat aan!
Dat het licht uit is in Apeldoorn blijkt uit " Maar ik snap ook dat dit niet altijd wordt begrepen door de buitenwereld."
Heffingsambtenaren zijn vaak bang verschil te maken omdat ze denken dat dit precedentwerking heeft naar anderen. De voorlichter is kennelijk door de specialisten ingefluisterd dat "zomaar"kwijtschelden van 48 cent niet kan, omdat dan de rest van de burgers van apeldoorn daarmee ook recht heeft op kwijtschelding. Daarbij is niets zo gemakkelijk en veilig als het zonder nadenken toepassen van de regeltjes. In 99% van de gevallen gaat dit ook gewoon goed, maar daar waar knellende problemen ontstaan moeten we kiezen voor redelijkheid en maatwerk, ongeacht de regels. Dit risico moet elke gemeente nemen,
Een onvoorstelbare reactie van deze voorlichter. Hoe komt men er in Apeldoorn bij om een rekening van € 0,48 te verzenden. Wat verwacht men bij het niet betalen hiervan, een beslaglegging door een belastingdeurwaarder ?
Indien ons de vraag zou worden voorgelegd door een deurwaarder wat hiermee te doen zou het antwoord zijn:
in de prullenbak !
Waarin een grote gemeente klein kan zijn....
Zou die 48 cent niet een factuur zijn die automatisch verzonden wordt door het systeem? DE afvalstoffenheffing zal hoger zijn dan dit; mogelijk gaat het om het bedrag voor het eenmaal aan de straat zetten van een afvalcontainer in die achttien dagen.
Voorlichting aan iemand die niet meer leeft, dat is minder zinvol. Dit is het moment voor de gemeente Apeldoorn om af te stemmen dat een melding bij de burgerlijke stand direct wordt doorgegeven aan alle andere diensten.
Een gemeente zou kleine bedragen kleiner dan de kostprijs in het geheel niet moeten versturen.
Dit kost meer dan het opbrengt. Breng het minimale bedrag in waaraan een nota moet voldoen (moet eenvoudig zijn in te stellen). Probleem opgelost.
Dat de burger van Apeldoorn dit soort zaken niet snapt, kan ik begrijpen. Ik (gemeenteambtenaar) snap ook niets van de uitleg van de gemeentevoorlichter. Ik denk dat het in dit geval beter is om gewoon het boetekleed aan te trekken, excuses te maken en te beloven dat het niet meer voorkomt. Dat snapt de burger waarschijnlijk beter dan een uitleg over een diftar(??)systeem.
Verder helemaal eens met dhr. Kamphues, dat facturen onder de kostprijs vooral niet verzonden moeten worden.
Deze voorlichter kan prima inschatten hoe hij/zij zich in een bepaalde situatie moet opstellen............