Advertentie

Halsema vraagt om vergunning voor kopen vastgoed

Met de vergunningplicht kan de gemeente de integriteit en de financiering van de koper toetsen, aldus Halsema.

ANP
22 mei 2023
Vastgoed kopen
Shutterstock

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aan justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius en woonminister Hugo de Jonge gevraagd te kijken naar de mogelijkheid van een vergunningplicht voor de aankoop van vastgoed. Die vraag stelde ze maandag in een brief geadresseerd aan de ministers. Met de vergunningplicht hoopt de Amsterdamse burgemeester criminele investeringen in Amsterdams vastgoed tegen te gaan, die negatieve gevolgen hebben 'voor de veiligheid en leefbaarheid in wijken', schrijft ze.

Senior jurist

Zorginstituut Nederland
Senior jurist

Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Criminele investeringen in vastgoed

'Steden hebben, zoals u bekend, last van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld dat wordt verdiend met drugshandel of andere criminele activiteiten, wordt geïnvesteerd in vastgoed in onze stad', aldus Halsema. 'In de praktijk is het met het huidige instrumentarium nauwelijks mogelijk om criminele investeringen in vastgoed tegen te gaan. Achteraf kunnen malafide vastgoedinvesteringen soms worden gesignaleerd, maar dan is het kwaad al geschied en vaak onmogelijk om daar nog tegen op te treden.'

Vergunningplicht

Daarom vraagt ze de ministers of een vergunningplicht voor het kopen van vastgoed in bepaalde buurten, wijken of straten mogelijk is binnen de bestaande wet- en regelgeving. Zo niet 'bent u dan bereid zich in te zetten om deze wettelijke grondslag ten spoedigste mogelijk te maken?', vraagt de burgemeester.

Toetsing

Met de vergunningplicht kan de gemeente de integriteit en de financiering van de koper toetsen, aldus Halsema. 'Bij een negatieve uitkomst van de toetsing wordt geen vergunning gegeven. Het vastgoed kan dan niet worden gekocht', aldus de brief.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Criminele activiteiten op de woningmarkt moeten worden tegen gegaan. Daar kan geen misverstand over bestaan. Een vergunningplicht voor de aankoop van iedere woning gaat echter veel te ver. Een dergelijke maatregel staat in geen verhouding met de werkelijke criminele op de woningmarkt, dit nog afgezien van alle bureaucratische rompslomp die dit met zich meebrengt. Bovendien zijn er in dit opzicht voldoende controlemogelijkheden via notariskantoren en banken. Kennelijk ziet Amsterdam vooral weer ergens een verdienmodel om (toekomstige) eigenaren van woningen geld te ontfutselen.
Advertentie