Advertentie

Schot in herindeling Oost-Groningen

Het herindelingsproces van negen Oost-Groningse gemeenten lijkt te zijn vlotgetrokken. Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren gaan fuseren. Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde krijgen iets meer tijd om er uit te komen. Oldambt blijft zelfstandig. Dat meldt de provincie Groningen.

17 maart 2015

Het proces tot herindeling van negen Oost-Groningse gemeenten lijkt te zijn vlotgetrokken. Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren gaan fuseren. Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde krijgen iets meer tijd om er uit te komen. Oldambt blijft zelfstandig. Dat meldt de provincie Groningen.

Supergemeente

Dat meldt de provincie. Over de herindelingsplannen van Winsum kunnen inwoners donderdag hun zegje doen. Voor deze gemeente liggen twee varianten op tafel. In de ene gaat Winsum op in een nieuwe gemeenten met Bedum, De Marne, Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De tweede optie is een fusie met Bedum, De Marne en Eemsmond. De raad hakt hierover op 14 april de knoop door.

Geen afstel

Uitstel betekent geen afstel voor Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde, benadrukt de provincie. Zij krijgen alleen iets meer tijd om er alsnog zelf uit te komen. Die extra tijd moeten ze onder meer benutten om de maatschappelijke opgaven in de regio in beeld te krijgen en op basis daarvan een strategische agenda op te stellen. De vijf gemeenten blijven daarom onderdeel van de in september gestarte provinciale Arhi-procedure: de procedure om een herindelingsvoorstel richting de minister van Binnenlandse Zaken te doen. De provincie nam het heft in eigen hand, omdat de gemeenten er onderling niet uitkwamen.

Dorpenbeleid

De vijf gemeenten vinden dat er naast schaalvergroting aandacht moet zijn voor schaalverkleining, zo bleek onder meer uit het open overleg met de provincie. Het kernen- en dorpenbeleid moet in de nieuwe gemeenten goed worden vormgegeven.

Fusie

Omdat Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren besloten hebben te fuseren zijn de drie niet langer onderdeel van de provinciale Arhi-procedure. Dit geldt eveneens voor Oldambt, die met haar pleidooi voor zelfstandigheid de provincie heeft weten te overtuigen. De gemeente wil haar herindeling per 2010 goed afronden voor aan een nieuw herindelingsavontuur te beginnen. Ook omdat het ‘op zichzelf een krachtige speler in de regio’ is, maakt ook Oldambt niet langer onderdeel van de provinciale Arhi-procedure, schrijven Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.


Gescheiden petten

In een gezamenlijke raadsbijeenkomst van Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren wordt dinsdag het plan van aanpak herindeling gepresenteerd. De drie colleges hebben Frank Wiertz, de gemeentesecretaris van Hoogezand-Sappemeer, aangesteld als projectmanager herindeling. Omdat ‘petten gescheiden moeten worden’ legt Wiertz zijn functie als gemeentesecretaris neer. ‘De projectmanager heeft straks aandacht te schenken aan de belangen van het totaal op weg naar het nieuwe’, aldus Wiertz in een schriftelijke verklaring.

Herindelingsverkiezingen

De gemeentelijke herindelingsverkiezingen in Groningen staan gepland voor november 2017. staan de gemeentelijke in de provincie Groningen gepland. Het is de bedoeling dat de nieuwe gemeenten vanaf 1 januari 2018 van start gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Liever vandaag nog dan morgen
Niets is wat het lijkt.

De verkiezingen morgen, zullen van doorslaggevende aard zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie