Overslaan en naar de inhoud gaan

LIVEBLOG CORONA 31 MAART 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het…

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



20.44: Scholen en horeca dicht tot minstens 28 april
Het kabinet verlengt de sluiting van scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden, die aanvankelijk tot 6 april zou duren, tot minstens 28 april. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken langer van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend.

Een lockdown is volgens de premier 'niet voorzien'. Er zijn geen plannen om voor 28 april de maatregelen nog verder aan te scherpen, maar 'in een crisis weet je nooit 100 procent' wat er gebeurt, zegt de premier. Het kabinet kijkt de week voor 28 april of het de maatregelen verder verlengt. (ANP)



18.03: Betonblokken bij grens Maastricht met België

De Belgen sluiten woensdag en vrijdag de grens naar Maastricht bij Smeermaas met betonblokken af, en voeren extra controles door bij de grensovergang Veldwezelt wegens de markt in Maastricht.

Daarmee reageert de Belgische grensgemeente gemeente Lanaken dinsdag op de aankondiging door buurgemeente Maastricht, dat de markt in de Limburgse hoofdstad woensdag en vrijdag weer open gaat. Burgemeester Marino Keulen van Lanaken wil niet dat Belgen de markt in Maastricht gaan bezoeken. Markten zijn in België sinds 19 maart verboden. 'Een markt is een broeihaard voor besmetting en wordt vaak bezocht door 65-plussers', aldus Keulen. (ANP)



17:45: Oudewater een van gemeenten met meeste ziekenhuisopnames

Oudewater is een van de gemeenten met de meeste ziekenhuisopnames vanwege corona per 100.000 inwoners. Sinds vandaag toont het RIVM op hun kaart niet meer het aantal geregistreerde patiënten per gemeente, maar het aantal ziekenhuisopnames. Voorheen viel de Utrechtse gemeente Oudewater net buiten de bovenste tien in de lijst die vooral door Noord-Brabantse gemeenten wordt aangevoerd.

Category Aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners Aantal
Peel en Maas 237,2 103
Boekel 194,7 21
Bernheze 182,4 57
Uden 159,1 67
Gemert-Bakel 156,2 48
Oudewater 146,7 15
Meierijstad 135,5 110
Cranendonck 132,3 28
Nederweert 129,2 22
Landerd 127,1 20

Het RIVM meldt vandaag dat er in heel Nederland 12.595 positief geteste personen zijn, 4.712 ziekenhuisopnames en 1.039 sterfgevallen. Daarbij merkt het instituut op dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt en dat er een vertraging is tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden gerapporteerd wordt.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief




16.45 Amsterdam zet camera's in tegen 'onwenselijke groepsvorming'
Amsterdam zet camera's in om toe te zien op de naleving van de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Op een aantal drukke plekken in de stad voert burgemeester Femke Halsema vanaf dinsdag cameratoezicht in om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de noodverordening houdt. Op deze plekken rondom het Piet Mondriaanplein in Nieuw-West, het Henrick de Keijserplein in Zuid en de Oetgensstraat in Oost is de afgelopen dagen sprake geweest van 'onwenselijke groepsvorming' door jongeren. De vrees bestaat dat op deze locaties personen zich niet houden aan de anderhalve meter afstand die nu geldt. Het cameratoezicht geldt tot en met 1 juni en stopt als het niet meer nodig is. In deze gebieden is verder extra toezicht van handhavers en politie. Ook zijn voetbalkooien afgesloten en staan er borden die wijzen op de regels die nu gelden.




16.00: Oproep Aboutaleb: Zorgpersoneel, meldt u!
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet een dringend beroep op mensen met een zorgdiploma om zich te melden voor de bestrijding van het coronavirus. In een filmpje laat Aboutaleb weten dat de zorgcapaciteit moet worden uitgebreid naar buiten de ziekenhuizen. Dat kan soms in tenten zijn, of in Rotterdam Ahoy, waar een hal wordt ingericht als extra capaciteit om coronapatiënten op te vangen. ‘Het zal nu wel duidelijk zijn dat we heel veel mensen nodig hebben om voor onze zieken zorg te dragen’, aldus Aboutaleb. ‘Verpleegkundigen, verzorgenden. En eigenlijk is het type diploma wat u heeft niet zo relevant. Denkt u werkelijk een bijdrage te kunnen leveren in deze bizarre tijden, dan doe ik een dringend beroep op u.’ Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website extrahandenvoordezorg.nl. In de regio Rotterdam stijgt het aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld aanzienlijk. Zo nadert dinsdag het aantal coronapatiënten de 1000. (ANP)



15.30: Tientallen coronaboetes uitgedeeld in en rond Den Haag
Enkele tientallen mensen hebben de afgelopen dagen in Den Haag en omgeving een boete gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen het coronavirus hielden. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand. Het precieze aantal boetes is niet bekend, maar het zijn er ‘tussen de dertig en de vijftig’, zegt een woordvoerster van de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes. Het ging om bekeuringen tot 400 euro. Volgens de Veiligheidsregio Haaglanden zijn er nog steeds groepen die zich ‘onverantwoord’ gedragen, bijvoorbeeld door met te veel mensen te dicht bij elkaar te gaan staan. Meerdere ondernemers moesten hun werk meteen neerleggen. ‘Het blijft nodig mensen te wijzen op de onaanvaardbare gevolgen van hun gedrag en, als dat niet helpt, hen daarvoor te bestraffen.’ Onder de Veiligheidsregio Haaglanden valt niet alleen Den Haag zelf, maar ook steden als Zoetermeer en Delft. (ANP)



12:42: Ruim honderd anonieme tips over coronakwesties in een week
Meld Misdaad Anoniem heeft in een week tijd 105 ‘coronagerelateerde meldingen’ ontvangen en doorgezet naar de politie. Het meldpunt registreert dit soort meldingen sinds de verscherpte maatregelen op 23 maart van kracht werden.
‘Mensen melden over anticoronaparty’s die georganiseerd worden in horecagelegenheden, of over de dorpskroeg die stamgasten via de achterdeur naar binnen laat of zelfs een dart- of pooltoernooi organiseert’, aldus een woordvoerder van het meldpunt. ‘Verder wordt er gemeld over ondernemers die tegen de regelgeving in openblijven: denk aan sportscholen en nagelstudio’s, tot aan prostituees die gewoon klanten blijven ontvangen.’
Melders zijn ‘echt verbolgen en boos’ dat dit soort activiteiten plaatsvinden. ‘De betrokkenheid en meldingsbereidheid is daarom hoog’, zegt het meldpunt.
Er wordt ook gebeld over groepjes mensen die te dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld in een park. Daar is het meldpunt niet voor bedoeld. Dergelijke melders worden doorverwezen naar gemeente of wijkagent, die zijn belast met de lokale handhaving. (ANP)



11:16: ABP: 'Financiële wereld is volop in beweging'

Ambtenarenpensioenfonds ABP houdt de gekelderde beurzen en onrustige rente in de gaten, maar blijft ook de lange termijn in de gaten houden. In de tweede helft van april komt er een nieuwe update over de financiële situatie en waarschijnlijk kan er in het najaar een betere inschatting gemaakt worden over de gevolgen voor deelnemers.

Het pensioenfonds verzoekt werknemers per e-mail of met de relatiemanager contact op te nemen als zij een vraag hebben over bijvoorbeeld premiebetalingen of de gevolgen van zorgverlof of werktijdverkorting voor het pensioen. ‘Voor ons geldt dat we vanuit huis werken, net als onze collega’s van APG’, schrijft het pensioenfonds. ‘Wij doen er gezamenlijk alles aan om onze dienstverlening voort te zetten, zoals we dat voor de crisis ook deden. Onze administratie werkt door en de (pensioen-)uitkeringen worden gewoon betaald.’



11:00: Burgemeester van Wijdemeren legt werk neer wegens mogelijke corona-besmetting
Burgemeester Crys Larson van Wijdemeren heeft haar werk tijdelijk neergelegd, omdat ze mogelijk besmet is met het coronavirus. Larson werkte al een tijdje vanuit huis, ‘vanwege symptomen die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus’, laat de gemeente Wijdemeren weten. Het werk van Larson wordt voorlopig waargenomen door locoburgemeester Jan-Jaap de Kloet. Hij neemt alle gemeentelijke taken van Larson over en neemt deel aan regionale overleggen die plaatsvinden in het kader van het coronavirus. ‘Als college wensen we burgemeester Crys Larson en haar familie veel sterkte en hopen we op een spoedig herstel’, aldus De Kloet op de website van de gemeente.



10:45: Apeldoorn schrapt voorjaarsnota
Omdat de financiële gevolgen van het coronavirus en -maatregelen nog niet te overzien zijn, heeft het volgens het college van B&W in Apeldoorn geen zin om de jaarlijkse voorjaarsnota uit te brengen, meldt Tubantia. Het college schrijft aan de gemeenteraad dat de voorjaarsnota, als die over drie maanden door de raad zou worden vastgesteld, inhoudelijk achterhaald zou zijn.




10.00: Burgemeester start in leeg gemeentehuis

De nieuwe burgemeester van Hoeksche Waard, Bram van Hemmen, is vandaag begonnen. ‘Een bijzondere start in een leeg gemeentehuis en zónder kennismakingsmoment met inwoners, bedrijven, instanties en collega’s’, twittert de gemeente. Er is wel een video gemaakt waarin de burgemeester zich aan Hoeksche Waard voorstelt.



09:00: Hotel in Gouda fungeert tijdelijk als maatschappelijke opvang

25 tot 30 cliënten van de nachtopvang van het Leger des Heils in Gouda worden tijdelijk opgevangen in een Best Western Hotel. De nachtopvang moet anders ingericht worden om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen. Om cliënten beter te kunnen spreiden, wordt een deel van hen nu opgevangen in het hotel, dat vanwege corona gesloten is voor reguliere gasten. Begeleiding gaat in het hotel ook door. Afgelopen weekend vond de verhuizing plaats.

Ook in Hilversum en Gent worden dak- en thuislozen tijdens de coronacrisis in hostels ondergebracht.

Dit schreef Binnenlands Bestuur eerder over de maatschappelijke opvang in coronatijden: ‘Zonder huis kun je ook niet thuisblijven’.


07:00: Burgemeesters hoeven geen aanscherping maatregelen

Burgemeesters hebben geen behoefte aan aanscherping van de maatregelen om de regels te handhaven tijdens de coronacrisis. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na overleg van de veiligheidsregio's met premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).
Vorige week kregen de burgemeesters extra bevoegdheden om op te treden. Dat gebeurde nadat in het weekeinde daarvoor de boulevards en natuurgebieden overvol waren geweest. Die extra mogelijkheden werken goed volgens Bruls die voorzitter is van de veiligheidsregio's. ‘Het effect is hartstikke positief.’ Dat onderschreven ook Rutte en Grapperhaus. Meer bevoegdheden zijn niet nodig, zei Bruls. ‘We hebben niet per se gevraagd om er nog meer maatregelen bij te doen.’ Daarbij komt dat het draagvlak voor de huidige regels volgens hem heel groot is.
Het kabinet maakt dinsdag bekend dat de huidige maatregelen tegen het coronavirus ook na 6 april blijven gelden, melden bronnen in Den Haag. De burgemeesters zijn er klaar voor, zei Bruls. (ANP)


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in