Advertentie

Van werken op stembureau word je niet rijk

Hoeveel medewerkers van de stembureaus krijgen voor hun werk verschilt nogal per gemeente.

04 augustus 2012

De werving van vrijwilligers voor de stembureaus voor de verkiezingen geeft niet zo veel problemen, zo lijkt. De gemeenten hebben bestanden met vrijwilligers van vorige keren en die leveren vaak al heel wat liefhebbers voor de 12e september op. In geval van tekort of uitval is er altijd het eigen ambtenarenapparaat.

Zelf broodjes mee 

In Rotterdam bijvoorbeeld zitten er 80 ambtenaren op de reservebank om te worden ingezet bij ziekte of afwezigheid van ingeroosterde stembureauleden. Wat niet overal gelijk is, is de vergoeding. Elke gemeente mag zelf het 'presentiegeld' vaststellen. Het gaat om brutobedragen. Ook krijgen de vrijwilligers meestal de hele dag koek en zopie, maar toch niet overal: in het bourgondische Maastricht moeten de leden van de stembureaus hun eigen broodjes meebrengen.

'Maar' 90 euro

Maar waar je ook op het stembureau zit, je kunt van de opbrengst geen wilde dingen doen. In Maastricht kregen de voorzitters van de stembureaus bij de laatste verkiezingen 120 euro per persoon en de gewone leden 90. De bedragen voor deze keer moeten nog officieel worden vastgesteld. Zeker is wel dat er geen aparte vergoeding is voor de deelname aan de instructieavond.

Instructie betaald

Dan kun je beter in Dronten zitten: daar krijgen de leden van de 18 bureaus 20 euro vergoeding voor de instructieavond. Ze krijgen 160 euro voor hele dag op bureau, maar de voorzitter heeft extra werk en krijgt daarom voor het eerst nu in Dronten 185 euro. In Groningen hebben ze meestal wel genoeg liefhebbers in het bestand, maar of ze ook deze keer ieder stembureau helemaal meteen probleemloos kunnen bemannen, is nog niet bekend, want er zitten veel ouderen bij die juist in het naseizoen op vakantie gaan. Groningen biedt een vergoeding van 150 euro per dag aan de leden van het stembureau.

Niet krenterig

In Breda zit je ook goed: de voorzitter krijgt hier 175 euro, de leden 150. De vergoeding voor de verplichte instructieavond voor de nieuwkomers zit er hier wel bij in. In Rotterdam zijn ze niet krenterig. Alle stembureauleden krijgen 75 euro voor een 'ochtenddienst' en 100 euro voor de middagdienst. De voorzitter krijgt een vergoeding van 85 euro voor de ochtend en 115 voor de middag. Voor het bijwonen van de training krijgen de (plaatsvervangend) voorzitters nog eens 25 euro.

Veel ouderen

Stembureauleden in Leiderdorp moeten het doen met 90 euro, vergoeding voor de verplichte instructiebijeenkomst inbegrepen. Maar dan zijn er wel een lunch, lekkers bij de koffie en bij de thee en snacks in de avond. Het reservoir van vrijwilligers is hier op dit moment wat krap. Er zijn veel ouderen bij; die zijn vaak net met vakantie of haken definitief af.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
En er zijn gemeenten die hun leden `degraderen` tot teller, omdsat ze wegens geldige reden de vorige keer niet konden of wuilden.

Voorbeeldje= Een lid is ook kandidaat bij de Raadsverkiezingen 2010. Hij wil met zijn aanwezigheid geen campagne voeren in het stenlokaal, dus is hij er niet. Dae TK/verkiezingen daarna is hij er ook niet: Familie-omstandigheden.

De komende TK is tie "teller" maar die PvdA-lijstduwer in de kieskring, die zit natuurlijk wel in een stembureau elders in de gemeente.

En dan te bedenken dat de betrokken teller in zijn

geboorteplaats zelfs al voorzitter van het stembureau was. Gemeenten zijn strikt willekeurig en ondoorzichtig in hun "aanstellingsbeleid".
gerrie
Schatrijk gezien het aantal keren dat er gestemd moet worden.
Sjoerd Visser
Weet je wat zielig en inhalig is? Dat als mensen in de BIJSTAND in stembureau's werken, dat ze dan hun vergoeding van zo'n dag MOETEN inleveren !!!!

De inhaligheid van de overheid KENT GEEN GRENZEN MEER.

Te beschamend voor nette woorden !!!!!!!!

De overheid lijkt vaker op Firma AASGIER & CO.
appeltje
Nou Sjoerd, als de mensen in de Bijstand zelfstandig geld kunnen verdienen, hoeft de belastingbetaler ze die maand ietwat minder te bedruipen. Ze moeten niet inleveren, ze teren gewoon wat minder op de zak van de maatschappij. Hulde daarvoor!
Stembureau lid in het midden van het land.
Jammer dat er niet bij wordt verteld dat er ook veel stembureauleden zijn die niets voor deze dag betaald krijgen. Let wel, het stembureau is open vanaf 07:30 en open tot 21:00 uur. Met voorbereiding, tellen en opruimen is het een dag van ongeveer 16 uur. Vaak heb je 3 uur pauze. Bijkomend voordeel is dat je als ambtenaar de burgers eens van een andere kant meemaakt (en zij jou ook!!)
Peter
Als voorzitter op stembureau gezeten. Wat er niet bij staat is dat, voordat het stembureau open gaat en de stemmen zijn ingeleverd je aanwezig moet zijn van 6:30 uur tot 01:00 uur = 18:30 uur. Het stembureau moet richten en opruimen. Handmatig tellen en weer opnieuw tellen tot dat het klopt. Je voor alles aangesproken kan worden en dan rijk worden, ik denk het van niet.
Jan tap
Zou graag stemlid willen worden bij verkiezingen
Advertentie