Advertentie

Burgemeester Wienen strenger bij protestacties

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken.

05 januari 2021
corona-protest.jpg

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken. Hij hoopt daarmee te voorkomen dat protestacties zoals die van Vrouwen voor Vrijheid afgelopen zondag ongewenste, ’festivalachtige’ trekjes krijgen. ‘Het is treurig en erg dat mensen zich niet aan de regels houden’, zegt Wienen tegen De Telegraaf. Muziek is voortaan uit den boze en er wordt strenger gehandhaafd.

Te weinig afstand
Niet lang na het middaguur liep het Haarlemse Vlooienveld zondag vol met actievoerders, die tegen de coronamaatregelen van het kabinet zijn. Op het drukste moment waren er volgens De Telegraaf zo’n 1750 man op de been. Die hielden te weinig afstand tot elkaar. ‘Als ik achteraf kijk naar hoe zoiets in de praktijk loopt en naar het feit dat er ook muziek werd afgespeeld, dan denk ik dat dat bij het publiek een risico meebrengt’, aldus de burgemeester.

Mondkapjes
De gemeente greep in en het evenement moest rond 15.00 uur worden beëindigd. ‘Demonstreren is een democratisch grondrecht en dat blijft ook in de coronatijd overeind, ook voor mensen die de grenzen opzoeken’, zegt Wienen. Volgens de burgemeester waren er van tevoren goede afspraken gemaakt met de organisatoren. Zo liepen er namens Vrouwen voor Vrijheid een stuk of vijftig ’controleurs’ over het terrein om aanwezigen op de regels te wijzen. Omdat het een actie in de buitenlucht betrof, waren mondkapjes niet verplicht.

De maat vol
Het evenement verliep ’gemoedelijk’, tot demonstranten herhaaldelijk de mist in gingen. ‘De organisatie heeft diverse keren vanaf het podium de regels omgeroepen. Dat had effect, maar er werd maar even naar geluisterd. Er is vrij lang geconstateerd dat het in grote lijnen goed ging.’ Na de vierde waarschuwing was volgens Wienen - die overigens niet aanwezig was bij de actie - de maat vol. ‘Men is toen grotendeels direct weggegaan, afgezien van een klein groepje dansende mensen.’ Hoeveel politieagenten en handhavers precies bij het evenement aanwezig waren om een oogje in het zeil te houden, weet de burgemeester niet. ‘Voor zover ik weet zijn er geen boetes uitgedeeld.’ (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Mosterd na de maaltijd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bernard
Uit het artikel valt te concluderen dat de organisatie het heel netjes heeft gedaan. En dat mensen dichterbij staan dan 1,5 meter in de open lucht; dat is mens willen zijn en dat is normaal. De 1,5 meter is abnormaal. En dan heb je allerlei moralistische schreeuwers die kennelijk niet accepteren dat er een recht op betoging is zou ik willen vragen; wat is jouw bijdrage aan de maatschappij. De demonstranten geven in ieder geval om de maatschappij en zien dat de Westerse wereld aan een hari kiri actie bezig is. Als de intens corrupte puppet van China, Biden, echt met behulp van verkiezingsfraude president wordt dan kan het nog heel lang duren voordat de Westerse wereld uit het moeras komt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@ben (= geen jurist): wat een ongelovelijke flauwekul braak jij uit. 1. De 1,5 mtr mastregel is noodzakelijk en democratisch besloten. 2. Biden corrupt. Wat dacht je van die leugenaar Trump. Die is pas corrupt.En wat is jouw bijdrage aan de samenleving: rellen, onzin verspreiden en de democratische rechtsstaat ondermijnen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie